Referat
Klima- og Miljøudvalget tirsdag den 16. januar 2024 kl. 19.00

Mødelokale Rum B, Brohuset, Vejlebrovej 45, 2635 Ishøj

Sagsfremstilling

Energihandleplan 2023 beskriver administrationens arbejde med energi- og CO2-besparelser i kommunens bygninger i 2023. I handleplanens afrapportering præsenteres de projekter, der er gennemført for midlerne i energipuljen samt CO2-puljen. Afrapporteringen på projekterne er vedlagt i sin helhed som bilag 1 (Energihandleplan 2023). Det samlede energiforbrug for året, og dermed den samlede effekt af energiindsatsen, afrapporteres i august når alle data er på plads, jf. Årshjulet.


Udvalgte tiltag gennemført i forbindelse med Energihandleplan 2023:

  • Udskiftning af belysning i Idrætscenteret
  • 91 nye energimærker på i alt 113.500 m2 kommunale arealer
  • Behovsstyring af energiforbrug i Svømmehallen
  • Varmepumper i elopvarmede bygninger


Energihandleplan 2024 indeholder målsætninger for energireduktion, en oversigt over budgettet for energitiltag samt en gennemgang af de tiltag i 2024, der foreslås iværksat for, at kommunen opnår en reduktion af energiforbruget. Yderlige tiltag og uddybende orientering om projekterne samt budget kan ses i bilag 2 (Energihandleplan 2024).

Udvalgte temaer fra Energihandleplan 24:

  • Opstart af omfattede belysningsprojekt (3 år)
  • Standby elforbrug af store bygninger afdækkes
  • Fortsat fokus på energiforbrug i svømmehallen
  • Udfasning af fossilt drevne maskiner på det grønne og grå område


Lovgrundlag

LBK nr. 1923 af 08/10/2021 (Bekendtgørelse af lov om fremme af energibesparelser i bygninger) og BEK nr. 549 af 15/05/2023 (Bekendtgørelse om energimærkning af bygninger).

Økonomi

2024: Midlerne til energiforbedringer kommer i år fra fire områder


Energipulje (indenfor servicerammen)

1.330.000 kr.

CO2-pulje (anlægsmidler)

4.000.000 kr.

Belysningspulje (anlægsmidler)

1.000.000 kr.

Fjernvarmepulje (anlægsmidler)

4.300.000 kr.

I alt

10.630.000 kr.


Indstilling

at afrapportering af energihandleplan for kommunale ejendomme fra 2023 tages til efterretning og

at energihandleplan for kommunale ejendomme for 2024 godkendes.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Klima- og Miljøudvalget

Beslutningstema

Til efterretning afrapporterer administrationen resultaterne fra energihandleplan 2023, og der fremlægges energihandleplan for 2024 til godkendelse.

Bilag

Sagsfremstilling

Ishøj Kommune skal have en ny spildevandsplan, da den gamle plan udløb med udgangen af 2022. Selvom nuværende spildevandsplan er udløbet, er den gældende, indtil en ny er vedtaget.

På Klima- og Miljøudvalgets møde den 16. maj 2023 blev rammerne for spildevandsplanen fremlagt af administrationen, herunder de forskellige modeller for fastsættelse af serviceniveau. I den forbindelse vedtog Klima- og Miljøudvalget, at der skulle arbejdes videre med et serviceniveau for håndtering af tag- og overfladevand svarende til det nationale serviceniveau, der er en 5 års-regnhændelse i 2100 for separat kloakerede områder. Derudover vedtog Klima- og Miljøudvalget, at Ishøj Forsyning må udføre supplerende klimatilpasningstiltag. Derved lægger Ishøj Kommune sig op ad hovedparten af de danske kommuner, når det kommer til fastlæggelse af serviceniveau.

Præsentationen fra mødet i maj er vedhæftet som bilag.

Efter politisk behandling foreslås spildevandsplanen sendt i 8 ugers offentlig høring, inden den forelægges Byrådet til endelig godkendelse. Spildevandsplanen er udarbejdet elektronisk ligesom kommunens øvrige planer.

