Referat
Kultur- og Fritidsudvalget onsdag den 17. maj 2023 kl. 16.30

Mødelokale Tårnbjerget, Rådhuset Ishøj Store Torv 20, etage 2, 2635 Ishøj

Sagsfremstilling

Ishøj Kommune afsætter hvert år midler til frivillige folkeoplysende foreninger i kommunen samt stiller lokaler til rådighed for at sikre gode rammer og vilkår for det frivillige folkeoplysende foreningsarbejde. Rammerne er med til at sikre, at Ishøj Kommune opfylder sine lovpligtige folkeoplysende forpligtelser.

Folkeoplysningsudvalget har på møde i september 2022 vedtaget en proces for revidering af retningslinjer på folkeoplysningsområdet.
Med afsæt i Folkeoplysningsudvalgets temamøde, samt arbejdsgruppernes drøftelser af retningslinjerne, har administrationen udarbejdet udkast til lokaleregulativ, retningslinjer for tilskud samt retningslinjer for godkendelse af nye frivillige folkeoplysende foreninger. Udkastene har været sendt i høring i de tre paraplyorganisationer på området. Folkeoplysningsudvalget har drøftet de indkomne høringssvar, og administrationens bemærkninger hertil, og er kommet med udvalgets indstilling til Kultur- og Fritidsudvalget og Byrådets endelige beslutning.

Ud over redaktionelle ændringer, er hovedpunkterne i revisionen:

Generelt
Der er arbejdet på formidlingsdelen i retningslinjerne. Retningslinjerne har gennemgået omfattende redaktionelle og formidlingsmæssige ændringer, og der har derfor ikke kunnet laves en visning af ændringerne i selve dokumenterne.
Efter godkendelse af retningslinjerne i Ishøj Byråd vil der blive udarbejdet mere visuelle pixi-versioner af retningslinjerne.
Det nationale opmærksomhedspunkt om at afbureaukratisere og forenkle regler, så det er nemmere at være forening, har været del af drøftelser og løbende opvejet ift. andre ønsker.

Tilskud til frivillige folkeoplysende foreninger
Tilskud til leder- og instruktørkurser
Der er fastsat et loft på tilskud til transportudgifter på 1.000 kr. pr. kursus.

Lokaletilskud
Regler for tilskud til lokaler er uddybet.

Udviklingsarbejder, nye initiativer og ekstraordinære tilskud (udviklingspuljen)
Der er sket en præcisering af, hvad der kan og ikke kan søges tilskud til.
Formuegrænsen på 40.000 kr. udgår.
Det er ikke længere et krav, at foreninger har eksisteret mere end 1 år for at ansøge puljen.
Vurdering af ansøgning baseres på en konkret vurdering. I vurderingen indgår foreningens resultater, formue, kontingentindbetaling, medlemssammensætning, historik, sociale ansvar mv.
Tilskud til materiel udbetales til foreningen, som selv indkøber, forsikrer og vedligeholder.

Tilskud til venskabsbysamarbejde
En forening kan tage på ét besøg eller få ét genbesøg årligt. Dermed kan samme forening ikke få tilskud til at besøge flere venskabsbyer i samme år eller få tilskud til besøg fra flere venskabsbyer inden for samme år.

Eliteidrætstilskud
Der udbetales tilskud 1 gang årligt. Tilskuddet indbefatter også deltagelse i store internationale mesterskaber. Eliteidrætsforeninger kan derfor ikke søge om tilskud til deltagelse i store mesterskaber fra udviklingspuljen.
Der er derudover ikke lagt op til større ændringer i kriterierne, men administrationen arbejder videre med en udvikling og forenkling af ansøgningsmateriale.

Revision af kommunale tilskud samt tilsyn og stikprøvekontrol
Regler er præciseret.

Lokaleregulativ
Lokaleregulativet har gennemgået en større opsætnings- og indholdsmæssig forandring. Det er i højere grad emneinddelt, så det er lettere at navigere i. Derudover er der foretaget præcisering af flere emner.

Sæsonen for udlån af idrætslokaler følger skolernes ferie. Det betyder en forlængelse af sæsonen fra 5. juni frem til sommerferiens start.

Der er et generelt opmærksomhedspunkt i forhold til at benytte de kommunale lokaler bedst muligt og sikre adgang for flest mulige. Det gøres ud fra et princip om, at det er foreningernes aktiviteter der er styrende for, hvilke lokaler de kan låne.

Der udarbejdes underlæggende bilag vedrørende ordensregler og fordelingsprincipper for de kommunale lokaler og udendørsanlæg.

Godkendelse af folkeoplysende foreninger
Retningslinjer for godkendelse af frivillige folkeoplysende foreninger er uddybet og defineret i selvstændigt bilag.

