Referat
Social- og Sundhedsudvalget torsdag den 8. februar 2024 kl. 19.00

Mødelokale Vandværket

Sagsfremstilling

Pensionsnævnet er organisatorisk forankret i Center for Voksne og Velfærd og repræsenteres af centerjuristen og en juridisk konsulent fra centret samt en afdelingsleder fra Center for Beskæftigelse og Erhverv.

I 2023 har Ishøj Kommune tilkendt 88 borgere førtidspension, hvoraf 16 borgere er under 40 år, mens seks borgere har fået afslag. De tre af borgerne, der har fået afslag er over 40 år og begrundelserne for afslag hænger sammen med, at det ikke er dokumenteret, at deres arbejdsevne er ophævet i et hvert erhverv. De øvrige tre borgere, der har fået afslag, er under 40 år og i disse sager er begrundelsen, at Pensionslovens skærpede krav om, at alle mulige indsatser skal være afprøvet og dokumenteret, ikke har været opfyldt.

I alt blev 13 borgere tilbagevisiteret til Rehabiliteringsteamet i 2023 enten med henblik på revurdering af sagen eller på grund af manglende oplysninger i sagen. Nogle af de tilbagevisiterede borgersager er forelagt igen på et pensionsnævnsmøde i 2023, mens resten af de tilbagevisiteret borgersager vil blive forelagt på et pensionsnævnsmøde i 2024.

Tilgangen til førtidspension i 2023 er faldet med 24 tilkendelser i forhold til 2022, hvor 112 borgere blev tilkendt førtidspension, mens to borgere fik afslag, og to borgere blev tilbagevisiteret til Rehabiliteringsteamet. Antallet af tilkendelser i 2023 er således lidt under niveau for antallet af tilkendelser i 2021, hvor 92 borgere blev tilkendt førtidspension (Bilag 2).

I 2023 har Center for Voksne og Velfærd i et tæt samarbejde med Center for Beskæftigelse og Erhverv haft særligt fokus på at udvikle Pensionsnævnets opgaveløsning. Den særlige opmærksomhed på området i 2023 har indbefattet et fokus på, hvordan vurderingerne i de enkelte sager foretages samt, hvordan de lovpligtige dokumenter inddrages, fx i forhold til Rehabiliteringsplanen, der skal være udfyldt af borgeren. Derudover er der arbejdet med, at oplysningerne i Rehabiliteringsplanen er velunderbygget af dokumenter i forhold til både det lægefaglige og det socialfaglige. Dette er årsagen til, at der er i 2023 er tilbagevisiteret et større antal sager end tidligere år. Derudover har der været særlig opmærksomhed på førtidspensionssager for borgere under 40 år med udgangspunkt i Pensionslovens skærpede krav.

I 2023 har der ligeledes været fokus på kompetenceudvikling af sagsbehandlerne, som forbereder sagerne i Jobcentret. I forår/sommer 2023, har Pensionsnævnet afholdt to undervisningsforløb for Jobcentrets medarbejdere med fokus på lovgivning mv. ligesom, der i efteråret har været afholdt et undervisningsforløb, hvor fokus har været på den socialfaglige vurdering og krav om sagsoplysning og dokumentation. Derudover har sagsbehandlerne i en længere periode været inviteret med til Pensionsnævnsmøderne, for at få en forståelse for, hvad der lægges vægt på i forhold til dokumentation i en sag.

I 2024 vil der fortsat være fokus på at styrke det tætte samarbejde mellem Center for Voksne og Velfærd og Center for Beskæftigelse og Erhverv med henblik på at fortsætte arbejdet med at kvalificere opgaveløsningen og sagsgangene samt styrke kommunikationen til borgerne, ligesom det forventes, at det tætte samarbejde vil give mulighed for at få yderligere fokus på de forebyggende processer tidligt i mødet med Ishøjs borgere.

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.

Indstilling

at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning

Taget til efterretning.

Beslutningskompetence

Social- og Sundhedsudvalget

Beslutningstema

Orientering om førtidspensionssager behandlet i Pensionsnævnet i 2023 (Bilag 1).

