Referat
Social- og Sundhedsudvalget torsdag den 18. januar 2024 kl. 19.00

Mødelokale Vandværket

Sagsfremstilling

Baggrund
Ishøj Kommune har gennem længere tid været interesseret i at etablere faste teams, der er en afledning af den hollandske Burtzorg-model. Der er tidligere udtrykt en politisk målsætning om, at borgeren skal i kontakt med faste medarbejdere frem for skiftende medarbejdere, som er et af kernelementerne i faste teams. Derudover viste hjemmeplejens brugertilfredshedsundersøgelsen fra 2022, at en højere grad af fast personale, der kommer hos den enkelte borger, efterspørges af mange borgere, som modtager hjemme- og sygepleje.

Implementering af faste teams
Konsulenthuset PwC’s 360 graders analyse af hjemmepleje og sygeplejen fra september 2023 identificerede en række effektiviseringspotentialer i forbindelse med en ny organisering af området. I den forbindelse anbefalede PwC at koble en ny styringsmodel med at implementere faste teams, hvilket Social- og Sundhedsudvalget blev præsenteret for og tog til efterretning på udvalgsmødet den 12. oktober 2023. Dette er baseret på, at implementeringen af faste teams understøtter realiseringen af de effektiviseringer, som blev identificeret i analysen samtidig med, at andre danske kommuners erfaringer med faste teams viser en række positive effekter, herunder:

  • Stor borgertilfredshed i forhold til øget sammenhæng og fleksibilitet
  • Målbar øget kontinuitet i indsatsen til den enkelte borger
  • Bedre overlevering
  • Systematisk fokus på trivsel hos medarbejderne og borgerne
  • Reduceret sygefravær hos medarbejderne.

Erfaringerne fra andre kommuner viser imidlertid også, at implementeringen af faste teams indbefatter en større kulturforandring, ikke blot hos medarbejderne, men i høj grad også hos ledelsen, der skal kunne fungere i en mere faciliterende ledelsesmæssig rolle, end de hidtil har været vant til. Administrationen er opmærksom på, at implementeringen af faste teams kræver en veltilrettelagt og styret proces. Derfor ansættes der en intern projektleder til at drive implementeringen af faste teams, suppleret med et forløb, hvor konsulenter fra PwC, bl.a. via kompetenceudvikling, vil understøtte ledere og medarbejdere i omstillingsprocessen. Den interne projektleder forventes at tiltræde den 15. januar 2024.

PwC har gennem analysearbejdet i 2023 fået et indgående kendskab til kommunens hjemme- og sygepleje, der sammen med deres erfaring med implementeringen af faste teams andre steder kan understøtte, at processen kommer godt fra start, særligt i forhold til at sikre tværfaglighed i de faste teams og en solid styring.

Processen skal resultere i følgende:

  • Øget borgertilfredshed som følge af at borgerne møder mere fast personale og kontinuitet.
  • Øget medarbejdertrivsel, som kan medvirke til reduceret sygefravær og brug af vikarer samt på sigt bedre mulighed for rekruttering og fastholdelse.
  • Organisering i teams på omkring 12 medarbejdere på tværs af faggrupper og funktioner, som skal have større ansvar for planlægning og tilrettelæggelse af teamets opgaver med udgangspunkt i borgernes behov.
  • Tættere sammenhæng mellem visitator og team, fx ved at visitator kobles direkte til et eller flere teams og ved at styringsmodellen sikrer en rød tråd mellem visitation af ydelser og kapaciteten i hjemmeplejen.
  • Optimering af den økonomiske styring ved at sikre en entydig og anerkendt model, der kobles med den demografiske udvikling, og giver et transparent indblik i, hvor ressourcerne anvendes.
  • Tættere opfølgning og styring med henblik på at skabe fast struktur og kultur, så de budgetansvarlige ledere løbende kan få overblik over visiterede og leverede ydelser til borgerne.
  • Optimering af vagtplanlægning, hvor der både tages hensyn til borgeres og medarbejderes behov med henblik på at øge borgertilfredshed og medarbejdertrivsel, herunder at realisere gevinsterne af de fund, som PwC rapporten fra 2023 pegede på.

Lovgrundlag

Hjemmehjælp (jf. serviceloven) pålægger kommunerne at tilbyde servicetilbud, fx personlig og praktisk hjælp til personer, som på grund af midlertidig eller varig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller særlige sociale problemer ikke selv kan udføre disse opgaver. Hjemmesygepleje (jf. sundhedsloven) retter sig mod personer med behov for sygepleje.

Økonomi

Den midlertidige projektlederstilling finansieres indenfor rammen, blandt andet af en vakant teamlederstilling. Køb af konsulentbistand fra PwC finansieres indenfor Center for Voksne og Velfærds ramme.

Indstilling

  • at processen godkendes
  • at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Social- og Sundhedsudvalget.

