Referat
Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget onsdag den 7. februar 2024 kl. 19.00

Mødelokale Tårnbjerget, Rådhuset, Ishøj Store Torv 20, etage 2, 2635 Ishøj

Sagsfremstilling

Jobcenteret har været i medierne d. 28. januar 2024 i en artikel i TV2 Kosmopol om færre på kontanthjælp. I de 34 kommuner, som ligger i TV 2 Kosmopols område, er der tale om et fald i samtlige kommuner. Faldet svinger fra et fald på 1,2 til 4,9 procentpoint. Bedst ligger Ishøj Kommune med et fald på 4,9 procentpoint:

https://www.tv2kosmopol.dk/metropolen/faerre-paa-kontanthjaelp-se-hvor-mange-i-din-kommune

Beslutning

Til efterretning.

Sagsfremstilling

Administrationen vil på mødet præsentere nøgletal, særlige udfordringer og igangsatte indsatser på områderne for ledighedsydelse, fleksjob og førtidspension.

Se bilag 1.


Indstilling

at udvalget tager orienteringen til efterretning.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget.

Bilag

Sagsfremstilling

Administrationen foreslår følgende program for studieturen til Esbjerg:

Torsdag den 18. april 2024

8.30 Afgang fra Ishøj – i egne biler (2-3 biler til samkørsel)

Ca. 270 km – estimeret køretid 2,5-3,5 timer

12.00 Frokost på Platformen - Gl. Novrupvej 14, 6705 Esbjerg Ø

– med deltagelse af Esbjerg Kommunes Social & Arbejdsmarkedsudvalg.

13.00 Faglige oplæg og erfaringsudveksling mellem Esbjerg og Ishøj Kommune

Temaer: Ungeindsats, parallelsamfundsindsatser og virksomhedsservice

16.30 Afgang til A Place To Hotel - Grådybet 73A, 6700 Esbjerg

17.00 Tjek in og egen tid på Hotellet - se mere på: aplacetohotel.dk/

18.30 Afgang til restaurant - Skolegade 21, Esbjerg 6700 Danmark (ca. 30 min gåtur)

19.00 Middag på restaurant Det Arabiske Køkken


Fredag den 19. april 2024

8.30 Check ud og afgang fra A Place To Hotel

9.00 Besøg på Business Esbjerg - John Tranums Vej 23, 6705 Esbjerg Ø


- Tema: Engagement af erhvervslivet, erhvervsudvikling og erhvervssamarbejde

11.00 Afgang til Restaurant MAST - Havnegade 8c, 5500 Middelfart

12.30 Frokost i Middelfart havn

14.00 Afgang fra Middelfart

16.30 Ankomst til Ishøj

Økonomi

Udgifter til transport, overnatning og forplejning afholdes af udvalgets repræsentationskonto.

Indstilling

at Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget tager orienteringen til efterretning.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget.

Beslutningstema

Udvalget orienteres om program for studietur til Esbjerg den 18. og 19. april 2024. Samtidig anmodes om endeligt tilsagn eller afbud til studieturen af hensyn til booking af hotel m.v.

Sagsfremstilling

På baggrund af Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalgets drøftelse på udvalgsmøde i november vil beskæftigelsesstrategien særligt fokusere på 4 indsatsområder, som der skal være helt særligt fokus på den kommende tid. Udvalget har peget på følgende 4 særlige fokusområder:


  1. Ungeområdet, som er en investering i at undgå ledighed senere.
  2. A-dagpenge området, hvor vi har 100 flere ledige, end vi burde, og hvor der fra 2024 vil være et ændret samarbejde med A-kasserne.
  3. Sygedagpengeområdet, hvor vi har 30 flere borgere, end vi burde, og hvor udvalget ønsker særligt fokus på "Fast Track" og indsatser, der kan bidrage til at fastholde borgernes tilknytning til arbejdsmarkedet og undgå ledighed.
  4. De nye kontanthjælpsaftaler, med bl.a. skærpede optjeningskrav, arbejdspligt/nytteindsats m.v.


Udover disse 4 særlige indsatsområder, vil strategien sætte retning for de øvrige aktiviteter og målgrupper i beskæftigelsesindsatsen.


