Referat
Kultur- og Fritidsudvalget onsdag den 20. september 2023 kl. 16.30

Mødelokale Tårnbjerget, Rådhuset Ishøj Store Torv 20, etage 2, 2635 Ishøj

Indstilling

at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning

Tiltrådt.

Sagsfremstilling

  • Ishøj Idræts & Fritidscenter: DBU U20 herrelandsholdet trænede på Ishøj Stadion den 5. - 7. september 2023. Disse træningspas var tilpasset og koordineret med Ishøj I F's hjemmekampe. Træningssamlingen var forberedelse til holdets venskabskampe mod Frankrig i Gladsaxe. Træningerne var åbne og kunne overværes af alle interesserede. Den ekstra drift af banen blev håndteret ved omprioritering inden for området.
  • Ny partnerskabsaftale med FOF om Skrivekunst for sårbare voksne. Folkeoplysningsudvalget har ydet et tilskud til partnerskabsaftale mellem FOF Køgebugt og Ishøj Kommune for at sikre Skrivekunst for sårbare voksne. Holdet havde opstart den 4. september og løber frem til udgangen af 2024. Samarbejdet evalueres løbende.
  • Finanslovsforslag vedrørende egnsteatre. Slots- og Kulturstyrelsen har gjort kommunerne opmærksom på, at minimumsbeløbet for det kommunale driftstilskud til egnsteater i finanslovsforslag 2024 er fremskrevet/PL-reguleret og fastsat til 3.396.456 kr. i 2024. Det er derfor dette minimumsbeløb på 3.396.456 kr. kommunerne og egnsteatrene skal budgettere med i forhold til indgåelse af nye egnsteateraftaler for perioden 2025-2028, såfremt finanslovsforslaget vedtages. Ishøj Kommunes driftstilskud til Ishøj Teater er i dag 2.777.787 kr. Statsrefusionen vil være uforandret og være ca. 38 %. Det vil sige, at Ishøj Kommune skal medfinansiere med ca. 385.000 kr. ekstra fra 2025-2028 ift. egnsteateraftalen om Ishøj Teater, hvis finanslovsforslaget vedtages. Udvalget forelægges på kommende møde sag herom. Ny ansøgning om egnsteateraftale skal være indsendt inden 1. april 2024.





Beslutningskompetence

Kultur- og Fritidsudvalget.

Sagsfremstilling

Thorsbro Vandværk er i dag ejet af HOFOR. Ishøj Kommune har igennem flere år været i dialog med HOFOR om, hvordan en fremtid for Thorsbro Vandværk kan se ud, når HOFOR i 2023 er færdige med at anvende bygningerne til drift. I 2021 igangsatte Kultur- og Fritidsudvalget derfor et arbejde, der skulle kortlægge værdien af stedet. Kultur- og Fritidsudvalget har behandlet arbejdet af kortlægningen med tilhørende leverancer på 3 møder;

20/9 2021: Kortlægning
16/2 2022: Analyse og Værdivurdering
22/6 2022: Mulighedsplan

Konklusionen fra rådgiverteamet Lequist var entydig: Thorsbro Vandværk er unik kulturarv, som Ishøj Kommune bør tage stilling til. Ishøj Kommune igangsatte i januar 2023 næste skidt med BARK Rådgivning, der skulle undersøge, hvad Thorsbro Vandværk kan bruges til i fremtiden. Der er nu udarbejdet en rapport om dette. I rapporten er der beskrevet flere mulige potentialer for fremtidens Thorsbro Vandværk, men det peges også på, at ejerforholdet er en barriere for at komme videre.

BARK Rådgivning er inviteret til at give udvalgene et oplæg om deres rapport og deres anbefalinger til, hvordan Thorsbro Vandværks fremtid sikres.

Administrationen har i juni afholdt møde med HOFOR om deres fremtidige rolle jf. anbefalingerne i rapporten. Der gives en mundtlig orientering på mødet.

Samarbejdspartnere har fået tilsendt rapporten.


På kommende udvalgsmøde vil Kultur- og Fritidsudvalget få forelagt en sag, hvor der skal tages stilling til det videre forløb med Thorsbro Vandværk.

Lovgrundlag

Intet at bemærke.

Økonomi

Ingen økonomiske konsekvenser for nu. Der er afsat økonomi til udvikling af projektet.

Indstilling

at Kultur- og Fritidsudvalget drøfter rapporten, og der forelægges en beslutningssag på et af de kommende udvalgsmøder.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Kultur- og Fritidsudvalget.