Beslutningstema

Social- og Sundhedsudvalget orienteres om omstillingsprocessen i forbindelse med implementering af faste teams i hjemme- og sygeplejen. Formålet er at sikre, at borgerne i højere grad møder fast personale samt at binde visitationen og planlægningen tættere sammen med udførelsen af ydelser til gavn for borgerne.

Sagsfremstilling

Social- og Boligministeriet har pr. 1. december 2023 offentliggjort de seneste lister over 1) udsatte boligområder, 2) parallelsamfund, 3) omdannelsesområder samt 4) forebyggelsesområder. Vejleåparken, hvor der bor 4.798 borgere, er kommet på listen over udsatte boligområder og parallelsamfund. Vildtbanegård I og II, hvor der bor 2.964 borgere er kommet på listen over forebyggelsesområder.

Vejleåparken er både udpeget som et udsat boligområde og parallelsamfund. Dog er Vejleåparken ikke udpeget som et omdannelsesområde, da et boligområde for at blive kategoriseret som sådan skal udnævnes som parallelsamfund 5 år i træk. Vejleåparken er ny på listen over parallelsamfund. Listen over forebyggelsesområder omfatter almene boligområder, som ikke er på udsatte- og/eller parallelsamfundslisten. I alt er der udpeget 56 forebyggelsesområder i 2023, herunder Vildtbanegård I + II, der er udpeget som et nyt område.

Å
rsag
Vejleåparken er kommet på parallelsamfundslisten grundet en stigning i antallet af dømte beboere. Grænseværdien er sat lavere i år på baggrund af landsgennemsnittet, som er faldet. Desuden opfylder Vejleåparken kriterierne for at komme på listen i forhold til andelen af ikke-vestlige indvandrere og andelen af beboere med kun grunddannelse. Uddannelsesniveauet blandt beboerne er dog steget siden sidste opgørelse. Indkomsten i boligområdet er steget, og ledigheden er faldet. Andelen af ikke vestlige indvandrere er uændret.

Vildtbanegård I + II er kommet på listen over forebyggelsesområder af samme årsag, som gør sig gældende for Vejleåparken, dvs. en stigning i antal dømte beboere. Derudover er ledigheden faldet, uddannelses- og indkomstniveauet er marginalt forbedret siden sidste opgørelse og andelen er ikke-vestlige indvandrere er ikke væsentligt ændret.

Konsekvenser for den boligsociale anvisning
Konsekvensen i Vejleåparken er skærpede anvisningskriterier, som betyder, at mennesker, der modtager førtidspension, dagpenge, sygedagpenge eller ressourceforløbsydelser, ikke længere kan anvises til en bolig i området. Derudover omfatter de skærpede anvisningskriterier samtlige boliger i Vejleåparken modsat tidligere, hvor de daværende kriterier omfattede 30 % af boligerne.

Det er endnu ikke afklaret, hvordan kategoriseringen som forebyggelsesområde kommer til at påvirke anvisningskriterierne til Vildtbanegården I+II. Byrådet vil blive forelagt en sag i begyndelsen af 2024.

De skærpede anvisningskriterier kan få stor betydning for muligheden for at tilbyde boliger til borgere, der fx har et handicap eller en psykisk sygdom, som modtager førtidspension eller er hjemløse, der har en dom bag sig eller modtager ydelser som kontanthjælp eller dagpenge. Dette er en udfordring, da Vejleåparken er et stort område med mange af kommunens mindre og billigere boliger. Administrationen forventer at de skærpede anvisningskriterier kan få betydning i 20-25 sager, hvor der vil skulle findes andre løsninger. Se bilag 1 for uddybende information om konsekvenser.

Belysning af mulige alternative boformer
Administrationen belyser på nuværende tidspunkt muligheden for at etablere alternative boformer, fx deleboliger i større lejligheder med flere værelser tilknyttet § 85 støtte. Administrationen er desuden i dialog med Social- og Boligstyrelsen om muligheden for at etablere udslusningsboliger, der dels kan give kommunen mulighed for at betale dele af huslejen, dels at modtage refusion fra staten.

Indstilling

at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning

Taget til efterretning.

Beslutningskompetence

Social- og Sundhedsudvalget.

Beslutningstema

Ishøj Kommune har fået to boligområder på Social- og Boligministeriets lister over udsatte boligområder, parallelsamfund og forebyggelsesområder. Social- og Sundhedsudvalget orienteres i denne sag om årsager og konsekvenser heraf særligt i forhold til skærpede anvisningskriterier.