Høring og høringssvar
De vedlagte retningslinjer har været sendt i høring hos de tre paraplyorganisationer på det folkeoplysende område i Ishøj Kommune. De tre paraplyorganisationer har afgivet høringssvar, som er vedhæftet dagsordenen. Høringssvarene med administrationens vurderinger har indgået i Folkeoplysningsudvalgets drøftelser.

Administrationen har vurderet, at IBUS' bemærkning vedrørende kursusaktiviteter allerede er omfattet af retningslinjerne og giver ikke anledning til ændringer.

Ishøj Idrætsråd ønsker, at der fortsat kan søges tilskud til store mesterskaber via Udviklingspuljen - også for klubber, der modtager elitetilskud. Administrationen har, på baggrund af tidligere drøftelser i Folkeoplysningsudvalget, anbefalet at ønsket ikke indarbejdes. Folkeoplysningsudvalget har på seneste møde indstillet at følge Idrætsrådet.

Administrationen har anbefalet, at muligheder for ændring af årshjul for lokalefordeling i Brohuset, som Foreningsunionen ønsker, undersøges nærmere.

Derudover har administrationen i processen noteret bemærkninger med anbefaling om indarbejdelse i retningslinjerne. Bemærkningerne er vedhæftet dagsordenen og har ligeledes indgået i Folkeoplysningsudvalgets drøftelser.

Folkeoplysningsudvalget har på seneste udvalgsmøde den 25. april indstillet, at de nye retningslinjer godkendes og at paraplyorganisationernes, herunder Idrætsrådets høringssvar følges, således at der fortsat kan søges tilskud til store mesterskaber via Udviklingspuljen - også for klubber, der modtager eliteidrætstilskud.
Administrationen anbefaler, at der som nuværende praksis for store mesterskaber kan ydes et tilskud på 75% af udgiften, dog max 2.400 kr. pr. deltager og derudover transporttilskud på max 2.400 kr. i alt. Der ydes ikke tilskud til forplejning, og det forudsættes at privatbiler så vidt muligt fyldes op.
Administrationen anbefaler, at tilskud til store mesterskaber behandles administrativt, og bevilling orienteres til Folkeoplysningsudvalget.

Efter Folkeoplysningsudvalgets behandling af sagen udestår stillingtagen til administrationens bemærkninger vedrørende klageadgang, administration af puljer og godkendelse af nye foreninger. Administrationen anbefaler, at bemærkningerne indarbejdes i retningslinjerne.


Godkendelsesprocedure
De vedlagte retningslinjer forelægges nu for Kultur- og Fritidsudvalget og endeligt til Byrådets godkendelse.

De endeligt godkendte retningslinjer evalueres efter cirka et år, og herefter vil retningslinjerne revideres efter behov.

Administrationen foreslår, at Kultur- og Fritidsudvalget fremover har kompetencen til at godkende retningslinjer på det folkeoplysende område, og at kompetencen således delegeres fra Byrådet til fagudvalget.

Lovgrundlag

Folkeoplysningsloven og kommunalfuldmagten.

Økonomi

Ingen økonomiske konsekvenser.

Indstilling

- at Folkeoplysningsudvalgets indstilling imødekommes.

- at administrationens bemærkninger vedrørende klageadgang, administration af puljer, godkendelse af nye foreninger samt administration af tilskud til store mesterskaber indarbejdes i retningslinjerne.
- at Kultur- og Fritidsudvalget fremover har kompetencen til at godkende retningslinjer på det folkeoplysende område

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Ishøj Byråd

Beslutningstema

Godkendelse af reviderede retningslinjer på folkeoplysningsområdet for tilskud, lokaler samt godkendelse af foreninger.

Bilag

Sagsfremstilling

I Ishøj Kommune er antallet af børn og unge med en fritidsinteresse lav ift. øvrige kommuner. Andelen bliver mindre, når det gælder børn og unge med særlige behov. Med et bredt fokus på at få flere børn og unge i gang med et aktivt fritidsliv, er det nødvendigt også at forholde sig til, hvordan vi kan understøtte initiativer for børn og unge med særlige behov.

Der er ikke konkrete tal på, hvor mange børn og unge, der er i Ishøj Kommune med særlige behov, men vi har en elevstatistik, hvor andelen af børn, der modtager specialundervisning fremgår. Dette er ikke direkte sammenligneligt, men det kan give en indikation på antallet af børn og unge med særlige behov. Elevstatistikken for Ishøj pr. 1. februar 2023 viser, at andelen af børn og unge, der modtager specialundervisning, er 106 elever. Dertil kommer 202 elever, som er bosat i Ishøj Kommune, men som modtager et specialskoletilbud i anden kommune.