Det vedhæftede bilag er første udkast til en egentlig strategi, som udvalget kan komme med kommentarer og ændringsforslag til, så der til udvalgsmødet i marts måned kan fremlægges et endeligt udkast til vedtagelse.


Lovgrundlag

Lov om en Aktiv Beskæftigelsesindsats (LAB).

Økonomi

Ingen.

Indstilling

at udvalget godkender det første udkast til en beskæftigelsesstrategi, som grundlag for det videre arbejde med et endeligt udkast.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget.

Beslutningstema

Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget besluttede i august 2023, at der skal udarbejdes en beskæftigelsesstrategi for 2024, som løber indtil udvalget vurderer, at den ikke længere er relevant.

Bilag

Sagsfremstilling

Pensionsnævnet er organisatorisk forankret i Center for Voksne og Velfærd og repræsenteres af centerjuristen, en juridisk konsulent fra centret samt en afdelingsleder fra Center for Beskæftigelse og Erhverv.

I 2023 har Ishøj Kommune tilkendt 88 borgere førtidspension, hvoraf 16 borgere er under 40 år, mens seks borgere har fået afslag. De tre af borgerne der har fået afslag, er over 40 år, og begrundelserne for afslag hænger sammen med, at det ikke er dokumenteret, at deres arbejdsevne er ophævet i ethvert erhverv. De øvrige tre borgere der har fået afslag er under 40 år, og i disse sager er begrundelsen, at Pensionslovens skærpede krav om, at alle mulige indsatser skal være afprøvet og dokumenteret, ikke har været opfyldt.

I alt blev 13 borgere tilbagevisiteret til Rehabiliteringsteamet i 2023 enten med henblik på revurdering af sagen eller på grund af manglende oplysninger i sagen. Nogle af de tilbagevisiterede borgersager er forelagt igen på et pensionsnævnsmøde i 2023, mens resten af de tilbagevisiterede borgersager vil blive forelagt på et pensionsnævnsmøde i 2024.

Tilgangen til førtidspension i 2023 er faldet med 24 tilkendelser i forhold til 2022, hvor 112 borgere blev tilkendt førtidspension, mens to borgere fik afslag, og to borgere blev tilbagevisiteret til Rehabiliteringsteamet. Antallet af tilkendelser i 2023 er således lidt under niveau for antallet af tilkendelser i 2021, hvor 92 borgere blev tilkendt førtidspension (Bilag 2).

I 2023 har Center for Voksne og Velfærd i et tæt samarbejde med Center for Beskæftigelse og Erhverv haft særligt fokus på at udvikle Pensionsnævnets opgaveløsning. Den særlige opmærksomhed på området i 2023 har indbefattet et fokus på, hvordan vurderingerne i de enkelte sager foretages, samt hvordan de lovpligtige dokumenter inddrages, fx i forhold til Rehabiliteringsplanen der skal være udfyldt af borgeren. Derudover er der arbejdet med, at oplysningerne i Rehabiliteringsplanen er velunderbygget af dokumenter i forhold til både det lægefaglige og det socialfaglige. Dette er årsagen til, at der i 2023 er tilbagevisiteret et større antal sager end tidligere år. Derudover har der været særlig opmærksomhed på førtidspensionssager for borgere under 40 år med udgangspunkt i Pensionsloven skærpede krav.

I 2023 har der ligeledes været fokus på kompetenceudvikling af sagsbehandlerne, som forbereder sagerne i Jobcentret. I forår/sommer 2023, har Pensionsnævnet afholdt to undervisningsforløb for Jobcentrets medarbejdere med fokus på lovgivning mv., ligesom der i efteråret har været afholdt et undervisningsforløb, hvor fokus har været på den socialfaglige vurdering og krav om sagsoplysning og dokumentation. Derudover har sagsbehandlerne i en længere periode været inviteret med til Pensionsnævnsmøderne, for at få en forståelse for, hvad der lægges vægt på i forhold til dokumentation i en sag.