Under punktet deltager centerjurist Linda Lykke Lundgaard.

Bilag

Sagsfremstilling

Baggrund
Siden 2020 har Ishøj Kommune været en del af den 10årige indsats 'Klar livet - uden røg og rusmidler' sammen med ni andre kommuner på Vestegnen og Sydamager. Udover Ishøj deltager følgende kommuner: Rødovre, Glostrup, Albertslund, Høje-Taastrup, Brøndby, Vallensbæk, Hvidovre, Tårnby og Dragør.

Formålet med indsatsen er at styrke unges muligheder i livet ved at fremme deres mentale sundhed og mindske deres forbrug af rusmidler. Indsatsen tager udgangspunkt i KKR-Hovedstadens fælles strategi for unges fysiske og mentale sundhed samt en røgfri- og nikotinfri generation 2030 med et ønske om, at ruste unge mennesker til at blive gode aktører i eget liv, så de kan håndtere fremtidige udfordringer og træffe gode valg, der understøtter deres ønsker for livet.

Indsatsen
Indsatsen er organiseret med en fælles projektleder, en styregruppe, en driftsgruppe samt to forskellige task forces. Datagrundlaget for indsatsen er data fra Ungeprofilundersøgelsen, og på baggrund af udvalgte indikatorer er det muligt at benchmarke udviklingen på tværs af kommunerne indenfor deltagelsesmuligheder, fysisk sundhed og tryghed. Selve indsatsen består bl.a. af fælles rygestop kurser, udbredelse af viden, netværksskabelse og partnerskaber med ungdomsuddannelser.

Status og erfaringer
De generelle erfaringer med indsatsen viser, at de fagprofessionelle, der arbejder med og omkring børn og unge, mangler viden om nikotin og nikotinerstatningsprodukter, og hvordan brugen af denne kan bremses. Herudover ses det, at forældrene er en målgruppe, der er svær at nå, men når det lykkes, er det meningsfuldt og oplysende for dem.

Erfaringerne viser desuden, at der eksisterer en del myter om nikotinens effekt i foreningslivet, hvor nikotin af mange opfattes som præstationsfremmende. Desuden anvendes nikotinprodukter i nogle idræts- og elitemiljøer som rusmiddel for unge mennesker i stedet for alkohol. De unge borgere er generelt vidende om nikotinprodukter, men de unge kender ikke til mulighederne for at få hjælp til at stoppe brugen af disse.

Ishøj Kommune er langt fremme hvad angår kriterierne for en røgfri kommune, men hvad angår udviklingen indenfor brugen af nikotinerstatningsprodukter har Ishøj Kommune, ligesom andre kommuner, udfordringer, da udbredelsen og udviklingen er hastig. Lokalt i Ishøj er der et potentiale i at udbrede viden om nikotins påvirkning og de mange nikotinerstatningsprodukter til de voksne og fagpersoner, som er omkring børn og unge, for at forsøge at mindske de unges brug af nikotinerstatningsprodukter nu og fremover. Fagpersonerne bisidder en faglig viden om børne- og ungeområdet, der med fordel kan kobles til viden om nikotin og nikotinerstatningsprodukter.

På nuværende tidspunkt er der to uddannede rygestop rådgivere i Ishøj Kommune, som begge er ansat i Center for Voksne og Velfærd, hvor de tilbyder rygestopkurser til borgere over 18 år.

Partnerskaber
Der arbejdes med at udvide de eksisterende indsatser, hvilket er udgangspunktet i både forskningsprojektet 'Mit liv - jeg bestemmer' finansieret af Trygfonden samt projektet 'Klar livet i fællesskaber uden nikotin' finansieret af Nordea-fonden. Social- og Sundhedsudvalget er blev informeret om de to projekter i henholdsvis december 2023 og januar 2024.

Status på Klar livet - uden røg og rusmidler er vedhæftet som bilag.

Lovgrundlag

Sundhedsloven §119.

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.

Indstilling

at orienteringen tages til efterretning

Beslutning

Taget til efterretning.

Beslutningskompetence

Social- og Sundhedsudvalget

Beslutningstema

Social- og Sundhedsudvalget orienteres om Ishøj Kommunes deltagelse i den tværkommunale indsats 'Klar livet - uden røg og rusmidler'.