Bilag

Sagsfremstilling

Ud fra Social- og Sundhedsudvalgets godkendte tidsplan for revidering af kvalitetsstandarder i Center for Voksne og Velfærd fremlægges planmæssigt følgende reviderede kvalitetsstandarder til godkendelse efter høring i Handicaprådet og Udsatterådet:

  • Socialpædagogisk individuel støtte efter Servicelovens § 85
  • Kontaktperson til døvblinde efter Servicelovens § 98
  • Behandlingstilbud efter Servicelovens § 102
  • Midlertidigt botilbud efter Servicelovens § 107
  • Længerevarende botilbud efter Servicelovens § 108
  • Midlertidigt ophold i boformer til personer med særlige sociale problemer efter Servicelovens § 110
  • Handicapbiler efter Servicelovens § 114
  • Behandling af brug af rusmidler efter Servicelovens §§ 101 og 101a samt behandling af alkohol- og stofmisbrug efter Sundhedslovens §§ 141 og 142 (denne blev udsat i november)

Udsatte behandlinger
Efter planen skulle kvalitetsstandarden vedr. tilskud til Individuel befordring efter Servicelovens § 117 have været fremlagt på dette møde, men er udsat, da revideringsprocessen har vist sig at være mere omfattende end først antaget.

Kvalitetsstandarden for Socialpædagogisk individuel støtte efter Servicelovens § 85 og en samlet kvalitetsstandard for Servicelovens §§ 101 og 101a samt Sundhedslovens §§ 141 og 142 blev udsat i november og indgår i denne sag - sidstnævnte er blevet samlet under betegnelsen "rusmidler" frem for at være adskilt i henholdsvis alkohol og stoffer.

Processer for behandlingen
§§ 98, 102 og 110 er alle tre nye kvalitetsstandarder, som Ishøj kommune ikke tidligere har udarbejdet.

For §§ 107 og 108 er der vedhæftet bilag, der angiver, hvor der er foretaget ændringer ved revisionen af kvalitetsstandarden.

Standarderne for Servicelovens §§ 85, 101, 101a og 114 samt Sundhedslovens §§ 141 og 142 er tilpasset den nye skabelon fra tidligere versioner, der har ligget så langt fra denne, at det ikke har været muligt at synliggøre ændringerne. Administrationen har samlet informationer og foretaget omformuleringer med henblik på at gøre de nye versioner mere overskuelige og læsevenlige for borgerne. For § 114 er der nogle steder udspecificeret ting, som administrationen har erfaring for, at borgerne ofte kan have spørgsmål til. Det er blandt andet blevet uddybet, hvad der indgår i den individuelle vurdering. For begge kvalitetsstandarder gælder, at der ikke er ændret på serviceniveauet.

Høringsproces i rådene
De reviderede kvalitetsstandarder her været til høring i Udsatte- og Handicaprådet og er efterfølgende rettet til ud fra de input, der er indkommet. Rådenes input samt redegørelse for rettelser i forhold til disse, er vedlagt som bilag.

Lovgrundlag

Serviceloven §§ 85, 98, 101, 101a, 102, 107, 108, 110 og 114.

Sundhedsloven §§ 141 og 142.

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.

Indstilling

at de reviderede kvalitetsstandarder godkendes.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Social- og Sundhedsudvalget

Beslutningstema

Administrationen fremlægger reviderede kvalitetsstandarder for vejledende specialrådgivning (VISO), beskyttet beskæftigelse, aktivitets- og samværstilbud samt behandling af alkohol- og stofmisbrug til godkendelse efter høring i Handicaprådet og Udsatterådet.

Bilag

Sagsfremstilling

Baggrund
Den 6. juni 2023 bevilligede Ishøj Byråd 2,5 mio. kr. fra kassebeholdningen (anlæg) til ombygning af Torsbo til et mere demensvenligt plejehjem med henblik på, at processen i forbindelse med en ombygning kunne igangsættes for at fuldføre Byrådets beslutning af 4. juni 2019 om at omdanne Torsbo til et demensplejehjem senest i 2024.

Ombygning og tilbygning af fællesarealer
Torsbo består i dag af to afdelinger: Afdeling B er et demensafsnit med 9 plejepladser, og afdeling A rummer 20 plejepladser. Sidstnævnte er for stor til at imødekomme de skærmede behov, borgere med demens har. Ombygningen består i at gøre Torsbo mere demensvenlig således, at afdeling A deles i to mindre enheder med plads til 10 beboere på hvert afsnit. Hvert afsnit får tilknyttet et fælles opholdsrum. Det nuværende fælles opholdsrum i afdeling A bliver fremadrettet anvendt af de 10 beboere på det ene afsnit, mens det andet afsnit, via en ombygning og tilbygning, suppleres med et ekstra fælles opholdsrum med køkken og demensvenlig indretning, hvor beboerne kan spise deres måltider.

