Referat
Klima- og Miljøudvalget tirsdag den 10. oktober 2023 kl. 19.00

Mødelokale Tårnbjerget, Rådhuset, Ishøj Store Torv 20, etage 2, 2635 Ishøj

Sagsfremstilling

Byrådet godkendte på møde den 4. juni 2019 at tilbyde delt finansiering af nedgravede systemer og kuber til sorteret affald. Med den delte finansiering skal kommunen indkøbe, eje og vedligeholde materiel. Boligselskabet håndterer og finansierer den del af etableringen, der består af gravearbejde, nedsætning af betonkasse, belægning og evt. belysning mm.

I 2019 og 2023 har DAB etableret nedgravede affaldssystemer til sorteret affald i Vildtbanegård afd. I, II og III med delt finansiering.

Klima- og Miljøudvalget har tidligere behandlet affaldssortering i AAB afd. 55 Vejleåparken på møder den 21. marts 2023 (frist for projekt) og den 20. juni 2023 (fristforlængelse).

AAB afd. 55 Vejleåparken har nu ansøgt Ishøj Kommune om godkendelse af ny affaldsløsning med nedgravede systemer.

Alle husstande skal have indsamlingsordninger til ti affaldstyper, jf. affaldsbekendtgørelsen.

Der etableres 14 miljøstationer med nedgravede affaldssystemer af typen VF600. Hver miljøstation etableres med nedgravede beholdere til restaffald (1), madaffald (2), plast (3) og mad- og drikkekarton (4), papir (5), glas (6), metal (7) og pap (8).

De to øvrige affaldstyper er farligt affald (9) og tekstilaffald (10). Farligt affald håndteres i Vejleåparkens miljøskabe, som er placeret i bebyggelsens centrale affaldsgård. Vestforbrænding forventer at udrulle beholdere til tekstilaffald primo 2024. Tekstilaffald egner sig ikke til indsamling i nedgravede beholdere. Vestforbrænding forventer, at tekstilaffald fra Vejleåparken vil blive indsamlet i beholdere på hjul, som placeres i den centrale affaldsgård.

De 14 miljøstationer med nedgravede beholdere placeres jævnt fordelt i bebyggelsen, så der bliver kortest muligt gåafstand for beboerne (bilag 1).

Der kan stadig ske mindre tilpasninger og justeringer i projektet.

Lovgrundlag

Affaldsbekendtgørelsen

Økonomi

Den samlede udgift til indkøb af nedgravede affaldsbeholdere er skønnet til ca. 4,7 mio. kr., mens løbende vedligehold afholdes over driftsbudgettet, som det gælder for alle affaldsløsninger.

Udgiften bevilliges under det takstfinansierede område og påvirker således ikke servicerammen.

Byrådet har godkendt affaldsbudgettet for 2024 på møde den 5. september 2023. Af sagen fremgår det, at udgifter til projektet var estimeret til 5-10 mio. kr.

Udgiften til nedgravede affaldsbeholdere medfører, at renovationsbudgettets forventede underskud (mellemværende) ved udgangen af 2024 udgør 12-13 mio. kr. mod tidligere forventet 13-18 mio. kr.

Der opkræves et særgebyr på 250 kr. pr. bolig om året (2023-takst), jf. byrådets tidligere beslutning fra den 4. juni 2019.


Indstilling

at der bevilliges ca. 4,7 mio. kr., under det takstfinansierede område, til indkøb af nedgravede systemer i AAB afd. 55 Vejleåparken og indkøb igangsættes.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Byrådet

Beslutningstema

Boligforeningen AAB afd. 55 Vejleåparken har fremsendt et projekt for etablering af nedgravede affaldssystemer til sorteret affald. Den kommunale udgift på ca. 4,7 mio. kr. til indkøb af nedgravede beholdere skal godkendes.

Bilag

Sagsfremstilling

Der fremlægges her forslag til mødekalender for Klima- og Miljøudvalget i 2024. Se bilag 1.

Udgangspunktet er, at møderne i Klima- og Miljøudvalget er placeret kl. 19:00 tirsdag to uger inden byrådsmøderne.


Lovgrundlag

Styrelsesloven.

Økonomi

Ingen.

Indstilling

at mødekalenderen for Klima- og Miljøudvalget godkendes.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Klima- og Miljøudvalget.