Afdelingsleder for Forebyggelse og Rehabilitering Nathalie Hjort Pedersen deltager under dette punkt.

Bilag

Sagsfremstilling

Baggrund
Regeringen præsenterede den 30. januar 2024 udspillet til en ny ældrelov.

Overordnet set ønsker regeringen, at ældreplejen i højere grad tager afsæt i den enkelte ældres individuelle behov. Regeringens udgangspunkt er, at den nuværende ældrepleje er for skemabestemt. I udspillet lægges der op til, at ældre mennesker fremover skal have mere selvbestemmelse i forhold til at tilrettelægge deres egen hverdag, hvilket rummes i begrebet "helhedspleje". Desuden ønsker regeringen at ændre på det nuværende tilsynssystem, således at de kommunale ældretilsyn samt det statslige ældretilsyn erstattes af ét tværkommunalt ældretilsyn. Der lægges op til, at alle tilsyn, der skal udføres på institutionerne, sker én dag om året. Formålet er at modvirke, at forskellige tilsyn kan overlappe og modarbejde hinanden samt at sende et politisk signal til medarbejderne om at tilsyn og kontrol ikke er det vigtigste – det er kerneopgaven.

Ældreloven indeholder følgende centrale spor for fremtidens ældrepleje:


  • Ældre skal bestemme mere selv
  • Mindre kontrol, mere kerneopgave
  • Flere skal uddannes og fastholdes.

Indstilling

at regeringens udspil til en ny ældrelov drøftes.

Beslutning

Taget til efterretning.

Beslutningskompetence

Social- og Sundhedsudvalget.

Beslutningstema

Social- og Sundhedsudvalget drøfter hovedpointerne i regeringens udspil til en kommende ældrelov.

På mødet præsenterer velfærdsdirektør Alberte Bryld Burgaard og centerchef i Center for Voksne og Velfærd Anne Kirstine Svanholt, som oplæg til drøftelsen, hovedpointerne i udspillet til den ny ældrelov.

Sagsfremstilling

Baggrund
I september 2020 besluttede Byrådet at omlægge Kærbos ældreboliger til plejeboliger over en årrække i takt med, at de nuværende beboere bliver plejeboligkrævende. Social- og Sundhedsudvalget allokerede midler til drift af ældreboliger i blok 6 på Kærbo med henblik på, at de i løbet af 2022/2023 skulle omlægges til plejeboliger, hvilket har resulteret i, at der i stueplan er otte boliger og på 1. sal otte boliger samt fællesarealer på begge etager.

S
tatus
12 af de i alt 16 boliger i blok 6 på Kærbo er nu plejeboliger. Det skal bemærkes, at den ene ældrebolig er en ægtepar bolig, og den ene plejebolig er en ægtepar bolig, hvilket betyder der er plads til i alt 18 beboere. I tilknytning til plejeboligerne er der etableret rummelige fællesarealer, som er færdigmøbleret. Status for de 16 boliger er følgende:

  • Fem boliger vil fortsat fungere som ældreboliger med den personalenormering, der hører til en ældrebolig (jf. udvalgets beslutning om, at ingen beboer skal flyttes fra blok 6, medmindre de selv har ønsket det).
  • I fem boliger er beboerne overgået fra at bo i en ældrebolig til at bo i en plejebolig med en højere personalenormering fra 1. januar 2024, pga. deres stigende behov for pleje.
  • Fire plejeboliger er i januar 2024 klarmeldt og tilbudt. De forventes snarest at blive accepteret med umiddelbar indflytning herefter.
  • Ægtepar plejeboligen, hvor der er plads til to beboere, er klarmeldt og tilbudt. Den forventes snarest at blive accepteret med umiddelbar indflytning herefter.
  • En plejebolig klarmeldes den 1. februar 2024 og er endnu ikke tilbudt, men forventes snarest at blive tilbudt med umiddelbar indflytning herefter.

På Kærbo er der ansat og allokeret personale til blok 6 i overensstemmelse med, at 12 af de i alt 16 boliger vil være plejeboliger.