Tid- og procesplan
Tids- og procesplanen (bilag 1) består af følgende tre overordnede faser:

  • Forberedelse (fra projektering til kontraktindgåelse)
  • Byggeperiode (inkl. mangelgennemgang)
  • Ibrugtagning

Status på byggeprojektet er, at rådgiver pt. er i gang med at udarbejde brand og statik samt detailtegninger for tilbygningen, specielt omkring sammenbygningen af tag. Når disse tegninger er færdige, kan Center for Ejendomme og Arealer udarbejde de tegninger og beskrivelser, der skal benyttes til et udbud. Ifølge tidsplanen, så afsluttes projektering inkl. brand og statik den 26. januar 2024, hvorefter udbudsfasen starter. Ifølge tidsplanen forventes byggeriet at gå i gang primo april 2024, og de nye fællesarealer forventes at være klar til ibrugtagning af beboere og medarbejdere på Torsbo august 2024.

Plejehjemsbestyrelsen orienteres om tids- og procesplan på førstkommende møde i bestyrelsen.

Lovgrundlag

Ifølge Servicelovens §§ 5 og 8 er kommunen forpligtet til at tilbyde borgere, der er visiteret til plejehjem en plads senest efter to måneder. Borgere har frit plejehjemsvalg.

Økonomi

Det er ikke endeligt afklaret, om Center for Ejendommes budgetoverslag på 2,5 mio. kr. kan overholdes, idet rådgiver skal tage stilling til detaljer som ledninger i jord, sammenbygning til tag, brand o.l., inden udbudsmaterialet kan udsendes. Desuden er der forskellige andre udgifter forbundet med ombygningen, fx skal der skiftes en dørpumpe og nøglechip på en branddør i afdeling A. Der kan forventes en mindre huslejestigning i forbindelse med tilbygningen.

Indstilling

at sagen tages til efterretning, og at Seniorrådet orienteres om tids- og procesplanen for byggeriet.

Beslutning

Taget til efterretning.

Beslutningskompetence

Social- og Sundhedsudvalget.

Beslutningstema

Social- og Sundhedsudvalget orienteres i denne sag om tids- og procesplanen for at etablere et mere demensvenligt Torsbo.

Bilag

Sagsfremstilling

I forbindelse med budgetaftalen for 2024-27 blev det besluttet at tildele 0,4 mio. kr. til Det Gule Hus med henblik på at udvide åbningstiden, så der fremover kan holdes aftenåbent to dage ugentligt frem for én. Dette har været et udtalt ønske fra brugergruppen og fremgik af evalueringen af Det Gule Hus, som blev forelagt Social- og Sundhedsudvalget den 17. august 2023.

Åbningstiden i Det Gule Hus udvides med baggrund i ovenstående med fire timer ugentligt, så den samlede åbningstid bliver på 28 timer ugentligt.

Der vil med de nye åbningstider være aftenåbent mandag og onsdag, hvor det tidligere har været på tirsdage. Beslutningen om, hvilke dage, der skal være aftenåbent, er besluttet demokratisk af brugerne i Det Gule hus på et fællesmøde.

Administrationen forventer, at de nye åbningstider træder i kraft pr. 1. marts 2024.

Der er slået en 30 timers stilling op, som forventes besat pr. 1. marts 2024. Den ekstra medarbejder vil indgå i vejlederteamet, som bemander Det Gule Hus.

Den nye stilling på 30 timer medvirker til at sikre den politisk besluttede normering på to personer i den samlede åbningstid i Det Gule Hus.

Lovgrundlag

Servicelovens § 104.

Økonomi

Sagen omfatter udmøntning af en bevilling på 0,4 mio. kr. i forbindelse med Budgetaftalen 2024-27.

Indstilling

at orienteringen tages til efterretning

Beslutning

Taget til efterretning.

Social- og Sundhedsudvalget ønsker, at der udarbejdes en evaluering af Det Gule Hus om et år.

Beslutningskompetence

Social- og Sundhedsudvalget.

Beslutningstema

Orientering om udmøntning af 0,4 mio. kr. til udvidelse af aftenåbning i Det Gule Hus, som blev bevilget i forbindelse med budgetaftalen for 2024-27.

Sagsfremstilling

På Kærbo og Torsbo er der på nuværende tidspunkt ansat fem sygeplejersker, og derudover er der en vakant stilling som kvalitets- og udviklingssygeplejerske. Kendetegnet ved de i alt seks sygeplejestillinger er, at de ligger i dagvagten. I aftenvagten er der ikke på samme måde mulighed for at understøtte den sygeplejefaglige indsats omkring beboerne eller for at understøtte sundhedsfaglige projekter, så implementeringen også er i fokus i aftenvagten. Med en tiltagende kompleks og voksende sygeplejefaglig opgave er der behov for at styrke den sygeplejefaglige kvalitet og skabe bedre sammenhæng og koordinering på tværs af vagtlag til gavn for beboerne.