Beslutningstema


Der foreligger nu en endelig rapport om potentialer for fremtidens Thorsbro Vandværk. Kultur- og Fritidsudvalget og Teknik- og Bygningsudvalget får en gennemgang af rapportens anbefalinger. Det indstilles at rapporten drøftes. Teknik- og Bygningsudvalget er inviteret med til punktet.

Bilag

Sagsfremstilling

Driftstilskudsaftalen indeholder udkast til en skriftlig aftale om det årlige driftstilskud fra Ishøj Kommune til ARKEN Museum for Samtidskunst. Ishøj Kommune har årligt bevilget tilskud til ARKEN siden 2006, som det har fremgået af budgetbogen. Driftstilskudsaftalen er udarbejdet, så krav til skriftlig dokumentation er opfyldt. Udkast er vedlagt i bilag.

Det årlige driftstilskud udgør 500.000 kr. Beløbet har været fast gennem årene. Der lægges med driftstilskudsaftalen op til, at det udbetalte nettotilskud med virkning fra 2024 og fremover reguleres ud fra KL's pris- og lønregulering. Ved kommunens udbetaling af tilskud under typen "museer" afløftes særlig moms. I praksis betyder det, at tilskuddet øges med 5,26 %, og at dette også udbetales.

Administrationen bemærker, at Kulturministeren har igangsat en museumsreform, og arbejdet med denne pågår. Med reformen er der varslet ændringer i fordelingen af de statslige tilskud til de statsanerkendte museer, herunder ARKEN. Reformen kan risikere at få stor betydning for det tilskud, som ARKEN modtager fra staten.

Administrationen og ARKEN har ligeledes taget initiativ til at udarbejde en skriftlig samarbejdsaftale omkring de eksisterende samarbejder og rammer for fremtidige samarbejde. Udkast til samarbejdsaftale fremlægges på et kommende udvalgsmøde.

Lovgrundlag

Kommunalfuldmagten.

Økonomi

Ingen økonomiske konsekvenser. Driftstilskuddet er afsat i budgettet med KL's PL fremskrivning.

Indstilling

at driftstilskudsaftalen godkendes.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Byrådet.

Beslutningstema

Administrationen har udarbejdet udkast til en driftstilskudsaftale for Ishøj Kommunes årlige driftstilskud til ARKEN Museum for Samtidskunst. Byrådet skal tage stilling til, om udkastet kan godkendes.

Bilag

Sagsfremstilling

I april 2019 blev Ishøj Kommunes tværgående Strategi for kunst i det offentlige rum vedtaget i Byrådet. I strategien beskrives mulige metoder til implementering og finansiering af kunst i det offentlige rum samt potentielle indsatsområder for at gøre kunsten synlig i vores byrum, vores natur og vores boligområder. I juli 2021 besluttede Kultur- og Fritidsudvalget at bevilge 75.000 kr. til udarbejdelse af en handleplan for kunst i det offentlige rum for at sikre strategiens udmøntning. Administrationen har på tværs af kulturområdet og det tekniske område siden arbejdet med af afdække og beskrive mulige konkrete indsatser. På den baggrund fremlægges nu til udvalgets godkendelse "Inspirationskatalog for kunst i det offentlige rum" med inspirationsforslag til forskellige handlinger og indsatser. Der er ikke afsat midler i budgettet til kunst i det offentlige rum. Realisering af indsatser i inspirationskataloget kræver således bevilling. Derfor er navnet også ændret fra handleplan til Inspirationskatalog. Inspirationskataloget for kunst i det offentlige rum fremlægges her til godkendelse. Kataloget er vedlagt i bilag.


Inspirationskataloget er bygget op om tre dele: 1) Introduktion til inspirationskataloget, 2) Inspirationskataloget for kunst i det offentlige rum og 3) Rammer og metode. Inspirationskataloget tager udgangspunkt i de nævnte indsatsområder i strategien: Eksisterende bygninger, byrum og busser; Vedtagne projekter med mulighed for at indtænke kunst og Fremtidig byudvikling. I inspirationskataloget er der tilføjet to indsatsområder: Formidling, undervisning og kommunikation samt Andre initiativer.
Inspirationskataloget rummer også beskrivelse af rammer og metode om udførelse af kunstprojekter samt forslag til finansiering af indsatser.

I Inspirationskataloget nævnes "ad hoc"-bevillinger som mulig finansieringskilde for kunstprojekter. Her har Kultur- og Fritidsudvalget mulighed for at støtte mindre kunstprojekter gennem Kulturpuljen jf. anden sag på denne dagsorden samt andre tidligere sager.

Herudover har Civilstyrelsen godkendt kommunens ønske om at nedlægge "Fonden til fremme af turist- og kulturformål i Ishøj Kommune.". En mulig kommende ad hoc-bevilling vil således kunne være fra tildeling af midler i forbindelse med nedlæggelse af fonden. Kommende sag herom vil blive forelagt for fondens bestyrelse.