I følge Specialsport.dk er det i gennemsnit 90 % af børn og unge, som modtager specialundervisning, som ikke aktive i en forening. De har dermed øget risiko for bl.a. overvægt, livsstilssygdomme, ensomhed, depression og kortere levetid (op mod 10-20 år ift. børn uden særlige behov). I Ishøj Kommune er andelen af ikke-aktive børn og unge, der modtager specialundervisning 86 %, hvis der sammenholdes med andelen af aktive i målrettede foreningstilbud.
Ifølge DGIs medlemsstatistik, så er det for normalområdet ca. 49 % i alderen 7-18 år, som ikke er aktive i forening under DIF eller DGI i Ishøj Kommune, hvilket også er meget lavt i forhold andre kommuner.

Ishøj Kommune er en del af det Fælleskommunale Handicapsamarbejde på fritidsområdet og har en plads i styregruppen for den Fælleskommunale Handicapidrætspulje. Den Fælleskommunale Handicapidrætspulje har indgået en driftsaftale med Specialsport.dk, der understøtter med guides og vejledning til foreninger, forældre, fagpersonaler mv. samt matcher børn og tilbud. For at sætte fokus, udbrede kendskabet og opstarte dialog om mulighederne for børn og unge med særlige behov, har administrationen og Specialsport.dk deltaget på et netværksmøde for forældre til børn med handicaps. Efterfølgende deltog Specialsport på Kultur- og Fritidsudvalget med oplæg om emnet og sagen gik videre til Handicaprådet.

I Ishøj Kommune er der få tilbud til børn og unge med særlige behov. Specialsport matcher børn og unge med tilbud på tværs af kommuneskel, og her bliver det tydeligt, at der mangler tilbud i Ishøj. På nuværende tidspunkt er der 2 specialhold i foreningslivet i Ishøj Kommune: Ishøj Håndbold og Ishøj Svømmeklub. Derudover har vi en række foreninger, som kan rumme enkelte børn og unge med særlige behov i deres almene tilbud. De kaldes ”+foreninger”. Administrationen arbejder på at opstarte nyt hold i Ishøj Karate Klub og i Ishøj Motorcenter. Begge med vejledning og støtte fra Specialsport.dk.

Specialsport har givet 3 anbefalinger, som de vurderer, at Ishøj Kommune bør arbejde med for at sikre bredere repræsentation blandt børn og unge med særlige behov. Under hver anbefaling står administrationen bemærkninger og anbefalinger til, hvilke initiativer der kan igangsættes i Ishøj Kommune.

Anbefaling 1: Opbyg incitamentsstruktur omkring foreningslivet

Administrationens bemærkning: Incitamentsstruktur handler om anerkendelse, økonomi og prioritering. Der er behov for øget økonomi til nogle hold. Det skyldes, at hold for børn/unge med særlige behov ofte vil være mindre med færre betalende deltagere og kræve flere trænerressourcer end almene hold. Derfor kan der være ønske eller behov for kontingentkompensation eller trænertilskud.

Mulige initiativer i Ishøj:

A. Øget medlemstilskuddet for medlemmer med handicap, forslag 4 x takst. Forslaget er behandlet på Folkeoplysningsudvalget møde den 26. april i forbindelse med revision af tilskud.

B. I fordelingen af faciliteter bør tilbud for børn og unge med særlige behov have fortrinsret. Børn og unge har i gældende regler fortrinsret i fordelingen af lokaler. Forslaget om fortrinsret for børn og unge med særlige behov har ikke været med i revision af lokaleregulativet, og vil derfor skulle indgå i en kommende revision i 2024.

C. Pokalfest: initiativprisen kan have et øget fokus på foreninger, der gør en ekstra indsats for børn og unge med handicap. Folkeoplysningsudvalget skal behandle sag om priser til august 2023, hvor forslaget er taget med. Hvis forslaget vedtages, kan ændringen få betydning ved Pokalfest i 2024.

D. Særligt tilskud til foreninger, der opretter nye hold for børn med særlige behov, fx 5.000 kr. pr. hold. Hertil kommer øget medlemstilskud (jf. initiativ A) og mulighed for at søge opstartstilskud og vejledning fra Den Fælleskommunale Handicapidrætspulje. Forslaget har ikke været med i revision af retningslinjer for tilskud til folkeoplysende foreninger og vil derfor skulle indgå i en kommende revision i 2024. Forslaget kan i 2023 igangsættes med finansiering fra pulje til sundhedsfremmende initiativer.

E. Øge formidlingen af økonomiske muligheder til foreninger, fx. gennem vores paraplyorganisationer.


Anbefaling 2: Skab en specialsport anvisende idrætspolitik

Administrationens bemærkning: Idrætten er en del af Kulturpolitikken.

Mulige initiativer i Ishøj:

A. Ved næste korrektur vil det være en anbefaling at gennemlæse Kulturpolitikken og indskrive et afsnit om inklusion af mennesker med handicap på fritidsområdet.