Med det som udgangspunkt omlægges den vakante kvalitets- og udviklingssygeplejestilling, så der med tilførslen af en ekstra sundhedsfaglig medarbejder kan ansættes to ansvarshavende sygeplejersker i aftenvagten på Kærbo og Torsbo. Dette er muligt, dels fordi det ikke er lykkes at rekruttere den rette profil til kvalitets- og udviklingssygeplejestillingen, dels fordi de øvrige fem sygeplejersker i dagvagten hver især har særlige ansvarsområder, der medvirker til, at de i dag løfter kvalitets- og udviklingsopgaver. Sidstnævnte har vist sig at have positiv indflydelse på rekruttering og fastholdelse af faggruppen. Der er således tale om, at de faglige kvalitets- og udviklingsopgaver i dag er delt på tværs af sygeplejerskerne, fremfor samlet i en funktion, ligesom sygeplejerskerne har fælles ansvar for at koordinere og skabe sammenhæng på tværs af afdelingerne på Kærbo og Torsbo.  

Ved ansættelse af to ansvarshavende sygeplejersker bliver det muligt at etablere en solid og koordineret sundhedsfaglig indsats i aftenvagten på tværs af Kærbos afdelinger og med tilkald til Torsbo ved behov.  De to ansvarshavende sygeplejersker skal sikre høj faglighed i de sygeplejefaglige indsatser, i dokumentationen og i håndteringen af medicin til gavn for beboerne, der vil kunne mærke en højere grad af koordinering på tværs af vagtlag og en øget kvalitet i den sundhedsfaglige indsats omkring dem.

De to ansvarshavende sygeplejersker i aftenvagten skal indgå i arbejdet med auditeringer, UTH-arbejdet (utilsigtede hændelser) og undervisning/kompetenceudvikling af social- og sundhedsassistenter samt social- og sundhedshjælpere. Endvidere skal de to ansvarshavende sygeplejersker være med til at understøtte implementering og kvalitetssikring af faglige projekter, så disse kommer til at spille en større rolle om aftenen i forhold til, hvad der tidligere har været muligt. 

De to ansvarshavende sygeplejersker i aftenvagten vil indgå i gruppen af sygeplejersker på Kærbo/Torsbo, der fremover vil omfatte syv sygeplejersker. De bliver en del af et fagligt fællesskab, som skal understøtte et højt fagligt tværgående niveau, hvor hver enkelt sygeplejerske har særlige områder, de er ansvarlige for at udvikle og videreformidle viden om.

Omlægningen træder i kraft 1. februar eller 1. marts.   

Lovgrundlag

Sundhedsloven og Serviceloven.

Økonomi

Udmøntning af 0,6 mio. kr. som blev tilført Omsorgscenter Kærbo til en ekstra sundhedsfaglig medarbejder i forbindelse med budgetaftalen for 2024-2027.

Indstilling

at orienteringen tages til efterretning.   

Beslutning

Taget til efterretning.

Beslutningskompetence

Social- og Sundhedsudvalget.

Beslutningstema

I forbindelse med vedtagelsen af budgetaftalen for Ishøj Kommune 2024 - 2027 blev det besluttet at opnormere Omsorgscenter Kærbo med en sundhedsfaglig medarbejder svarende til 0,6 mio. kr. årligt. I sagen gives en orientering til Social- og Sundhedsudvalget i forhold til udmøntning af opnormeringen, hvor der forventes at være ansat en sygeplejerske med opstart enten den 1. februar eller den 1. marts 2024.

Sagsfremstilling

Tilsynet på bofællesskabet Spindehuset har haft særligt fokus på temaerne: Organisation og Ledelse, Kompetencer, Fysiske Rammer og Økonomi.

Tilsynets overordnede konklusion
Socialtilsynet vurderer, at kvaliteten i Spindehuset i høj grad er opfyldt, herunder sammenhæng mellem tilbuddets målgruppes behov, de valgte faglige tilgange og metoder, medarbejdernes kompetencer samt organisering og ledelse.

Lav belægning i tilbuddet har betydet økonomiske udfordringer, men er senest reduceret til en ledig plads.

Socialtilsynet vurderer ydermere, at den nye medarbejdergruppe er kompetent faguddannet, men med behov for en opsamling af tilbuddets pædagogiske metoder og tilgange. De fysiske rammer understøtter borgernes behov og trivsel samt mulighed for privatliv, tryghed og for socialt samvær.

Tilsynets vurdering i forhold til temaer

  • Organisation og ledelse scorer 4 ud af 5 point.
  • Kompetencer scorer 4,5 ud af 5 point.
  • Fysiske rammer scorer 4 ud af point.

Økonomien vurderes til at have den fornødne kvalitet i forhold til prisen og i forhold til tilbuddets målgruppe.

