Referat
Seniorrådet tirsdag den 22. august 2023 kl. 14.00

Ishøj Rådhus 2. sal - Kæmpen

Sagsfremstilling

Mødets deltagere:

Afbud:

HUSK at melde afbud hvis man er ikke deltager.

Gæst:

Referant: Gitte Sørensen


Beslutning

Deltager: Formand Birgit Nielsen, Per Nørskov, Ellis Andersen, Leif Christoffersen, Finn Andersen og Bjarne Gosvig

Afbud: Bjarne Boje

Referant: Gitte Sørensen

Sagsfremstilling

Godkendelse af dagsorden

Beslutning

Dagsorden er godkendt.

Sagsfremstilling

Godkendelse af referat fra d. 27. juni 2023

Beslutning

Referat fra d. 27. juni 2023 er godkendt.

Sagsfremstilling

1.       Mødet med kiroprakttisk klinik, som var aftalt til den 30. august 2023, dette møde er overtaget af Torslunde-Ishøj Pensionistforening

2.       Orientering om en borgerhenvendelse til Ishøj Seniorråd.

Beslutning

Birgit har svaret borger der har henvendt sig til Seniorrådet.

Birgit har svaret, at Seniorrådet ikke tager personlige borgerklager ind.

Birgit udtrykker over for Seniorrådet at det er vigtigt, at Seniorrådet ikke tager personlige sager ind, men gerne henviser til andre myndigheder.

Beslutningstema

Orientering fra formanden


Sagsfremstilling

I foråret 2023 har administrationen påbegyndt en gennemgribende revideringsproces med henblik på at sikre opdaterede kvalitetsstandarder på ældre-, sundheds- og socialområdet.

Det er administrationens hensigt at sende reviderede udgaver af samtlige kvalitetsstandarder på CVV´s område til godkendelse inden foråret 2024 i en løbende proces (tidsplanen vedhæftes som bilag).

Administrationen indstiller, at de eksisterende kvalitetsstandarder fortsat er gældende, indtil de reviderede versioner godkendes, også i de tilfælde, hvor den oprindelige frist for revision overskrides.

I marts og maj 2023 blev kvalitetsstandarderne for henholdsvis BPA-ordning (servicelovens § 95) og forebyggende hjemmebesøg (servicelovens § 79a) godkendt, og på dette møde er kvalitetsstandarderne for ledsagerordning (servicelovens § 97) og lejevederlag (servicelovens § 119) til godkendelse.
Da der ikke forefindes tidligere versioner af disse to kvalitetsstandarder, er det nye beskrivelser uden ændringer fra tidligere versioner.

Lovgrundlag

Lov om Social Service og Sundhedsloven.

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser

Indstilling



Administrationen indstiller, at 22. juni 2023, pkt. 64:

  • tidsplanen for den videre revideringsproces godkendes
  • de eksisterende kvalitetsstandarder er gældende frem til godkendelse af de reviderede versioner.
  • sagen sendes til orientering i Seniorrådet og Handicaprådet.




Beslutning fra Social- og Sundhedsudvalget, 22. juni 2023, pkt. 64:

Tiltrådt.

Beslutning

Seniorrådet tager sagen til efterretning.

Beslutningskompetence

Social- og Sundhedsudvalget.

Beslutningstema

Administrationen fremlægger forslag til tidsplan for revidering af kvalitetsstandarder i Center for Voksne og Velfærd. Det foreslås at sagen sendes til orientering i Seniorrådet og Handicaprådet.

Bilag

Sagsfremstilling

Statens og Kommunernes Indkøbsservice (SKI) har nu åbnet for høringen af de kommunale ældre- og handicapråd på genudbuddet af den fælleskommunale SKI-aftale 50.98 Genbrugshjælpemidler. Genbrugshjælpemidler er fx rollatorer, plejesenge og badeskamler.


Denne høring i kommunernes ældre- og handicapråd er lovpligtig. Den har til formål at vise ældre- og handicaprådene, hvordan brugerne har været involveret i udarbejdelsen af udbudsmaterialet. Herudover får rådene mulighed for at komme med yderligere kommentarer til materialet. I den vedhæftede vejledning gives et overblik over, hvad udbuddet omfatter, hvordan brugerinddragelsen er sket, hvordan der afgives høringssvar mm.


Brugerinvolvering

Udbudsmaterialet, der sendes i høring, er udarbejdet sammen med en ekspertgruppe bestående af indkøbere og fagpersoner som ergoterapeuter og depotmedarbejdere. Arbejdet bygger desuden på inputs fra såvel brugere som markedsaktører, der løbende har været involveret i udbudsforberedelsen.