Anbefaling 3: Byg bro med individuelle og tværgående løsninger

Administrationens bemærkning: Der er et potentiale i et stærkere samarbejde mellem skole, bosted og fritidsliv i Ishøj Kommune. Mulige konkrete samarbejdspartnere: Thorshøjgaard, gruppeforløb på Strandgårdskolen og øvrige specialtilbud i Ishøj Kommune, Kirkebækgaard, foreningslivet, IBUS, Idrætsrådet, Folkeoplysningsudvalget og forældrenetværk for børn og unge med særlige behov.

Mulige initiativer i Ishøj:

A. Administrationen undersøger initiativer for nye tværfaglige samarbejder.


Samlet tidshorisont: Initiativerne i anbefaling 1 og 3 kan igangsættes i 2023 og i 2024. Initiativet i anbefaling 2 afventer en eventuel korrektion af Kulturpolitikken.

Lovgrundlag

Folkeoplysningsloven
Servicelovens §41 omhandlende merudgifter og Servicelovens §45 omhandlende ledsagelse for børn og unge ml. 12 og 18 år.

Økonomi

Anbefaling 1: Initiativerne under anbefaling 1 afhænger af, hvor mange foreninger, der vil i gang med nye tilbud. Det vurderes, at det vil koste 25.000 kr., som kan finansieres via eksisterende budgetter og evt. via Kulturpuljen, hvis der kommer mange nye tilbud.

Anbefaling 2: Ingen budgetmæssige konsekvenser

Anbefaling 3: Ingen budgetmæssige konsekvenser

Indstilling

at Kultur- og Fritidsudvalget beslutter at igangsætte initiativerne under anbefaling 1, 2 og 3.

at Kultur- og Fritidsudvalget indstiller til, at sagen sendes til orientering i Handicaprådet.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Kultur- og Fritidsudvalget

Beslutningstema

Kultur- og Fritidsudvalget skal beslutte, om der skal igangsættes initativer, som kan understøtte, at flere børn og unge med særlige behov bliver aktive i et fritidstilbud. Nærværende sag er en opfølgning fra orienteringssag i november 2022, og tager udgangspunkt i en række anbefalinger fra Specialsport.

Bilag

Sagsfremstilling

Ishøj Teater fremsender årsrapport, regnskabserklæring og revisionsprotokol for 2022. Der er ingen påtegnelser fra revisionsgennemgangen.

Covid-19 har fortsat fyldt i 2022 pga. udsatte aftaler og forestillinger fra henholdsvis 2020 og 2021. Ishøj Teater har haft både stationære forestillinger og turnéforestillinger, og det har givet et stort program med mange forskellige forestillinger.
Der blev spillet 88 stationære forestillinger for i alt 15.228 publikummer. Turneteatret gennemførte 79 forestillinger for estimeret 6000 publikummer. Dertil kommer en lang række af sekundære aktiviteter, hvor Ishøj Teater bla. har haft skolesamarbejder, Kulturpakke-forløb og Natur og Kultur på Recept-forløb.

Det kommende byggeprojekt og forsinkelsen af dette har også haft en indvirkning på årsresultatet for 2022; herunder merudgifter til personale ved afvikling af juleforestillingen på Kulturium. Ishøj Teater forventer også, at byggeprojektet får indflydelse på resultatet for 2023, som der er budgetteret med et underskud på -249.591 kr., jf. tidligere fremsendte budget.


Ishøj Teater havde budgetteret med et underskud, men underskuddet blev større end forventet. Ishøj Teater afslutter året med et resultat på -620.313 kr. Årsagerne er flere; herunder beslutning om ansættelse af dramaturg, sygdom blandt personale og ekstra medarbejdere til afvikling af juleforestilling i Kulturium. Underskuddet er dækket af teatrets egenkapital som pr. 31.12.22 var 3.427.812 kr. Midler som bl.a. skal anvendes til indretning af det nye teater.
Der er brugt 787.936 kr. fra Slots- og Kulturstyrelsens særlige udviklingstilskud (Journalnr. UT.2019-0008) til bl.a. samarbejdet med skuespillerskolen Ophelia, huskunstprojekter, kulturpakke og teatrets 50-år jubilæum.

Lovgrundlag

Gældende Egnsteateraftalen 2021-2024, der er indgået i henhold til lov om scenekunst (jf. LBK nr. 246 af 18/03/2020) med tilhørende bekendtgørelse om egnsteater (jf. BEK nr. 1099 af 26/10/2019).

Økonomi

Sagen har ikke direkte økonomiske konsekvenser for Ishøj Kommune. Ishøj Teater har underskud, men dette dækkes af teaterets egenkapital og midler fra det særlige udviklingstilskud.