Opmærksomhedspunkter
Socialtilsynet vurderer, at der er behov for fælles pædagogisk retning og strategi i den nye sammensatte medarbejdergruppe og anbefaler, at der udarbejdes en vedligeholdelsesplan for de fysiske rammer i samarbejde med udlejer. 

Der er udarbejdet en handleplan for tilbuddet (Bilag 2), som har fokus på ovenstående punkter. Derudover har tilbuddet valgt at have fokus på andre af de opmærksomheder tilsynsrapporten påpeget for på den måde at benytte rapporten som afsæt for udvikling af stedet. Det omfatter f.eks. fokus på at sikre en bedre belægningsgrad, så der undgås ledige pladser, ligesom det omfatter fokus på bedre udnyttelse af vikarressourcer.

Tilsynets påbud
Der er ikke givet påbud.

Lovgrundlag


Lov om Socialtilsyn §§ 6 og 12 – 18.

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.

Indstilling

at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning

Taget til efterretning.

Beslutningskompetence

Social- og Sundhedsudvalget.

Beslutningstema

Socialtilsynet har den 21. november 2023 gennemført et anmeldt driftsorienteret tilsyn på bofællesskabet Spindehuset. Tilsynsrapporten (Bilag 1) viser, at Spindehuset fortsat lever op til kvalitetsmodellens syv temaer og betingelserne for fortsat godkendelse.

Bilag

Sagsfremstilling

Formål og metode
Formålet med tilsynet er at sikre kvaliteten i tilbuddet, herunder at der er overensstemmelse mellem gældende lovgivning, afdelingen og den pleje- og omsorgsmæssige praksis. Tilsynet har haft fokus på den anerkendende og værdsættende tilgang, der handler om at lade sig inspirere af det, der virker på det enkelte tilbud.

Tilsynets overordnede konklusion
BDO vurderer, at de fleksible omsorgspladser er en velfungerende afdeling, der har engagerede medarbejdere og ledelse, som medvirker til trivsel for borgerne. Indikatorerne til medicinhåndtering er opfyldt. Tilsynet vurderer, at dokumentationen fremstår med en god faglig standard, dog med mangler i opfyldelsen, som vil kunne afhjælpes ved en målrettet indsats.

Tilsynets vurdering i forhold til temaer

  • SEL-dokumentation scorer 3 ud af 5 point.
  • Medicinhåndtering og administration scorer 5 ud af 5 point.
  • Personlig pleje og støtte scorer 5 ud af 5 point.
  • Praktisk hjælp scorer 5 ud af 5 point.
  • Mad og måltider scorer 5 ud af 5 point.
  • Kommunikation og adfærd scorer 5 ud af 5 point.
  • Aktiviteter, træning og genoptræning scorer 5 ud af 5 point.
  • Fysiske rammer scorer 5 ud af 5 point.
  • Medarbejderkompetencer og udvikling scorer 5 ud af 5 point.
  • Observationsstudie scorer 5 ud af 5 point.

Tilsynets anbefalinger
Tilsynet anbefaler, at ledelsen sikrer, at dokumentationen er opdateret og fyldestgørende, og at den indeholder beskrivelser af formålet med opholdet samt opfølgning. Administrationen har udarbejdet en handleplan på baggrund af anbefalingerne (Bilag 2).

Opfølgning på seneste tilsyn
Ledelsen har ændret praksis i medicinhåndtering, og der arbejdes med relevante temaer i kvalitetsarbejdet til fortsat udvikling af den samlede kvalitet, fx en optimering i borgerforløb og trænings- og aktivitetsmuligheder.

Tilsynsrapporten blev drøftet i plejehjemsbestyrelsen den 22. november 2023.

Lovgrundlag

 Retssikkerhedslovens § 16 og Servicelovens § 148a.

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.

Indstilling

at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning

Taget til efterretning.

Beslutningskompetence

Social- og Sundhedsudvalget.

Beslutningstema

BDO har den 23. oktober 2023 gennemført et uanmeldt tilsyn på de Fleksible omsorgspladser på Kærbo, som er et tilbud for borgere med behov for pleje efter indlæggelse. Resultatet viser, at Fleksible omsorgspladser overordnet lever op til Ishøj Kommunes kvalitetsstandarder og serviceniveau (Bilag 1).

Bilag

Sagsfremstilling

Ifølge KL kunne kommunerne fra 2022 til 2023 se ind i en stigning i udgifterne til det specialiserede socialområde på to milliarder kroner. Denne udvikling har også ramt Ishøj. I efteråret 2023 har Ishøj Kommune således kunne konstatere en stigning i antallet af borgere, der er på et botilbud eller modtager socialpædagogisk støtte af eksterne leverandører. Antallet af borgere er steget fra 119 borgere (januar 23) til 128 borgere (december 23). Derudover forventes der en nettotilgang på 4 - 5 borgere i 2024. Der er ikke budgetteret med denne nettotilgang. Prognosen på nuværende tidspunkt er et merforbrug på ca. 11 - 12 mio. kr. indenfor servicerammen i 2024. Prognosen er inkl. forventning om reduktion af udgifter, jf. tidligere vedtaget sparetiltag på 1,6 mio. kr.
Der er refusion for Særligt Dyre Enkeltsager i mange af tilgangssagerne. Dette betyder, at merudgiften på budgetområdet forventes at være omkring 4 mio. kr. samlet set. Refusionen er uden for servicerammen.