Af andre mulige finansieringskilder nævnes blandt andet eksterne puljer og fonde, som administrationen løbende har ansøgt, og som har været fremlagt for udvalget.


Et af de mulige faste finansieringsforslag, der er nævnt i inspirationskataloget, og som vil sikre en kontinuerlig indsats, er 1%-reglen, hvor 1% af anlægsmidler i forbindelse med nyt byggeri afsættes til kunst. Midlerne kan udmøntes på forskellige måder, eksempelvis som en procentsats pr. bygning eller en pulje pr. år. Den faste finansiering giver administrationen mulighed for at udvikle en praksis på området og dermed sikre strategiens mål. 1 % reglen har været politisk drøftet i forbindelse med behandlingen af strategien for kunst i det offentlige rum. Administrationen anbefaler, at Kultur- og Fritidsudvalget drøfter om udvalget i forlængelse af godkendelse af inspirationskataloget ønsker at indstille, at forslaget om 1%-reglen går videre til fornyet drøftelse i Byrådet. Såfremt udvalget ønsker at gå videre med drøftelsen, vil administrationen udarbejde en opfølgende sag vedrørende udformning af, hvordan 1 % reglen vil kunne udformes i praksis.

Lovgrundlag

Intet at bemærke.

Indstilling

at Kultur- og Fritidsudvalget godkender Inspirationskataloget for kunst i det offentlige rum

at Kultur- og Fritidsudvalget drøfter, om der skal udarbejdes oplæg til fornyet drøftelse af 1%-reglen i Byrådet.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Kultur- og Fritidsudvalget

Beslutningstema

Godkendelse af Inspirationskatalog for kunst i det offentlige rum samt stillingtagen til fornyet drøftelse af 1% anlægsreglen.

Bilag

Sagsfremstilling

Ishøj Kommune samarbejder med Danmarks Idrætsforbund (DIF) om indsatsen Get2sport. Formålet med get2sport er at sikre et velfungerende idrætsforeningsliv for frivillige, børn og unge. Målet er at styrke de frivillige kræfters vilkår i foreningerne, så de frivillige har lyst, evner og ressourcer til at være frivillige ledere og trænere for områdets børn og unge. Derudover er målet at fastholde og rekruttere flere foreningsuvante børn og unge. DIF get2sport og Ishøj Kommune har de sidste 16 år samarbejdet med det formål at styrke foreningslivet. Siden 2018 har Ishøj Kommune en samarbejdsaftale med DIF, om medfinansiering og ansættelse af get2sport medarbejder forankret i Center For Kultur og Fritid. Den nuværende aftale er indgået for perioden primo august 2022 til ultimo juli 2024. For Ishøj Kommunes andel er der afsat budgetmidler i 2025 og overslagsår, som skal fortsætte ved forlængelse af aftalen.


DIF get2sport-foreninger

Get2sport indsatsen har, indtil nu, været centreret om samarbejder med:

  • Ishøj Volley og Beachvolleyklub
  • Ishøj Bokseklub
  • Ishøj IF (fodbold)
  • BK Ishøj Flamme (basketball)
  • Ishøj Karate Klub


DIF get2sport har siden 2022 herudover haft indledende møder med Ishøj Gymnastikforening og Ishøj Håndboldforening om get2sport samarbejde. I første omgang har der været samarbejder om initiativer som Playbox, Get2 Håndboldskole, Håndbold i Skolen (åben-skole) for at introducere endnu flere børn til idrætsforeningstilbud. DIF get2sport er åbne for at lave konkrete samarbejder med Ishøj Gymnastikforening og Ishøj Håndboldforening.


Get2Sport indsatser

Get2sport medarbejderen bistår foreningerne med konkrete opgaver og indsatser. De tilrettelægges på baggrund af den enkelte forenings situation og behov. Det er typisk hjælp til:

  • Foreningsudvikling med fokus på de 0 -18-årige.
  • Rekruttering og fastholdelse af trænere og frivillige
  • Samarbejde m. lokalområdet:
    • Åben-skole for at skabe mere bevægelsesglæde og forståelse for idræt
    • Playbox – at introducere ikke foreningsvante børn til forskellige idrætter
  • Pigeindsatser med formålet om at få flere piger med i fællesskabet.
  • Ferieaktiviteter, sportscamps, idrætsskoler.
  • Sociale aktiviteter for frivillige og medlemmer
  • Trænerkurser


I bilag beskriver powerpoint, hvordan samarbejdet mellem Get2sport og foreningerne har forløbet i perioden august 2022 til nu.