Indstilling

at Kultur- og Fritidsudvalget godkender fremsendte årsrapport, regnskabserklæring og revisionsprotokol.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Kultur- og Fritidsudvalget

Beslutningstema

Ishøj Teater fremsender årsrapport, regnskabserklæring og revisionsprotokol for 2022 til godkendelse hos Ishøj Kommune jf. bestemmelserne i Egnsteateraftalen

Bilag

Sagsfremstilling

Kommunens anlægsbudget for 2024 er samlet set 88,6 mio. kr., hvoraf de 21,0 mio. kr. er udbygning af Kærbo, som ligger udenfor anlægsrammen. På nuværende tidspunkt ser det ud til, at Ishøj Kommunes anlægsbudget er ca. 8,5 mio. kr. over den tekniske anlægsramme, som forventes udmeldt fra Kommunernes Landsforening (KL) 1. juli 2023.


Anlægsbudget 2024 - 2027


2024

2025

2026

2027

Anlægsbudget indenfor anlægsramme

67.550

48.575

43.225

6.775

Anlægsbudget udenfor anlægsramme

21.000

24.500

0

0

Anlægsbudget i alt

88.550

73.075

43.225

6.775

Teknisk anlægsramme*

59.016

59.016

59.016

59.016

Overskridelse af teknisk anlægsramme

8.534

-10.441

-15.791

-52.241

* Udmeldes ca. 1. juli 2023


Overskridelse af den tekniske anlægsramme gør sig kun gældende for budget 2024, mens der for overslagsårene forventes at være rum for yderligere anlæg op til ca. 52 mio. kr. i 2027.

Som en del af budgetforberedelsen drøfter fagudvalgene den aktuelle budgetsituation, herunder prioritering af anlægsønsker. Drøftelsen tager udgangspunkt i det vedtagne anlægsbudget (bilag vedhæftet).

Det skal bemærkes, at såfremt et udvalg har nye anlægsønsker skal disse være politisk initieret, og det skal være afsøgt om disse nye ønsker kan imødekommes gennem omprioritering inden for udvalgets eksisterende anlægsprojekter. Hertil kommer, at såfremt udvalget har anlægsønsker, skal de være prioriteret, således at anlægsrammen i 2024 kan søges overholdt.

Nye anlæg har ofte afledte driftsudgifter, herunder vedligeholdelsesudgifter, som løfter kommunens serviceudgifter. Disse skal opgøres, således at de kan indgå i den samlede politiske prioritering i forbindelse med budgetvedtagelsen.

Tilsvarende henledes opmærksomheden på, at anlægsplanen også kan indeholde projekter, der med udgangspunkt i en engangsinvestering kan erstatte andre anlæg, og dermed på sigt reducere kommunens drift- og serviceudgifter.


Vedhæftede bilag viser Ishøj Kommunes investeringsoversigt for 2024 - 2027. Hvert enkelt anlægsprojekts budget fremgår heraf.

Lovgrundlag

Ishøj Kommunes budgetprocedure og Ishøj Kommunes økonomiske politik.

Økonomi

Ingen.

Indstilling

at nye anlægsønsker skal prioriteres, således at Ishøj Kommune kan overholde anlægsrammen i 2024.

Beslutning


Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Kultur- og Fritidsudvalget.

Beslutningstema

Som en del af budgetproceduren indgår, at fagudvalgene skal drøfte investeringsoversigten for budget 2024-2027, herunder prioritering af eventuelle anlægsønsker og omprioriteringsforslag med henblik på overholdelse af anlægsrammen.

Sagsfremstilling

Det er stadigvæk for tidligt at vurdere den økonomiske situation for 2024, da størrelsen af service- og anlægsrammen først forventes kendt ultimo juni 2023. Men vi er dog kommet tættere på i forhold til marts måned, hvor vi gik i gang med at drøfte forslag til rådighedskataloget. Byrådets beslutning om, at der skal udarbejdes et rådighedskatalog på 20,5 mio. kr. med følgende fordeling på udvalgsniveau, gælder stadigvæk:


Udvalg

Andel af rådighedskatalog

Social- og Sundhedsudvalget

6 mio. kr.

Børne- og Undervisningsudvalget

6 mio. kr.

Teknik- og Bygningsudvalget

2 mio. kr.

Klima- og Miljøudvalget

0 mio. kr.

Kultur- og Fritidsudvalget

3 mio. kr.

Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget

0,5 mio. kr.

Økonomi- og Planudvalget

3 mio. kr.

Samlet

20,5 mio. kr.

I den politiske tidsplan er det aftalt, at fagudvalgene drøfter budgettet inden for fagudvalgets område på møderne i marts - maj med henblik på at afsøge områder, hvor økonomien kan tilpasses, og i hvilken retning reduktionsforslagene kan formuleres.

På udvalgsmøderne i marts er der taget en indledende drøftelse af, i hvilken retning administrationen skal arbejde i forbindelse med forberedelsen af rådighedskataloget.

På udvalgsmøderne i april konkretiseredes retningen og dermed, hvilke områder fagudvalget ønsker, at administrationen udarbejder konkrete besparelsesforslag på.