Beslutningstema

Godkendelse af kalender for udvalgsmøder i 2024.

Bilag

Sagsfremstilling


Årshjul for Klima- og Miljøudvalget, se bilag 1.


Støjskærme langs motorvej i Vallensbæk Kommune

På udvalgsmødet i september drøftede udvalget, hvordan støjskærmene langs motorvejen i Vallensbæk Kommune er finansieret. Administrationen har undersøgt spørgsmålet. Støjskærmene er finansieret med statslige midler.

Indstilling

at orienteringen tages til efterretning.


Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Klima- og Miljøudvalget.

Bilag

Sagsfremstilling

Formålet med BO2 er at vurdere Ishøj Kommunes forventede regnskabsresultat i indeværende budgetår.


Servicerammen


Det samlede resultat af BO2/2023 er et forventet mindreforbrug indenfor servicerammen på 2,5 mio. kr., som dækker over forskydninger mellem fagcentrene. I det følgende gennemgås de væsentligste forventede afvigelser.


Resultatet af BO2/2023 er et forventet større udgiftspres i Center for Voksen og Velfærd (CVV) og Center for Børn og Familier (CBF) på hhv. 12,7 mio. kr. og 4,1 mio. kr. Der forventes et mindreforbrug i Center for Ledelse og Strategi (CLS) og Center for Borger, Økonomi og IT (CBOI) på hhv. 3,3 mio. kr. og 3,8 mio. kr. På Direktionens Fællespuljer er der afsat budget på 15,1 mio. kr. til at imødegå risiko for stigende inflation og demografisk udvikling. Der forventes et mindreforbrug på Direktionens Fællespuljer på 14,1 mio. kr. i 2023.


Forventningen til et stigende udgiftspres i CVV relaterer sig primært til de decentrale plejecentre (6,7 mio. kr.) og hjemmeplejen (3,0 mio. kr.) samt en række centralt afholdt udgifter, såsom køb og salg af hjemmehjælp og plejepladser (1,1 mio. kr.).


Forventningen til et stigende udgiftspres i CBF skyldes primært en større tilgang til specialundervisningsområdet end forventet (3,3 mio. kr.), herunder merindskrivning på Strandgårdskolen og Ishøjgård som følge af tilflytning til kommunen.


Det foreslås at udmønte Demografi og Sundhedspuljen til de ovenstående to områder med henblik på at opnå et retvisende budget i 2023.


Forventningen til et mindreforbrug i CLS skyldes overvejende, at der forventes færre udgifter til kontorelever på rådhuset (1,2 mio. kr.) og færre udgifter til venskabsbyer, vederlag og økonomisk støtte til politiske foreninger (0,9 mio. kr.). De forventede mindreudgifter i CBOI skyldes primært et reduceret administrationsbidrag til Udbetaling Danmark (1,0 mio. kr.) samt en pulje til at imødegå lønreguleringsordningen, som er lavere end forventet (1,2 mio. kr.).


Ved budgetopfølgning 1 blev det vurderet, at der fortsat var risiko for stigende energipriser med videre, og Inflationspuljen blev derfor ikke disponeret til at imødegå budgetudfordringer. Der er på nuværende tidspunkt ikke grundlag for at forvente udfordringer som følge af stigende energipriser i den resterende del af 2023. Det indstilles derfor at udmønte Inflationspuljen til udvalgte områder, som oplever betydelige udfordringer med at overholde budgettet. Alternativet er, at fagudvalget skal finde kompenserende besparelser, jf. den økonomiske politik. Det skal bemærkes, at der ikke er afsat budget til en Inflationspulje i budget 2024, og der vil således ikke være tilsvarende mulighed for at kompensere områder med budgetudfordringer i 2024.


I forbindelse med budgetopfølgning 1 blev der identificeret en forventet overskridelse af servicerammen på 15,3 mio. kr. Det blev vurderet, at Inflationspuljen fortsat skulle reserveres til puljens oprindelige formål, og blev derfor ikke anvendt til at kompensere aktivitetesområder med forventede budgetudfordringer. På den baggrund vedtog Byrådet modgående besparelser i 2023. Dette reducerede udgiftspresset på servicerammeudgifter til 4,2 mio. kr. Ved BO2 er der identificeret et samlet forventet mindreforbrug på serviceudgifter på 2,5 mio. kr. Årsagen til udviklingen er, at Inflationspuljen, modsat BO1, ikke forventes anvendt ved BO2, og at der er identificeret nye budgetudfordringer.


