Referat
Seniorrådet tirsdag den 23. maj 2023 kl. 10.00

Ishøj Rådhus 2. sal - Kæmpen

Sagsfremstilling

Mødets deltagere:

HUSK at melde afbud hvis man er ikke deltager.

Afbud: Finn Andersen

Gæst:

Referant: Gitte Sørensen

Beslutning

Deltager: Formand Birgit Nielsen, Bjarne Boje, Per Nørskov, Bjarne Gosvig og Ellis Andersen

Gæst: Afdelingsleder for Forebyggelse og Rehabilitering Nathalie H. Pedersen

Afbud: Finn Andersen og Leif Christoffersen

Referant: Gitte Sørensen

Sagsfremstilling

Godkendelse af dagsorden

Beslutning

Dagsorden er godkendt.

Sagsfremstilling

Godkendelse af referat fra d. 25. april 2023

Beslutning

Referat af 25. april 2023 er godkendt.

Sagsfremstilling

Orientering fra formanden

  • Birgit informere om brev fra FOA
  • Orientering efter møde med Alberte Burgaard og Anne Kirstine Svanholt
  • Orientering efter møde med Borgmester Merete Amdisen
  • Orientering fra Danske Ældreråds årsmøde
  • Orientering om at planlægge et møde imellem Kiropraktisk klinik sammen med Seniorrådet og Ældresagen


Beslutning

  • Birgit informerer fra FOA
  • Birgit informerer om, at mødet med Alberte Burgaard og Anne Kirstine Svanholt gik godt. Birgit afventer afgørelse om It-udstyr, som der blev snakket om på mødet. Spørgsmål ang. årsregnskab og kvartalsbudget er nu i orden og meget tilfredsstillende.
  • Birgit informerer om mødet med Borgmester Merete Amdisen. Der blev snakket en del om budget for 2024 og hvad der skal prioriteres. Birgit talte også med Merete om parkerings forholdene ved Brohuset.
  • Information fra Årsmødet - Birgit er ikke tilfreds med referatet, ang. vedtægtsændringerne. Birgit vil indgive indsigelse til referatet. Hvilket Seniorrådet var enig i. Selve konferencen var ellers rigtig god og med nogle gode emner man kunne deltage i.
  • Mødet imellem Kiropraktisk klinik, Seniorrådet og Ældresagen er berammet til d. 31. august 2023 fra kl. 16 til 18 i Brohuset. Lokalet er booket. Seniorrådet skal ved tilmeldingen sikre at alle regler bliver overholdt.

Bilag

Sagsfremstilling

Årligt besøg af leder af Forebyggelse og Rehabilitering Nathalie H. Pedersen

Beslutning

Formand Birgit Nielsen byder velkommen til afdelingsleder Nathalie H. Pedersen.

Nathalie har en organiseringsplan med for hendes afdeling som bliver uddelt. Nathalie fortæller, at hun er afdelingsleder for ca. 43 medarbejder og heraf er 2 teamleder lige under Nathalie selv.

Nathalie starter med at fortælle hvordan afdelingen er opbygget ud fra organiseringsplanen.

Nathalie fortæller herefter om kriterier for kommunal træning. Alle borger fra 0 til 110 år kan tilbydes træning hvis deres behov ligger indenfor kriterierne af kommunal træning.

Nathalie fortæller, at alle borger/medarbejder/samarbejdspartner kan henvise/henvende sig og høre om de har mulighed for at få kommunal træning.

Seniorrådet har en del spørgsmål til frivilligkonsulenterne og hvilke opgaver der ligger hos dem.

Nathalie svarer, at konsulenterne har en finger med i næsten hver en frivilligheds gruppe og har et stort samarbejde med Kultur og Fritids afdelingen.

Der bliver også spurgt ind til om der på et tidspunkt bliver mulighed for selvtræning i Brohusets trænings lokaler.

Nathalie svare, at sådanne en mulighed stadig er på tegnebrættet, men der er mange ting at tage højde for (udstyret, adgangen, sikkerheden mm) og det må på intet tidspunkt komme til at borger "bare" kan træne gratis i Brohuset, men der er intet fast på plads endnu. Dog skal man være visiteret til træning med en terapeut for at komme i trænings lokalerne indtil videre.

Sagsfremstilling

Baggrund
WIPP 360 er et digitalt spørgeskema med 25 evidensbaserede spørgsmål om helbred og trivsel. Spørgeskemaet er videreført og videreudviklet i et samarbejde mellem Syddansk Universitet, Danish Life Science Cluster, Region Syddanmark og en række kommuner. I Ishøj sendes spørgeskemaet til borgere, der kan modtage digital post sammen med brev med tilbud om et forebyggende hjemmebesøg. Det er borgere i deres fyldte 70. og 75. år, der har modtaget spørgeskemaet siden opstarten i 2022. Fra december 2022 er der desuden blevet sendt spørgeskema ud til de 80årige borgere i Ishøj.