Indsatser
Der bliver sat ind med fokus på at sikre, at der gives det rette og mindst muligt indgribende tilbud. Der vil være særlig fokus på:

  • Udbygning af kapaciteten i Ishøj Kommune, så kommunen selv har mulighed for at tilbyde støtte, herunder i særlig grad efter Servicelovens § 85. Dette med henblik på at øge selvforsyningsgraden, f.eks. gennem etablering af et specialiseret bostøtteteam, som udover hjemmevejledning kan levere døgndækning og gennem etablering af botilbudspladser og akutpladser
  • Tilpasning i antallet dage på aktivitets- og samværstilbud til borgers reelle behov, jf. besparelsesforslaget for 2024-2028
  • Mulighed for at borgere i § 107 og § 108 botilbud kan flytte i egen bolig
  • At ældre borgere +67 år i § 108 botilbud, der har et primært somatisk behov, får tilbud om plejehjemsplads.

Fælles for disse indsatser er et fokus på individuelle og transparente sagsbehandlingsprocesser, hvor borger og deres pårørende inddrages. Administrationen har udarbejdet en fælles sagsgang, hvor der vil være to sagsbehandlere knyttet til sagerne, og der vil være øget ledelsesopmærksomhed, blandt andet via visitationsudvalget, ligesom koordinatorer og centerjuristen i særlig grad vil være ind over de meget komplekse sager.

Derudover har administrationen igangsat en proces med henblik på at styrke det socialfaglige indkøb, herunder forhandling og indgåelse af kontrakter i forbindelse med køb af eksterne botilbud og køb af § 85 hos private leverandører. Dette kan have stor betydning for den udgift, kommunen samlet set kommer til at betale for et botilbud til en borger, da det har stor betydning, hvilke aftaler der indgås i forhold til omfang og indhold i støtten, eventuelle tillægsydelser og rammer for betalingen for disse samt opsigelsesvarsel.

Indsatserne vil ikke få fuld virkning i 2024 og 2025, da indsatserne kræver tæt samarbejde med borgerne og deres pårørende samt udvikling af egne tilbud. Med udgangspunkt i en faglig vurdering af køb hos eksterne leverandører af Servicelovens §§ 107/108 botilbud og Servicelovens § 85 bostøtte er det administrationens skøn, at udgifterne kan nedbringes med 4 - 5 mio. kr. Dette vil dog være behæftet med usikkerhed og kræver dels en nærmere beregning, der også tager højde for eventuelle nye udgifter, som kan opstå f.eks. til støtte i egen bolig og dels, at den faglige vurdering kvalitetssikres.

Center for Voksne og Velfærd vil løbende følge op på økonomien og igangsætte de beskrevne indsatser.

Lovgrundlag

Serviceloven.

Økonomi

Den økonomiske status på området bliver medtaget i kommunens kommende og faste budgetopfølgninger.

Indstilling

at orientering tages til efterretning.

Beslutning

Taget til efterretning.

Beslutningskompetence

Social- og Sundhedsudvalget.

Beslutningstema

Orientering om økonomi i 2024 på det voksenspecialiserede socialområde.