Udenfor servicerammen


Udenfor servicerammen forventes et mindreforbrug på 1,4 mio. kr. I korte træk består det forventede mindreforbrug af en reduktion i antal kontanthjælpsmodtagere (-3,7 mio. kr.) og modtagere af ressourceforløbsydelser (-2,2 mio. kr.), en stigning i antal borgere på integrationsområdet (1,2 mio. kr.) og antallet af tilkendegivelser og lovændring af førtidspension (5,1 mio. kr.) samt en forventning om øget refusion fra Særligt Dyre Enkeltsager (-1,5 mio. kr.).


Anlæg


Det forventede forbrug på anlæg er 29,1 mio. kr. i 2023, og ligger således 28,4 mio. kr. under Ishøj Kommunes anlægsramme, hvilket bidrager til en forbedring af likviditeten. Det forventes, at der skal videreføres 94,1 mio. kr. af anlægsbudgettet til budget 2024, og der blev videreført 70,2 mio. kr. fra 2022 til 2023.


Likviditet


Det forventede driftsresultat af ovenstående ordinære drift er et mindreforbrug på 32,3 mio. kr., som forbedrer kommunens likviditet ift. det oprindeligt budgetterede. Derudover modtager Ishøj Kommune 30,3 mio. kr. i den årlige midtvejsregulering fra staten, og der forventes dermed en forbedring af likviditeten på 62,6 mio. kr. i forhold til oprindeligt budgetteret i 2023.


På baggrund af den positive kasseopbygning indstiller administrationen, at der på et senere møde fremlægges en sag vedrørende nedbringelse af gæld.


Budgetneutrale omplaceringer


Administrationen indstiller, at der foretages omplaceringer fra aktivitetsområder med forventet mindreforbrug til aktivitetsområder med forventet merforbrug på tværs af udvalgsområder. Administrationens indstilling hviler på princippet om, at der gives tillægsbevilling til aktiviteter, hvor der ikke er videreførselsadgang, og hvor der børnetalsreguleres på sfo- og dagtilbudsområdet. Omplaceringer imellem budgetområder, som følge af administrationens indstilling, fremgår af "Bilag 1. Ændringsskema BO2 2023".

Lovgrundlag

Den kommunale styrelseslov. Cirkulære om kommunernes budget og regnskabssystem revision samt Økonomisk Politik for Ishøj Kommune.

Økonomi

Der foretages budgetneutrale omplaceringer på tværs af fagudvalg, jævnfør Bilag 1. Ændringsskema BO2 2023. Dette indebærer, at puljen til at imødegå stigende energipriser anvendes for at imødegå forventede merforbrug på udvalgte områder.

Indstilling

at der foretages budgetneutrale omplaceringer på tværs af fagudvalg, jævnfør Bilag 1. Ændringsskema BO2 2023. Dette indebærer, at puljen til at imødegå stigende energipriser anvendes, for at imødegå forventede merforbrug på udvalgte områder.

at administrationen fremlægger sag vedrørende indfrielse af gæld på baggrund af likviditetssituationen.


Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Byråd

Beslutningstema

Det samlede resultat af budgetopfølgning 2 (BO2) pr. 31. august 2023 er et forventet mindreforbrug indenfor servicerammen på 2,5 mio. kr. samt et mindreforbrug udenfor servicerammen på 1,4 mio. kr. Anlægsniveauet i 2023 forventes ikke at kunne realiseres, og der forventes derfor et mindreforbrug på anlægsrammen på 28,4 mio. kr. Ishøj Kommune modtager 30,3 mio. kr. i midtvejsregulering fra staten i 2023, hvilket forbedrer kommunens likviditet. Samlet set forventes en forbedring af likviditeten på 62,6 mio. kr. ift. det oprindeligt budgetterede.

Bilag

Sagsfremstilling

Ved at godkende dette ene punkt tilkendegives det, at godkendelse/underskrift gælder alle dagsordenpunkterne. Det vil derfor ikke være nødvendigt at trykke godkend ud for hvert enkelt dagsordenpunkt, så længe dette ene punkt godkendes.


Indstilling

at referatet godkendes.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Klima- og Miljøudvalget.