På udvalgsmøderne i maj træffes endelig beslutning, om hvilke besparelsesforslag fagudvalget ønsker at sende videre til de politiske forhandlinger.

Om nødvendigt kan udvalgsmøderne i juni inddrages til arbejdet med rådighedsforslagene.

Proces- og tidsplan for det fremadrettede arbejde med rådighedskataloget for budget 2024:

  • 15. juni: Deadline for aflevering af politiske drifts- og anlægsønsker og ikke udvalgsbehandlede besparelsesforslag vedr. service- og anlægsramme
  • 23. juni: Deadline (administrativ) for indmeldelse af rådighedsforslag (overskrifter og beløb, så der kan dannes et samlet overblik)
  • 26. juni: Temamøde for Byråd og HovedMED vedr. økonomiaftalen for 2024
  • 28. juni: Administrativ frist for fremsendelse af udfyldte skemaer med rådighedsforslag til økonomiafdelingen er senest den 28. juni.
  • 28. juni - 4. aug.: Hen over sommeren vil administrationen kvalitetssikre forslag og beregninger. De endelige skemaer til rådighedskataloget skal være færdige den 4. august.
  • Uge 32: Direktionen gennemgår det samlede rådighedskatalog.
  • 16. aug. - 5. sep.: Budgetmaterialet sendes i høring til den 5. september i råd, brugerbestyrelser og MED-udvalg.

Indkomne høringssvar udsendes til byrådet, når de er samlet i slutningen af uge 36.

Indstilling

at der træffes beslutning, om hvilke besparelsesforslag udvalget ønsker at sende videre til de politiske forhandlinger.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Økonomi- og Planudvalget.

Beslutningstema

Økonomi- og Planudvalget har på mødet den 27. februar 2023 besluttet, at der i forbindelse med budget 2024 udarbejdes et rådighedskatalog på 20,5 mio. kr. for at have prioriteringsmuligheder i 2024. Arbejdet blev igangsat på udvalgsmøderne i marts og fortsætter på udvalgsmøderne i april og maj. På udvalgsmøderne i marts og april er budget 2024 drøftet med henblik på, at administrationen kan udarbejde rådighedskatalog, der skal indgå i de politiske forhandlinger efter sommerferien. På maj møderne skal udvalgene beslutte hvilke forslag, der skal videre til de politiske forhandlinger.

Sagsfremstilling

Formålet med BO1 er at vurdere om forudsætningerne fra budgetvedtagelsen fortsat holder, eller om der er sket ændringer, som har væsentlige økonomiske konsekvenser - såvel i indeværende som i kommende budgetår.


Servicerammen


Resultatet af BO1/2023 er et forventet større udgiftspres i Center for Voksen og Velfærd (CVV) og Center for Børn og Forebyggelse (CBF) på hhv. 13,4 mio. kr. og 5,7 mio. kr. samt et forventet merforbrug i Center for Ejendomme og Arealer (CEA) på 3,6 mio. kr. og et merforbrug på 2,4 mio. kr. i Center for Byudvikling og Natur (CBN). Omvendt har Center for Beskæftigelse og Erhverv (CBE) et mindreforbrug indenfor servicerammen på 5,3 mio. kr. vedrørende STU (særlig tilrettelagt ungdomsuddannelse).


Forventningen til et stigende udgiftspres i CVV relaterer sig primært til køb og salg af plejehjemspladser og hjemmehjælp, BPA-ordning samt stigende udgifter til flextrafik grundet flere ture til egne borgere (se bilag 1).


CBF forventer et merforbrug på specialundervisning på 4,5 mio. kr. i 2023, bl.a. baseret på børn med funktionsnedsættelser, som starter i skole i august 2023. Der forventes desuden merudgifter for 1,0 mio. kr. grundet en stigning i antallet af anbringelser. CBN og CEA forventer samlet set et merforbrug på 0,8 mio. kr. som vedrører manglende huslejeindtægter i forbindelse med tomgangsleje af rådhusets etage 4, et merforbrug på 3,2 mio. kr. til bl.a. renovation, hvor en del retteligt er skattefinansierede udgifter samt risiko for en merudgift på 2,0 mio. kr. til forsikringer. Det opgjorte merforbrug på i alt 5,8 mio. kr. i CEA og CBN er forbundet med stor usikkerhed, og administrationen forventer frem mod budgetopfølgning 2, at tallet kan reduceres, og det korrekte omfang afklares.


Ved den administrative budgetopfølgning, blev der identificeret udfordringer for 14,8 mio. kr., og det blev indstillet, at Social- og Sundhedsudvalget samt Børne- og Undervisningsudvalget frem mod BO1 skulle udarbejde kompenserende besparelser. Byrådet har den 2. maj 2023 vedtaget fagudvalgenes indstillinger til 11,1 mio. kr. i besparelser i 2023. Samlet set var der et forventet øget udgiftspres indenfor servicerammen på 16,8 mio. kr. ved BO1/2023. De vedtagne besparelser reducerer resultatet af BO1 til et forventet merforbrug på servicerammen på 5,7 mio. kr. i 2023, jf. tabel 1. Administrationen vil frem mod Budgetopfølgning 2 arbejde med at håndtere merforbruget på de berørte områder.