Bilag

Sagsfremstilling

Udtalelse fra Ankestyrelsen vedr. sagsbehandlingsfrister på social- og beskæftigelsesområdet
Ankestyrelsen rettede i brev af den 30. november 2022 henvendelse til Ishøj Kommune vedrørende fastsættelse af sagsbehandlingsfrister på social- og beskæftigelsesområdet med henblik på at vurdere, om der skulle rejses en tilsynssag på baggrund af en klage over, at Ishøj Kommune ikke overholder forpligtelsen til at fastsætte og offentliggøre sagsbehandlingstider på ansøgningsbestemmelser inden for social- og beskæftigelsesområdet, jf. retssikkerhedslovens § 3, stk. 2. Administrationen gennemgik i den forbindelse sagsbehandlingstiderne på social- og beskæftigelsesområdet og fik fastsat og offentliggjort sagsbehandlingsfrister på de ansøgningsbestemmelser, der var pligt til. De respektive stående udvalg godkendte de fastsatte frister, og Byrådet godkendte handleplanen og udtalelsen til Ankestyrelsen, som blev sendt af sted den 10. marts 2023.
Alle medlemmer af Ishøj Byråd modtog den 27. juli 2023 en ny henvendelse fra #enmilllionstemmer, hvori de tilkendegiver, at de fortsat ikke mener, at Ishøj Kommune lever op til sine forpligtelser i forhold til retssikkerhedsloven. Administrationen genbesøgte i den anledning oversigten over sagsbehandlingsfrister og konstaterede, at Ishøj Kommune ikke var helt i mål med fastsættelse og offentliggørelse af sagsbehandlingsfrister. På den baggrund blev de respektive fagudvalg på møderne i oktober 2023 orienteret om, at der hurtigst muligt fastsættes og offentliggøres sagsbehandlingsfrister på de ansøgningsparagraffer, der mangler, og at disse forinden forelægges for de respektive fagudvalg. I den forbindelse kan det oplyses, at der er frister på alle ansøgningsparagraffer på Social- og Sundhedsudvalgets område. Listen kan findes på hjemmesiden under ”sagsbehandling i kommunen”
Ankestyrelsen har den 18. december 2023 oplyst følgende:
”Ankestyrelsen har efter en samlet vurdering af de offentliggjorte sagsbehandlingsfrister på Ishøj Kommunes hjemmeside og på baggrund af Ishøj Kommunes udtalelse ikke fundet anledning til at foretage yderligere over for kommunen på nuværende tidspunkt.” Brevet fra Ankestyrelsen er vedhæftet dagsordenen (bilag 1) sammen med en udtalelse om kommunernes offentliggørelse af sagsbehandlingsfrister på det sociale område (bilag 2).

Orientering om forløb vedr. kontrakter for køb af botilbud, anbringelser og fagligt udviklingsforløb i forhold til indkøb

På nationalt plan er økonomien på det specialiserede socialområde presset. En udvikling, som også genkendes i Ishøj Kommune, hvor både antal borgere og udgiften pr. borger stiger. Administrationen har derfor i et samarbejde på tværs af CVV og CBF igangsat en proces om indkøbsmodel og kontraktstyring på både børne- og voksenområdet, der skal styrke socialfagligt indkøb og de kontrakter, som indgås med eksterne botilbud eller ved anbringelser. Det væsentligt, at CVV og CBF skaber en indkøbs- og kontraktstrategi for at sikre en ensrettet, tæt og relevant visitation samt en tæt og målrettet opfølgning af tilbuddene og deres arbejde med borgerne. Indkøb og kontrakter har en afgørende betydning i styringen af økonomien, da det er i den forbindelse, der skabes gennemsigtighed i forhold til den ydelse, der købes og de rammer, der gælder omkring købet, f.eks. opsigelsesvarsel, tillægsydelser m.v., som kan have betydning for, hvad Ishøj Kommune samlet set kommer til at betale for et botilbud eller en anbringelse. For at sikre den rette ekspertise i processen har CVV og CBF indgået et samarbejde med konsulenthuset Riedl & Co., der er specialister i socialfagligt indkøb og kontraktstyring på det specialiserede område. Konsulenthuset vil sammen med administrationen gennemgå kontrakter og aftaler, ligesom de vil sikre, at medarbejdernes kompetencer udvikles til at kunne varetage socialfagligt indkøb og indgåelse af kontrakter.

Støtte fra Nordea-fonden til projekt Klar Livet i fællesskaber uden nikotin
Klar Livet i fællesskaber uden nikotin har den 9. januar 2024 modtaget støtte fra Nordea-fonden på 7,4 mio. kr. Klar Livet i fællesskaber uden nikotin er et projekt, hvor 10 kommuner på Vestegnen og Sydamager er gået sammen om indsatser, som udføres i samarbejde med ungdomsuddannelser, foreningsliv, folkeskoler og voksne, som er omkring de unge. Pressemeddelelsen kan ses på dette link: https://www.udentobak.dk/nyheder-ny/


Årshjul for sager til Social- og Sundhedsudvalgets møder i 2024
Årshjul for sager til Social- og Sundhedsudvalgets møder i 2024 er vedhæftet dagsordenen (bilag 3).

Indstilling

at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning

Taget til efterretning.

Beslutningskompetence

Social- og Sundhedsudvalget.

Bilag

Indstilling

at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning

Taget til efterretning.

Beslutningskompetence

Social- og Sundhedsudvalget.

Sagsfremstilling

Med henblik på at lette proceduren med godkendelse/underskrift af protokol/referat i First Agenda, oprettes et ekstra punkt - Godkendelse af protokol/referat.

Ved at godkende dette ene punkt tilkendegives det, at godkendelse/underskrift gælder alle dagsordenpunkterne. Det vil derfor ikke være nødvendigt at trykke godkend ud for hvert enkelt dagsordenpunkt, så længe dette ene punkt godkendes.

Indstilling

at protokol/referat godkendes.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Social- og Sundhedsudvalget.