Brugerne har været inddraget i forbindelse med udarbejdelsen af kravsspecifikationerne. Der er afholdt tre møder med repræsentanter for brugerne, et i Aarhus, et i Taastrup og et online. Repræsentanterne kom fra mange forskellige brugerforeninger og repræsenterede derfor mange forskelligartede behov blandt brugerne. Møderne med repræsentanter for brugerne tog udgangspunkt i de hjælpemidler, der er på den eksisterende aftale. Brugerne gav deres inputs til, hvilke krav man bør stille til hjælpemidlerne, for at de lever op til de forskellige behov, der er hos personer med funktionsnedsættelse. Alle hjælpemidlerne er blevet gennemgået og drøftet. I vedhæftede vejledningen er der tilføjet en komplet oversigt over, hvilke inputs brugerrepræsentanterne er kommet med, og hvordan SKI og ekspertgruppen har arbejdet videre med dem.


Følgende dokumenter er i høring (vedhæftet som bilag):

  • Vejledning til ældre- og handicapråd: Her får ældre- og handicapråd en let forståelig introduktion til, hvad udbuddet omhandler, og hvordan brugere har været inddraget i processen. Der er tilføjet en komplet oversigt over, hvilke inputs brugerrepræsentanterne er kommet med, og hvordan SKI har arbejdet videre med dem.
  • Bilag B: Kravspecifikation: Her beskrives de generelle krav samt miljø- og kvalitetskrav til produkterne på aftalen. Der er stor lighed mellem kravspecifikationerne for flere af delaftalerne. Det gælder mellem:
    • Delaftale 1-3: Rollatorer
    • Delaftale 4-5: Elscootere
    • Delaftale 6: Plejesenge
    • Delaftale 7-10: Luftmadrasser
    • Delaftale 11-12: Skummadrasser
    • Delaftale 13-16: Toilet og badestole
    • Delaftale 17: Badeskammel
    • Delaftale 18-19: Toiletsædeforhøjere og toiletsæde med armlæn
  • Bilag C: Leverandørens tilbud: Tilbudsliste med de produkter, der indgår i aftalens sortiment fordelt på 19 faner (én for hver delaftale 1-19)
  • Bilag D: Bestilling og parternes forhold: Regulerer kommunen og leverandørens løbende aftaleforhold
  • Bilag E: Leveringskontrakt: Regulerer det konkrete køb. Leveringskontrakten gælder for alle delaftaler på aftalen, medmindre andet er eksplicit fremhævet.


Fristen for indsendelse af høringssvar er tirsdag den 19. september 2023 kl. 12. Høringssvar sendes til frivilligkonsulent Ane Katrine Jensen på akaje@ishoj.dk. Herefter samler og vurderer administrationen de indkomne høringssvar og formidler disse videre til SKI inden den endelige høringsfrist.

Lovgrundlag

Genbrugshjælpemidler er omfattet af servicelovens § 112.


Høring i kommunalt nedsatte ældre- og handicapråd sker jf. retssikkerhedslovens §§ 30 og 37a, stk. 2.

Beslutning

Seniorrådet tager sagen til efterretning.

Beslutningstema

Statens og Kommunernes Indkøbsservice (SKI) har nu åbnet for høringen af de kommunale ældre- og handicapråd på genudbuddet af den fælleskommunale SKI-aftale 50.98 Genbrugshjælpemidler. Fristen for indsendelse af høringssvar er tirsdag den 19. september 2023 kl. 12.


Bilag

Sagsfremstilling

Budgetforslagene drøftes på dette ordinære møde, og seniorrådet mødes igen dagen efter (den 23. august) til endelig drøftelse og beslutning om budgetudtagelse.


I forlængelse af det ordinære møde afholdes møde med de relevante 3 udvalgformænd kl. 16-18 samme dag.


Budgetforslaget eftersendes umidddelbart efter frigivelse den 16. august.


Beslutning

Seniorrådet nåede at behandle noget af budgetforslaget for 2024 inden mødet med de 3 formænd.

Mødet med de 3 formænd gik rigtigt godt, der var en tillidsfuld og åben dialog på de spørgsmål som Seniorrådet stillede til budgetforslaget.

Nogle af spørgsmålene fik Seniorrådet en afklaring på, andre spørgsmål vil fremgå af den budget udtalelse som Seniorrådet fremsender til budgetforslag 2024.

Seniorrådet orienterede at de ville genfremsende budget udtalelsen fra sidste år, hvoraf det også fremgik af følge skrivelsen at den dækkede de kommende år.

Efter mødet med udvalgsformændene besluttede Seniorrådet at Birgit og Finn laver et forslag til budget udtalelse for 2024, dette fremsendes til Seniorrådet til evt. bemærkninger inden det fremsendes til Byrådet.