Tabel 1. Forventet regnskabsresultat indenfor servicerammen.


Udvalg

Forventet afvigelse

Modgående besparelser

Forventet afvigelse efter besparelser

Økonomi- og Planudvalget

-1.784


-1.784

Teknik- og Bygningsudvalget

-240


-240

Klima- og Miljøudvalget

3.200


3.200

Børne- og Undervisningsudvalget

6.522

-2.320

4.202

Kultur- og Fritidsudvalget

740


740

Social- og Sundhedsudvalget

13.400

-8.780

4.620

Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget

-5.000


-5.000

I alt

16.838

-11.100

5.738



Tal er i 1.000 kr. (-) er mindreforbrug/merindtægt og (+) er merforbrug/mindreindtægt


Udenfor servicerammen


Udenfor servicerammen forventes et merforbrug på 1,8 mio. kr.


I korte træk består det forventede merforbrug af et øget antal, der forventes at få tilkendt førtidspension (3,0 mio. kr.) og omplacering af en del af STU, hvor aktiviteten rettelig er på en funktion udenfor servicerammen (5,3 mio. kr.). Der forventes desuden øget refusionsindtægter vedrørende særligt dyre enkeltsager (-7,0 mio. kr.).


Likviditet


Den samlede påvirkning af kommunens likviditet er en forventet reduktion på 7,6 mio. kr. i 2023.


Inflationspulje


I budgetforlig 2023 blev der afsat en Inflationspulje på 12,0 mio. kr., hvoraf 1,1 mio. kr. blev anvendt til at nedsætte forældrebetaling til frokostordning for børnehavebørn i 2023. Derudover er der afsat 0,154 mio. kr. til drift af Strandparken 2023. Restbudgettet på puljen er dermed på 10,8 mio. kr.


De forventede afvigelser til budget 2023 kan ses i ”Bilag 1. Ændringsskema BO1 2023.”


Det indstilles at foretage budgetneutrale tillægsbevillinger (omplaceringer), med henblik på at opnå et retvisende budget. Budgetomplaceringerne vil afspejle de forventede merforbrug og de vedtagne kompenserende besparelser (jf. Byrådsmøde d. 2. maj 2023). I "Bilag 2. Budgetneutrale tillægsbevillinger" kan det ses, hvilke budgetområder der søges omplaceringer imellem.

Lovgrundlag

Den kommunale styrelseslov. Cirkulære om kommunernes budget og regnskabssystem revision samt Økonomisk Politik for Ishøj Kommune.

Økonomi

Der foretages budgetneutrale omplaceringer indenfor fagudvalgenes budgetområder.

Indstilling

at budgetopfølgning 1/2023 tages til efterretning.

at administrationen frem mod Budgetopfølgning 2 arbejder med at håndtere merforbruget på de berørte områder.

at inflationspuljen fastholdes til evt. imødegåelse af høje energipriser med mere.

at der gives budgetneutrale tillægsbevillinger i henhold til bilag 2. Budgetneutrale tillægsbevillinger.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Byråd.

Beslutningstema

Resultatet af budgetopfølgning 1 (BO1) pr. 31. marts 2023 er et forventet udgiftspres indenfor servicerammen på 16,8 mio. kr. samt en udfordring udenfor servicerammen på 1,8 mio. kr. Byrådet vedtog den 2. maj besparelser for 11,1 mio. kr. i 2023, hvilket reducerer presset på servicerammeudgifterne til 5,7 mio. kr., og den forventede reduktion af kommunens likviditet i 2023 er dermed 7,6 mio. kr.

Bilag

Sagsfremstilling

Klimatænketanken Concito har forhåndsgodkendt Ishøj Kommunes klimaplan, men for at planen kan blive endelig godkendt af Concito og C40, skal klimaplanen godkendes af Ishøj Byråd.

I klimaplanen beskrives det, hvordan Ishøj Kommune vil blive CO2-neutral inden 2050, og hvordan Ishøj vil arbejde på at blive en klimarobust kommune. Se bilag 5.


At være klimarobust betyder, at vi er forberedte på ændrede vejr- og klimaforhold.

Indholdsmæssigt er de væsentligste virkemidler i klimaplanen, som skal gøre Ishøj CO2-neutral, udfasning af olie- og naturgasfyr, udrulning af CO2-neutral fjernvarme og en gradvis elektrificering af person- og varebiler. Administrationen arbejder på en række understøttende virkemidler, se bilag 1 og 2, som også omfatter borgernes forbrug og adfærd. Der arbejdes med disse virkemidler, da forbrugsvarer (tøj, boliginventar, computere mv) er forbundet med væsentlige CO2-udledninger, og dermed kan mere klimavenlige forbrugsmønstre bidrage til, at Ishøj bliver CO2-neutral.