I 2024 vil der fortsat være fokus på at styrke det tætte samarbejde mellem Center for Voksne og Velfærd og Center for Beskæftigelse og Erhverv med henblik på at fortsætte arbejdet med at kvalificere opgaveløsningen og sagsgangene samt styrke kommunikationen til borgerne, ligesom det forventes, at det tætte samarbejde vil give mulighed for at få yderligere fokus på de forebyggende processer tidligt i mødet med Ishøjs borgere.

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.

Indstilling

at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Social- og Sundhedsudvalget.

Beslutningstema

Orientering om førtidspensionssager behandlet i Pensionsnævnet i 2023 (Bilag 1).

Bilag

Sagsfremstilling

I oktober 2023 blev udvalget gjort bekendt med administrationens planer om at indgå samarbejde med Corolab om en ansøgning til Socialfond Plus-programmet.

På daværende tidspunkt var det planen, at samarbejdet med Corolab skulle finansieres af de overskydende midler fra Hans Lars Andersen Fonden. Da det efterfølgende har vist sig, at dette ikke er foreneligt med fondens formål, vil samarbejdet med Corolab blive finansieret af Center for Beskæftigelse og Erhvervs egne midler.

Økonomi

Udgiften til samarbejdet med Corolab 25.000 kr./år vil blive finansieret af Center for Erhverv og Beskæftigelses egne midler.

Indstilling

at Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget tager orienteringen til efterretning.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget.

Beslutningstema

Orientering om ændret finansiering af samarbejdet med Corolab om ansøgning af Socialfond Plus-midler.

Sagsfremstilling

Det lokale MED udvalg i CBE har igennem en periode på 1 år drøftet mulighederne for at indføre 4 dages arbejdsuge. Der har været hentet inspiration fra andre kommuner og jobcentre, herunder Esbjerg Jobcenter, Odsherred Kommune og Solrød Kommune. MED udvalget valgte at lægge sig op ad modellen fra Solrød Kommune om Fleksibel Fredag. Hvordan det tænkes at fungere i praksis, fremgår af vedhæftede bilag.

På følgende områder er der forhold, der afviger fra de nugældende retningslinjer:

  1. For at administrere Fleksibel Fredag er det nødvendigt at medarbejderne registrerer deres arbejdstid i et flekstidsskema, ligesom der fastsættes fix-tid og flekstid. Dette fraviger de nugældende retningslinjer om fleksibel arbejdstid. Fravigelsen er aftalt i LokalMED og kan gennemføres med accept fra direktionen. Det skal bemærkes, at indførelsen af arbejdstidsregistrering bliver obligatorisk for alle grundet et EU-direktiv, der træder i kraft i sommeren 2024. Så reelt starter vi bare nogle måneder før resten af kommunen.
  2. Da fredagen bliver fleksibel, bliver der også kortere åbningstid og telefontid om fredagen. Det bliver fremover kl. 8.00 – 12.00. Den nuværende politiske beslutning om kommunens tilgængelighed betyder, at der skal være telefontid kl. 9.00 - 13.00 om fredagen. Vi kommer altså med modellen til at fravige den vedtagne telefontid om fredagen. Til gengæld har CBE mere udvidede telefontider de øvrige dage, end hvad der er politisk fastlagt.

CBE: Politisk fastsat:


Man-/onsdag 8.00 - 15.30 9.00 - 15.00

Torsdag 8.00 - 17.00 12.00 - 17.00

Fredag 8.00 - 12.00 9.00 - 13.00


  1. Der er opmærksomhed på, at indførelsen af Fleksibel Fredag også kan påvirke samarbejdet på tværs mellem afdelinger/centre. Her vil det være leders ansvar at håndtere det på en sådan måde, at andre centre altid kan få fat i en relevant fagperson i CBE - også om fredagen ind til kl. 12.00. Dette vil der være særlig opmærksomhed på undervejs, ligesom det vil indgå i evalueringen af prøvehandlingen.


Det er et enigt lokal MED der står bag denne ansøgning, som nyder meget bred opbakning blandt medarbejderne.

Lovgrundlag

Funktionærloven.

Økonomi

Ingen.