Lovgrundlag

Serviceloven og lov om almene boliger.

Økonomi

Eftersom omlægningen af pladser stort set følger planerne for 2024, forventes der ikke ændringer til budget 2024.

Indstilling

at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning

Taget til efterretning.

Beslutningskompetence

Social- og Sundhedsudvalget.

Beslutningstema

Oprindeligt var den forventede dato for ibrugtagning af de nyetablerede plejeboliger i blok 6 på Omsorgscenter Kærbo den 1. september 2023, men i forbindelse med, at der blev vedtaget kompenserende besparelser for 2023, blev det besluttet at udskyde ibrugtagningen til 1. januar 2024. I denne sag gives en status på ibrugtagning af de 16 boliger i blok 6.

Sagsfremstilling

Formål og metode
Formålet med tilsynet er,

  • at påse at beboerne får den hjælp, de har ret til efter loven og efter de beslutninger, som byrådet har truffet
  • at hjælpen er tilrettelagt og bliver udført på en faglig og økonomisk forsvarlig måde
  • at forebygge ved at gribe ind før mindre problemer udvikler sig til alvorlige problemer.


Tilsynet skal dermed bidrage til at sikre kvaliteten i tilbuddene, herunder at der er overensstemmelse mellem gældende lovgivning, områdecentrets referenceramme og den pleje- og omsorgsmæssige praksis.

BDO tager afsæt i den anerkendende metode og en konstruktiv tilgang, og de anvendte metoder er henholdsvis kvalitative interviews, fokusgruppeinterviews, observation og gennemgang af dokumentation.

Tilsynets overordnede konklusion
BDO vurderer, at Torsbo overordnet er et meget velfungerende plejecenter, som har engagerede medarbejdere og ledelse, som medvirker til trivsel for borgerne. Vurderingen er, at dokumentationen fremstår med en faglig og professionel standard med få mangler i udfyldelsen. Tilsynet vurderer, at indikatorerne til medicinhåndtering er opfyldt uden væsentlige mangler.

Tilsynets vurdering i forhold til temaer

  • SEL- dokumentation 4 ud af 5 point.
  • Medicinhåndtering 5 ud af 5 point.
  • Personlig pleje og praktisk støtte 5 ud af 5 point.
  • Mad og måltider 5 ud af 5 point.
  • Kommunikation og adfærd 5 ud af 5 point.
  • Aktiviteter, træning og genoptræning 5 ud af 5 point.
  • Fysiske rammer 5 ud af 5 point.
  • Kompetencer og udvikling 5 ud af 5 point.
  • Observationsstudie 5 ud af 5 point.


Tilsynets bemærkning og anbefalinger
Tilsynet bemærker vedr. dokumentationen,

  • at der i tre journaler er enkelte mangler i sammenhængen mellem medicinliste og helbredsoplysninger
  • at der i en journal mangler enkelte beskrivelser af borgers ønsker og mål.


Tilsynet anbefaler vedr. dokumentation,

  • at leder fortsat har fokus på, at alle journaler er fyldestgørende (Bilag 2).


Opfølgning på seneste tilsyn
Ledelsen redegør for, at der nu er medicinvogne i begge afdelinger, og der arbejdes med fast audit på medicinhåndtering, og medarbejderne gennemfører egenkontrol med en kollega ved hver dispensering.

Derudover arbejdes der med en række temaer til fortsat udvikling af den samlede kvalitet, fx ny organisering og kompetenceudvikling i forbindelse med den forestående ombygning til mere demensvenligt plejecenter.

Tilsynsrapporten blev drøftet i plejehjemsbestyrelsen den 22. november 2023.

Lovgrundlag

Retssikkerhedslovens § 16 og servicelovens § 148 a.

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.

Indstilling

at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning

Taget til efterretning.

Beslutningskompetence

Social- og Sundhedsudvalget.

Beslutningstema

BDO har den 24. oktober 2023 gennemført en uanmeldt tilsyn på plejecentret Torsbo. Resultatet viser, at Torsbo generelt lever op til Ishøj Kommunes kvalitetsstandarder og vedtagne serviceniveau, der er dog vurderet enkelte mangler under temaet dokumentation (bilag 1).