Realiseringen af Ishøj Klimaplan forudsætter et omfattende mobilisering af civilsamfundet og virksomheder. En foreløbig plan for dette er skitseret i klimaplanen.

I bilag 6 ses et notat over det forudgående arbejde med klimaplanen i Ishøj Kommune.


I følge beregningerne af klimaeffekterne af de tiltag, der beskrives i klimaplanen ( se beregningerne i bilag 4) vil Ishøj have reduceret de samlede CO2-udledninger i 2030 med 66 % og med 92 % i 2050, hvis tiltagene realiseres. Reduktionen ligger meget tæt på det nationale mål for 2030 (70 %). Administrationen arbejder på, at identificere tiltag, der kan gøre Ishøj Kommune 100 % CO2-neutral i 2050.


En meget stor andel af Ishøjs samlede CO2-udledning skyldes transit-biltrafik på motorvejene, hvilket gør det svært at reducere disse udledninger, men administrationen vil, blandt andet sammen med nabokommunerne, frem mod 2030 finde virkemidler, der kan reducere de store CO2-udledninger, som er forbundet med motorvejene.


Implementeringen af klimaplanen vil forventeligt skabe merværdi ved blandt andet at fremme demokratisk deltagelse og sundhed. I bilag 3 ses en oversigt over, hvordan indførelsen af klimaplanen konkret forventes at skabe merværdi i Ishøj Kommune.



Lovgrundlag

Ingen.

Økonomi

Udarbejdelsen af klimaplanen afholdes indenfor det afsatte budget til udarbejdelse af DK2020-klimaplanen.

På sigt forventes finansieringsbehov til delelementer i klimaplanen. De vil blive fremlagt til pågældende års budgetforhandlinger. En skitse over forventet fremtidigt finansieringsbehov findes i bilag 1 og 2.

Indstilling


at Klimaplanen, virkemidlerne og merværdierne godkendes.


Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Byrådet.

Beslutningstema

Ishøj Klimaplan 2050, virkemidler og merværdi fremlægges til godkendelse. Såfremt klimaplanen godkendes i Byrådet i juni, sendes den til endelig godkendelse i Concitio og C40, som henholdsvis er en klimatænketank, der er national projektleder på DK2020, og et klima-storbynetværk.

Bilag

Indstilling

at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning

Tiltrådt.

Sagsfremstilling

Kulturium:
Boggladpuljen var i 2022 Slots- og Kulturstyrelsens store indsats til udbredelse af litteratur til daginstitutionerne. I Ishøj deltog 3 institutioner. Med Kulturium Bibliotek og Center for dagtilbud- og undervisning fik de tre institutioner bevilliget 144.000 kr. til indkøb af bøger. Der er i Ishøj opnået øget brug af bøger og større bevidsthed hos personalet om vigtigheden af børnenes brug af litteratur. Dog peger den lokale evaluering også på, at der fortsat er opgaver i forhold til at sætte bøgerne i spil ude i daginstitutionerne, hvilket understreger vigtigheden af, at samarbejdet mellem institutionerne og biblioteket prioriteres, så den gode udvikling kan fortsætte. Vedhæftet ses den samlede evaluering for Ishøj samt evalueringen på landsplan.

Ishøj Idræts & Fritidscenter:
-
Vandkulturbåden Havfruen er midlertidig lukket i 3 uger pga. skimmel, som skyldes et hul i bådens tag. Brugerne er informeret.

Udpluk af kommende arrangementer:
- Pokalfest for foreningerne afholdes i Ishøj Idræts & Fritidscenter torsdag den 1. juni 2023

- Torslunde Festival afholdes i Thorlunde den 2. - 3. juni 2023.
- Ishøj Harmonika Festival på Ishøj Tange fredag den 9. og lørdag den 10. juni 2023
- Færøregatta i Ishøj Havn lørdag den 10. juni 2023.
- Det Grønne Ishøj på Bredekærgård søndag den 18. juni 2023. Indbydelse er vedhæftet dagsordenen.

- Skt. Hans fest på Tangen fredag den 23. juni 2023. Indbydelse er vedhæftet dagsordenen

Beslutningskompetence

Kultur- og Fritidsudvalget.

Bilag

Sagsfremstilling

Ved at godkende dette ene punkt tilkendegives det, at godkendelse/underskrift gælder alle dagsordenpunkterne. Det vil derfor ikke være nødvendigt at trykke godkend ud for hvert enkelt dagsordenpunkt, så længe dette ene punkt godkendes.


Indstilling

at referatet godkendes.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Kultur- og Fritidsudvalget.