Spørgeskemaet skal sikre en vurdering af, hvilke borgere der har behov for et forebyggende hjemmebesøg, og hvilke borgere der endnu ikke har behov for et besøg. Herigennem bliver det muligt at prioritere ressourcerne indenfor de forebyggende hjemmebesøg til borgere med det største behov. På baggrund af borgernes besvarelser triageres borgerne indenfor kategorierne rød, gul og grøn. Bliver en borger triageret rød, vil vedkomne modtage et brev med en dato for et forebyggende hjemmebesøg, mens borgere der er triageret gule vil modtage tilbud om en opringning eller et besøg. Borgere i den grønne kategori vil følge det lovpligtige interval for besøg.

Resultater og erfaringer i Ishøj
Ishøj Kommune har den højeste svarprocent (70,1 %) sammenlignet med de andre deltagende kommuner. Ishøj har ligeledes den højeste svarprocent (38,2 %) fra de mest sårbare ældre og den højeste andel (85,7 %) af de mest sårbare ældre, der takker ja til en opringning fra en forebyggende medarbejder. Dette viser, at de ældre borgere i Ishøj er mere digitale end forventet. Herudover kan det være et udtryk for, at der blandt ældre i Ishøj er en udbredt forståelse for, hvad et forebyggende hjemmebesøg er, hvilket skaber tryghed og tillid for borgerne. Erfaringerne viser, at der er flere 80årige end 70årige, der svarer på spørgeskemaet, hvilket kan være et udtryk for, at de 80årige har et større behov for et forebyggende hjemmebesøg end de 70årige.

Det er positivt, at de forebyggende medarbejdere får kontakt til en stor del af de mest sårbare borgere i Ishøj, da disse borgere erfaringsmæssigt er i større risiko for at blive syge, hvilket kan give anledning til behov for hjælp fra sygeplejen, hjemmeplejen, genoptræningen eller et større behov for hjælpemidler på baggrund af hospitalsindlæggelser. Der er dermed et stort forebyggelsespotentiale for den mest sårbare målgruppe både i forhold til at mindske deres behov for hjælp fra det offentlige samt at styrke deres helbred og livskvalitet. Forebyggelseskoordinatorerne kommer i kontakt med flere sårbare ældre end ved de tidligere anvendte arbejdsgange, og dermed udnyttes de kommunale ressourcer bedre efter implementeringen af WIPP 360. Sidstnævnte gør sig gældende på tværs af alle deltagerne i WIPP 360.

Vedhæftet er den samlede evaluering for brugen af WIPP 360 samt sammendrag og data for Ishøj Kommune.

Fremadrettet brug af WIPP 360
Det forventes, at WIPP 360 integreres i kommunal PRO, hvorefter det ikke længere skal indkøbes som en selvstændig løsning. Ishøj Kommune forventes at komme på kommunal PRO i efteråret 2023, hvor det i første omgang vil være indenfor diabetesområdet. Det vides endnu ikke, hvornår WIPP 360 kan anvendes til forebyggende hjemmebesøg i regi af kommunal PRO, men det forventes at blive fra januar 2024. Det forventes derfor ikke, at der vil være udgifter til WIPP 360 efter udgangen af 2023. Indtil WIPP 360 bliver tilgængelig for de forebyggende medarbejdere i kommunal PRO vil den selvstændige løsning anvendes.

Lovgrundlag

Servicelovens § 79a.

Økonomi

Udgiften til WIPP 360 fastsættes på baggrund af en fordelingsnøgle, der fordeler udgiften ligeligt mellem de deltagende kommuner. Udgiften i 2022 var 20.000 kr. Udgiften for 2023 er 21.000 kr. Der betales for et år ad gangen. Aftalen kan opsiges med en dags varsel, dog under forudsætning af betaling for det igangværende år.

Indstilling



Administrationen indstiller, 20. april 2023, pkt. 40:

at sagen tages til efterretning og sendes til orientering i Seniorrådet.



Beslutning fra Social- og Sundhedsudvalget, 20. april 2023, pkt. 40:

Taget til efterretning.

Beslutning

Seniorrådet tager sagen til efterretning.

Beslutningskompetence

Social- og Sundhedsudvalget.

Beslutningstema

Social- og Sundhedsudvalget godkendte den 13. december 2021 indkøb af screeningsværktøjet WIPP 360 i forbindelse med de forebyggende hjemmebesøg. De forebyggende hjemmebesøg tilbydes til ældre borgere og har bl.a. til formål at fremme den enkelte borgers sundhed og trivsel ved at forebygge fald i fysisk og psykisk funktionsniveau. Hermed fremlægger administrationen en status på arbejdet med WIPP 360.

Sagen sendes til orientering i Seniorrådet.