Bilag

Sagsfremstilling

Baggrund
Plejecentrene er præget af et højt sygefravær, som man tidligere som hovedregel har dækket med vikarer 1:1, hvilket har medført et højt vikarforbrug. Det blev i forbindelse med budgetprocessen vurderet, at der er et besparelsespotentiale på 600.000 kr. i 2024 og fra 2025-2027 et besparelsespotentiale på 1,2 mio. årligt forbundet med effektivisering af personaleressourcer, hvis plejecentrene undersøger, om de kan løse medarbejderfravær internt i den resterende fremmødte personalegruppe eller på tværs af afsnit, inden de automatisk tilkalder en vikar. Initiativet er samtænkt med, at der sideløbende arbejdes på at sænke sygefraværet.

Status
Der blev i forlængelse af vedtagelsen af budgetaftalen igangsat en proces for at reducere sygefraværet samt udarbejde principper for, hvem der kan tilkalde vikarer. Som noget nyt er det primært ledere, der kan beslutte, om der skal indkaldes vikar i forbindelse med sygefravær og ferieafholdelse. Afdelingslederne på plejecentrene får endvidere månedligt udleveret sygefraværsoversigter med oplysninger om personalegruppens fravær med henblik på åbne drøftelser om sygefravær i den enkelte afdeling. Sygefraværet bliver omsat til årsværk for at synliggøre, hvad fraværet betyder. Formålet er, at alle ansatte bliver bevidste om omfanget af fravær og at skabe inspiration og opbakning til nye løsningsmodeller.

Der er desuden en proces i gang med at styrke arbejdsfællesskabet omkring et øget samarbejde på tværs af afsnittene. Indledningsvist er der iværksat makkerpar blandt lederne, som deltager i hinandens afdelingsmøder, så ledergruppen får et øget kendskab til andre afdelinger. Dette tiltag vurderes at styrke arbejdsfællesskabet på tværs. Desuden afholdes flere stormøder om relevante temaer for medarbejdere på tværs af plejecentrene. Formålet med disse initiativer er at skabe bedre forudsætninger for et øget samarbejde på tværs af afsnittene.

Økonomi

Af Ishøj Kommunes budgetaftale 2024-2027 fremgår følgende besparelse på plejecentrene:

Navn

Indhold

2024

2025

2026

2027

SSU03

Reduktion i sygefravær og effektivisering i brug af vikarer og afløsere på plejecentrene

600

1200

1200

1200


Det er på nuværende tidspunkt for tidligt at beregne, hvor stor en besparelse, der er effektueret.

Indstilling

at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning

Taget til efterretning.

Beslutningskompetence

Social- og Sundhedsudvalget.

Beslutningstema

Udvalget orienteres i denne sag om status på punktet i budgetaftalen 2024-2027, som vedrører reduktion i sygefravær og effektivisering i brugen af vikarer på plejecentrene (SSU03).

Sagsfremstilling

Baggrund
Plejecentrene Kærbo og Torsbo har tidligere haft i alt 14 aktivitetsmedarbejdere, hvoraf to var fast på Torsbos daghjem og de resterende var på Kærbo, fordelt således at fire medarbejdere var på afdelingerne og resten i daghjemmet og aktivitetscentret. Aktivitetscentret er uvisiteret, og der har siden etableringen af Brohuset været en nedgang i antallet af borgere, som benytter Kærbos aktivitetstilbud. I forbindelse med budgetprocessen blev det vurderet, at der er et besparelsespotentiale på 500.000 kr. årligt fra 2024-2027 forbundet med at styrke samarbejdet mellem det faste plejepersonale på afsnittene og aktivitetsmedarbejderne og dermed anvende af de samlede personaleressourcer mere effektivt.