Resultater

Get2sport-foreningerne udtrykker tilfredshed med samarbejdet, og ser det som nødvendigt for deres videre udvikling. Foreningerne føler sig set, hørt og anerkendt i dagligdagen, og foreningerne finder fortsat overskud til at tilbyde idrætsaktiviteter 2-5 gange uge efter uge. Udover dagligdagen er foreningerne stolte af idrætcamps, den nyopstartede pigeafdeling i Ishøj IF og fremgangen fra 0-50 pigemedlemmer. Opstart af ”Karate for alle”, som er et nyt tilbud til børn, der har særlige behov eller udfordringer ved at tilpasse sig ”normale fritidstilbud”. Åben-skole-forløb med Volleyball og Håndboldklubben, hvorefter børnene inviteres til henholdsvis Volleyturnering med deltagelse af 250 børn i Kommunen og Get2sport Håndboldskole. Get2sport-foreningerne har indgået partnerskabsaftaler, som danner rammen for foreningernes get2sport-indsatser i 2022 og 2023.

Der er stadig et stort arbejde for fremtiden, da foreningsdeltagelsen blandt børn og unge i Ishøj kommune ligger næstlavest sammenlignet med andre kommuner. Der er taget skridt i den rigtige retning med en stigning fra 595 til 656 målt på antal medlemmer fra 2021 til 2022 blandt de fem get2sport-foreninger. Udover de gode idrætsoplevelser, så ligger der et fortsat medborgerskabs- og sundhedspotentiale i at få flere børn og unge til at blive del af de aktive fællesskaber i foreningerne.

Lovgrundlag

Ingen

Økonomi

Ingen konsekvenser

Indstilling

at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Kultur- og Fritidsudvalget

Beslutningstema

Orientering om status på get2sport i Ishøj Kommune.

Bilag

Sagsfremstilling

I forbindelse med Børne- og Undervisningsudvalgets prioritering af fokusområder bliver der udarbejdet udkast til tre politiske strategier på udvalgets område. De tre strategier har alle overlap til Kultur- og Fritidsudvalgets område, idet der er et gennemgående fokus på stærke fællesskaber, der rækker udover dagtilbud og skole og ind i børn og unges fritidsliv. De tre strategier er:

  • Strategi for Stærke fællesskaber for alle børn og unge - (Sammenhæng mellem almen- og specialindsatser i dagtilbud og skoler)
    Strategien for Stærke fællesskaber for alle børn og unge har til hensigt at skabe tydelig retning og mål for inkluderende børne- og ungefællesskaber i de lokale dagtilbud og skoler i samarbejde med fritidslivet.
  • Strategi og handleplan for Ishøj Kommunes fælles aftenklub
    Strategien skal sætte retningen for Ishøj Kommunes fælles aftenklub for unge i 6. - 10. klasse, hvor målet er at skabe et anerkendende og inkluderende miljø, hvor alle børn og unge føler sig velkomne og respekteret. Strategien beskriver bl.a. de indsatser, der skal understøtte, at de unge i Ishøj vælger den fælles aftenklub til.


  • Strategi for Det sunde liv for børn og unge i Ishøj Kommune
    Strategiens omdrejningspunkt er mistrivsel og overvægt hos børn og unge. Strategien udarbejdes med udgangspunkt i andelen af børn og unge, der mistrives og har udfordringer med svær overvægt.

Ledere og medarbejdere på Kultur- og Fritidsudvalgets område har været med i styregruppen og i de tre projektgrupper, og vil også blive involveret, når strategierne skal implementeres.


Børne- og Undervisningsudvalget behandler udkast til strategi for Stærke fællesskaber for alle børn og unge samt Strategi og handleplan for fælles aftenklub på mødet den 21. september med en indstilling om, at strategierne sendes i høring bestyrelser, MED-Udvalg samt i Kultur- og Fritidsudvalget. Strategien for det sunde liv for børn og unge i Ishøj Kommune forventes behandlet på Børne- og Undervisningsudvalgets møde i november.


Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.

Indstilling

at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Kultur- og Fritidsudvalget.

Beslutningstema

Kultur- og Fritidsudvalget orienteres om proces for udarbejdelse af politiske strategier på Børne- og Undervisningsudvalgets område.

Sagsfremstilling

Ved at godkende dette ene punkt tilkendegives det, at godkendelse/underskrift gælder alle dagsordenpunkterne. Det vil derfor ikke være nødvendigt at trykke godkend ud for hvert enkelt dagsordenpunkt, så længe dette ene punkt godkendes.


Indstilling

at referatet godkendes.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Kultur- og Fritidsudvalget.