Beslutningstema

Budgetforslag for 2024 sendes i høring

Sagsfremstilling

Administrationen har udarbejdet en kvalitetsstandard for plejevederlag ved pasning af døende samt hjælp til sygeplejeartikler efter servicelovens §§ 119-122, idet der ikke tidligere har været en kvalitetsstandard på området, hvilket bør være tilfældet. Kvalitetsstandarden er udarbejdet med inspiration fra andre kommuner og beskriver den praksis, som Ishøj Kommune har på området.

Beskrivelse af ordningen

Der kan bevilliges plejevederlag, når en nærtstående pårørende ønsker at dø i eget hjem. Det er ligeledes muligt at søge om hjælp og tilskud til følgende, når en dødende passes i eget hjem:

  • Sygeplejerartikler
  • Palliativ (lindrende) fysioterapi
  • Egenbetalingen på ernæringspræparater

Formålet med ordningen er, at borgeren i en afgrænset, kortere periode kan modtage pleje og omsorg fra en nærtstående, når indsatsen har et omfang, der svarer til fuldtidsarbejde og dermed ikke er foreneligt med et erhvervsarbejde.

Forslag til kvalitetsstandard for plejevederlag ved pasning af døende samt hjælp til sygeplejeartikler er vedhæftet som bilag.

Lovgrundlag

Lov om Social Service §§ 119-122.

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.

Indstilling



Administrationen indstiller, at 22. juni 2023, pkt. 65:

  • kvalitetsstandard for plejeorlov godkendes.
  • sagen sendes i høring i Seniorrådet.



Beslutning fra Social- og Sundhedsudvalget, 22. juni 2023, pkt. 65:

Tiltrådt.

Beslutning

Seniorrådet ønsker, at vide hvad der er af kriterier for hvor ofte og hvor længe en borger kan være indlagt inden det berører den pårørende der er i plejeorlovs forløbet.

Seniorrådet tager resten til efterretning.

Beslutningskompetence

Social- og Sundhedsudvalget.

Beslutningstema

Administrationen fremlægger hermed kvalitetsstandard for plejevederlag ved pasning af døende samt hjælp til sygeplejeartikler efter servicelovens §§ 119-122 til godkendelse. Det foreslås at kvalitetsstandarden sendes til høring i Seniorrådet.

Bilag

Sagsfremstilling

Fortsættelses af Planlægge møde om testamente, fremtidsfuldmagt og organdonation

Birgit og Per bliver en arbejdsgruppe for, at planlægge et møde på ca. 2 timer - Birgit og Per vender tilbage med forslag til næste møde i august

Beslutning

Birgit og Per har ikke nået, at snakke sammen. De laver en dato hurtigst muligt.

Sagsfremstilling

Planlægge møde med Politiet (tyveri, indbrud, datasikkerhed mm.)

  • Arbejdsgruppe for planlægning

Beslutning

Arbejdsgruppen bliver Birgit og Per.

Sagsfremstilling

Er der orienteringer fra udvalgene, der skal deles?

Beslutning

Birgit informerer fra Social udvalget:

Social udvalget har haft sagen om plejeboliger på dagsorden. Der skulle være bygget 30 nye boliger, men sagen er sat i bero, da kommunen "kun" har 5 borger på venteliste.

Spørgsmålet bliver rejst på budget mødet med formændene.

Sagsfremstilling

Er der orientering fra udvalgene der skal deles?

Beslutning

Finn informerer om, at Handicapudvalget holder møde d. 23. august 2023

Ellis informerer om, at Tilgængeligheds udvalget holder næste møde d. 13. september 2023

Bjarne G. informerer om, at Plejehjemsbestyrelsen holder møde d. 30. august 2023

Sagsfremstilling

Eventuelt

Beslutning

Bjarne G. informerer fra mødet vedr. Seniorrådsbladet.

Udgangs punktet blev, at Bjarne B. og Bjarne G. selv laver Seniorrådsbladet med hjælp fra resten af Seniorrådet.

Bladet bliver som udgangs punkt lavet på 8 sider og i A4 størrelse og ca. 1.000 stk.

Bjarne sender notat ud.

Punktet tages op på næste møde til behandling.


Som ekstra blev kvatalsbudgettet fremlagt og godkendt - budgettet var ikke nået at blive til et punkt på selve dagsordnen.

Budgettet ser godt ud og der er ca. 30.000kr tilbage til Seniorrådsblad og møder der skal afholdes for borger.


Seniorrådesmødet d. 28. november 2023 bliver flyttet til d. 1. december 2023

Efter mødet vil der blive afholdt julefrokost for Seniorrådet på restaurant Mosen.


Der er sendt rykker mail for svar vedr. puljemidler til Anne Kirstine og Alberte.


OBS!!!

Næste Seniorrådsmøde i september bliver afholdt på plejehjemmet Torsbo fra 10-14. Da der også er en ordinær dagsorden der skal behandles.


Bilag