Bilag

Sagsfremstilling

BDO aflagde den 7. december 2022 et uanmeldt tilsynsbesøg hos DFS Plus for at vurdere kvaliteten af det vedtagne serviceniveau, og vurdere om hjemmeplejeydelserne bliver tilrettelagt og udført på en faglig forsvarlig måde. DFS Plus leverer hjemmeplejeydelser efter Servicelovens § 83, og ydelserne henvender sig til borgere, der på grund af midlertidigt eller varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller særlige sociale problemer ikke selv kan udføre disse opgaver.

Ved det uanmeldte tilsynsbesøg talte de tilsynsførende med ledelsen og udvalgte medarbejdere og borgere. BDO’s vurdering er foretaget på baggrund af analysen af det datamateriale, som er indsamlet under tilsynet gennem interviews, observation og gennemgang af dokumentation, hvilket samlet giver et øjebliksbillede af kvaliteten i den private hjemmepleje i Ishøj Kommune. Data vurderes i relation til lovgivningen, kommunens kvalitetsstandarder og øvrige retningslinjer samt tilsynets faglige viden og erfaring.

BDO konkluderer:
”at leverandøren er en meget velfungerende enhed, som har engagerede medarbejdere og ledelse, som medvirker til trivsel for borgerne. Vurderingen er, at leverandøren lever op til Ishøj Kommunes kvalitetsstandarder og vedtagne serviceniveau. Pleje, omsorg og praktisk hjælp leveres med en høj faglig kvalitet. Borgerne er generelt meget tilfredse med hjælpen…”

Tilsynsrapporten er vedhæftet som bilag 1, og det fremgår af rapporten, at resultaterne er meget positive. BDO har ikke givet påbud, men tilsynet har givet anledning til nogle anbefalinger i forhold til hjemmeplejens fremadrettede udvikling. DFS Plus har udarbejdet en handleplan for at udvikle kvaliteten fremadrettet. Handleplanen er vedhæftet som bilag 2. Administrationen vil i den kommende tid sammen med DFS Plus arbejde videre med kvalitetsudviklingen.

Lovgrundlag

I henhold til Restsikkerhedsloven § 16 har kommunalbestyrelsen pligt til at føre tilsyn med, hvordan de kommunale opgaver løses. Tilsynet omfatter både indholdet af tilbuddene, og den måde opgaverne udføres på. Det omfatter i henhold til Servicelovens § 148 også private tilbud beliggende i kommunen.

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.

Indstilling



Administrationen indstiller, 20. april 2023, pkt. 42:

at orienteringen tages til efterretning og sendes til orientering i Seniorrådet og Handicaprådet.



Beslutning fra Social- og Sundhedsudvalget, 20. april 2023, pkt. 42:

Taget til efterretning.

Beslutning

Seniorrådet tager sagen til efterretning.

Beslutningskompetence

Social- og Sundhedsudvalget.

Beslutningstema

Social- og Sundhedsudvalget orienteres om resultatet af uanmeldt tilsynsbesøg, som BDO har udført hos Ishøj Kommunes private leverandør af hjemmepleje DFS Plus. Sagen sendes efterfølgende til orientering i Seniorrådet og Handicaprådet.

Bilag

Sagsfremstilling

Kvartalsbudget

Beslutning

Årsregnskab for 2022 er godkendt.

Kvartalsbudget - maj 2023 er godkendt.

Bilag

Sagsfremstilling

Er der orienteringer fra udvalgene, der skal deles?

Beslutning

Budgethøring skal afleveres senest d. 15. september 2023

Budgettet er til høring fra 16. august til 5. september

  • Der skal afholdes møde med Social- , Teknisk- og Kulturels udvalgs formænd inden svar laves.


Formændene tilskrives om en mødedato.

Sagsfremstilling

Er der orientering fra udvalgene der skal deles?

Beslutning

Bjarne Boje informerer fra FOLO:

Der er stadig store udfordringer med lokalefordelingen i Brohuset.

Pr. 1. januar 2024 kommer der ny lokalefordeling og bookning af lokaler for foreninger i Brohuset og idrætscentret.

Bjarne Gosvig informerer fra Plejehjemsbestyrelsen:

Referat fra sidste møde er endnu ikke modtaget og derfor ikke sendt ud.

Der er afholdt et nyt møde hvor der blev informeret om 72 timers reglen for genindlæggelse.

Pr. 1. juni 2023 er der ansat en ny leder af Kærbo og Torsbo - Kathrine M. Lundberg.

Tilgængelighedspanelet:

Der er store udfordringer med parkerings forhold og sti-systemer ved den nye letbanes stoppesteder.

Firmaet der står for denne opgave er nu igen i gang med at finde en anden løsning.

Sagsfremstilling

Eventuelt

Beslutning

Intet til eventuelt.