Spildevandsplanen lever op til de lovmæssige krav, som fremgår af Miljøbeskyttelseslovens §32 og spildevandsbekendtgørelsens §5, herunder blandt andet:

  • at Byrådet skal udarbejde en plan for bortskaffelse af spildevand i kommunen, og den skal indeholde Kommunes samlede planlægning for spildevand.
  • Beskrivelse af både eksisterende og planlagte spildevandsanlæg.
  • Afgrænsning af kloakoplande.
  • En beskrivelse af hvorledes de statslige vandområdeplaners indsatser skal implementeres på spildevandsområdet.
  • Projekter til håndtering af tag- og overfladevand.
  • Serviceniveau.
  • Beskrivelse af oplandsgrænser og den hydrauliske belastning herfra.


Overordnet set er ledningsnettet i kommunen i relativ god stand. Kommunen er separat kloakeret, hvilket betyder at spildevand og regnvand håndteres i forskellige ledninger.

Spildevandsplanen er det administrative og retslige grundlag for gennemførelse af tiltag inden for spildevandsområdet, og skal være i overensstemmelse med al øvrig planlægning i kommunen såsom kommuneplan, lokalplaner og vandforsyningsplan.

I planperioden for 2024-2034 vil indsatsen for spildevandshåndtering blive koncentreret omkring klimatilpasning og rensning af udledt vand til recipienterne samt opdatering af bagvedliggende data, herunder de regnbetingede udledninger. Administrationen er således i gang med en opdatering af datagrundlaget til de reelle forhold. Der er tale om mindre justeringer, som forventes at være opdaterede inden spildevandsplanen lægges op til endelig vedtagelse. Indsatsen er beskrevet i spildevandsplanen.


Iht. lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter er der udarbejdet en miljørapport af Spildevandsplan 2024-2034. Miljørapporten viser, at Spildevandsplan 2024-2034 ikke medfører nogen negative miljøkonsekvenser.


Forslag til Spildevandsplan samt tilhørende miljørapport sendes i høring i otte uger.


Link til Plan

https://ishoj.viewer.dkplan.niras.dk/DKplan/DKplan.aspx?PlanId=33

Lovgrundlag

Miljøbeskyttelsesloven,

Spildevandsbekendtgørelsen

Økonomi

Der vil i forbindelse med indsatserne for klimatilpasning og rensning af udledt vand til recipienterne være ressourcetræk i kommunen. Ligeledes vil opdatering af bagvedliggende datamateriale for kloakoplande kræve ressourcer fra kommunen. Det ekstra ressourcetræk forventes samlet set at kunne holdes indenfor den eksisterende ramme.

Indstilling

at Forslag til Spildevandsplan 2024-2034 samt miljørapport sendes i 8 ugers offentlig høring.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Klima- og Miljøudvalget

Beslutningstema

Forslag til Spildevandsplan 2024-2034 samt miljørapport fremlægges med henblik på udsendelse i 8 ugers offentlig høring inden den endelige politiske vedtagelse af spildevandsplanen.

Bilag

Sagsfremstilling

Administrationen har udarbejdet et årshjul for sager, der bliver forelagt Klima- og Miljøudvalget i 2024. Se bilag 1.


Brev fra Klima,- Energi-, og Forsyningsministeren om justering af VE-ordningerne på baggrund af ny aftale indgået den 12. december 2023. Se bilag 2.

I forbindelse med Folketingets nylige justering af lov om fremme af vedvarende energi (VE-loven), har borgmesteren modtaget et brev fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet om justering af klimaaftalen, der har til hensigt at styrke den lokale opbakning til vedvarende energi med klimaaftalen om mere grøn strøm fra sol og vind på land. Administrationen samarbejdede sidste år med ministeriet om at identificere egnede lokaliteter til placering af VE-anlæg. Imidlertid har Ishøj Kommune grundet af sin placering i Fingerplanen, herunder transportkorridoren og grønne kiler, ikke kunne lokalisere områder uden restriktioner. De nye justeringer gælder for alle nye VE-anlæg og kommende energiparker, men der er desværre ingen VE-anlæg i Ishøj Kommune under planlægning, der kan benytte sig af grøn pulje eller Energistyrelsens andre VE-ordninger.

Indstilling

at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Klima- og Miljøudvalget.

Bilag

Sagsfremstilling

Ved at godkende dette ene punkt tilkendegives det, at godkendelse/underskrift gælder alle dagsordenpunkterne. Det vil derfor ikke være nødvendigt at trykke godkend ud for hvert enkelt dagsordenpunkt, så længe dette ene punkt godkendes.


Indstilling

at referatet godkendes.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Klima- og Miljøudvalget.