S
tatus
Der blev i forlængelse af budgetaftalen igangsat en proces for at styrke samarbejdet mellem det tværfaglige personale på kommunens plejecentre. Som noget nyt bliver medarbejderne på plejeafdelinger i højere grad inddraget i at planlægge og bidrage til hverdagsaktiviteter for beboere på tværs af huset, hvor udvalgte medarbejder fra hver afdeling deltager på hold sammen med skiftende borgere en gang ugentligt. Formålet med hverdagsaktiviteter er at styrke samarbejdet på tværs samt bidrage til, at plejepersonalet i højere grad får øjnene op for potentialet i at være sammen om aktiviteter med beboerne.

Besparelsen er effektueret gennem afskedigelse af en medarbejder fra aktivitetscentret og har helårsvirkning i 2024. Besparelsen er således realiseret.

Økonomi

Af Ishøj Kommunes budgetaftale 2024-2027 fremgår følgende besparelse på plejecentrene:

Navn

Indhold

2024

2025

2026

2027

SSU05

Styrket samarbejde mellem det tværfaglige personale på plejecentrene

500

500

500

500


Besparelsen udmøntet ved reduktion i stillinger.

Indstilling

at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning

Taget til efterretning.

Beslutningskompetence

Social- og Sundhedsudvalget.

Beslutningstema

Udvalget orienteres i denne sag om status på punktet i budgetaftalen 2024-2027, som vedrører styrket samarbejde mellem det tværfaglige personale på plejecentrene (SSU05)

Sagsfremstilling

Budgetforliget for 2024-2027 indeholdt en videreførelse på 3 mio. kr. til uddannelse af sundhedspersonale, så Ishøj Kommune fortsat kan ansætte otte elever til Sosu-hjælperuddannelsen og 19 elever til Sosu-assistentuddannelse i henholdsvis 2024 og 2025. Dimensioneringssaftalen indeholder en forventning om, at Ishøj Kommune ansætter 27 elever om året.

I 2023 opfyldte Ishøj Kommune dimensionsringsaftalen med ansættelse af 27 Sosu-elever. Ultimo januar 2024 er der ansat ni elever med start i 2024, og forventningen er, at Ishøj kan efterleve dimensioneringsaftalen og kommer til at bruge budgettet på 8,894 mio. kr. Der er fokus på rekruttering af elever, og optaget er således løbende henover året. Der ansættes kun elever, såfremt det vurderes, at eleven kan gennemføre uddannelsen.

Til sagen er vedhæftet en pressemeddelelse fra 7. december 202023, som blandt andet giver et indblik i det særlige fokus Ishøj Kommune har på vejledning i uddannelsesforløbet.

Økonomi

Navn

Indhold

2024

2025

Budgetforlig

Videreførelse af budget til uddannelse af sundhedspersonale

3000

3000


Indstilling

at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning

Taget til efterretning.

Beslutningstema

Udvalget orienteres i denne sag om status på punktet i budgetaftale 2024-2027, som vedrører videreførelse af budget til uddannelse af sundhedspersonale.

Bilag

Sagsfremstilling

Program for studieturen den 28. februar
Det foreløbige program for Social- og Sundhedsudvalgets studietur den 28. februar er vedhæftet dagsordenen.

KL's Social- og Sundhedspolitiske forum
KL's Social- og Sundhedspolitiske Forum afholdes den 16. og 17. maj i Aalborg. Tilmeldingen åbner den 28. februar.

Årshjul for sager til Social- og Sundhedsudvalget
Årshjulet for sager til Social- og Sundhedsudvalgets møder i 2024 er vedhæftet dagsordenen.

Indstilling

at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning

Taget til efterretning.

Beslutningskompetence

Social- og Sundhedsudvalget.

Bilag

Indstilling

at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning

Taget til efterretning.

Beslutningskompetence

Social- og Sundhedsudvalget.

Sagsfremstilling

Med henblik på at lette proceduren med godkendelse/underskrift af protokol/referat i First Agenda, oprettes et ekstra punkt - Godkendelse af protokol/referat.

Ved at godkende dette ene punkt tilkendegives det, at godkendelse/underskrift gælder alle dagsordenpunkterne. Det vil derfor ikke være nødvendigt at trykke godkend ud for hvert enkelt dagsordenpunkt, så længe dette ene punkt godkendes.

Indstilling

at protokol/referat godkendes.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Social- og Sundhedsudvalget.