Indstilling

at fravigelsen i telefontiden om fredagen godkendes af Økonomi- og Planudvalget.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Det er Økonomi- og Planudvalget, der har kompetencen til at dispensere fra kommunens fastsatte serviceniveau på telefontid.

Beslutningstema

Udvalget orienteres om, at Center for Beskæftigelse og Erhverv (CBE) ønsker at igangsætte en prøvehandling i regi af ”Sammen skaber vi Danmarks bedste arbejdspladser”. Prøvehandlingen handler om at indføre ”Fleksibel Fredag” for alle medarbejdere i CBE. Der ønskes en prøvehandlingsperiode fra 1. marts 2024 til 31. december 2026.

Bilag

Sagsfremstilling

Den regionale uddannelsespulje

Formålet med den regionale uddannelsespulje er, at flere ledige får mulighed for at deltage i korte erhvervsrettede kurser inden for områder, hvor der forventes jobåbninger i de næste seks måneder, eller hvor der er en konkret jobåbning hos en arbejdsgiver. Målgruppen for den regionale uddannelsespulje er alle ledige, dog ikke borgere i fleksjob. Tilsagnet for 2024 er 666.837 kr.


Uddannelsesløft

Formålet med puljen til uddannelsesløft er at give mulighed for, at dagpengemodtagere over 30 år, kan få tilbud om en hel eller dele af en erhvervsuddannelse. Endvidere er formålet, at jobparate kontanthjælpsmodtagere over 30 år og overgangsydelsesmodtagere, som ikke er omfattet af introduktionsprogrammet efter integrationsloven, og som er fyldt 30 år, kan få tilbud om et grundforløb på en erhvervsuddannelse hvis:


1) personen ikke har en erhvervsuddannelse eller anden erhvervsrettet uddannelse, der med hensyn til niveau og varighed kan sidestilles med eller overstiger en erhvervsuddannelse, eller

2) personen har en erhvervsuddannelse eller anden erhvervsrettet uddannelse, der med hensyn til niveau og varighed kan sidestilles med eller overstiger en erhvervsuddannelse, men ikke har anvendt denne uddannelse i de sidste 5 år.

Tilsagnet for 2024 er 287.000 kr.

Lovgrundlag

Lov nr. 548 af 7. maj 2019 om en aktiv beskæftigelsesindsats.

Økonomi

Center for Beskæftigelse og Erhverv har modtaget tilsagn om støtte på 287.000,00 kr. vedr. uddannelsesløft samt 666.837,00 kr. vedr. den regionale uddannelsespulje - i alt 953.837,00 kr. Begge puljer er til afholdelse i perioden 1. januar 2024 - 31. december 2024, og påvirker ikke servicerammen. Midlerne forventes udbetalt foråret 2025.

Indstilling

at der gives en bevilling til merudgifter på 953.837,00 kr. i 2024 samt en tillægsbevilling til merindtægter på 953.837,00 kr. i 2025.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Byrådet

Beslutningstema

Center for Beskæftigelse og Erhverv har modtaget tilsagn fra STAR (Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering) vedrørende midler i Den regionale uddannelsespulje samt midler til Uddannelsesløft. Midlerne er til brug i 2024. Se bilag 1 - 3.

Bilag

Sagsfremstilling

Nøgletal for beskæftigelsesområdet består af en oversigt over den aktuelle ledighed i Ishøj Kommune sammenlignet med det landsgennemsnitlige niveau. Nøgletallene består også af en oversigt over udvalgte ydelser fordelt på målgrupper pr. måned. Se bilag 1.

Lovgrundlag

Intet.

Økonomi

Intet.

Indstilling

at Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget tager orienteringen til efterretning.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget.

Bilag

Sagsfremstilling

Til orientering har Integrationsministeren fremsat et lovforslag med nye ydelser til ukrainere, som har ophold efter særloven.

Forslaget indeholder tre ændringer på ydelsesområdet:

  • Vi får mulighed for at vurdere gifte ukrainere som enlige, hvis ægtefællen opholder sig i Ukraine og dermed ikke opfylder forsørgelsespligten over ægtefællen og børnene.
  • Der indføres en helt ny ydelse til ukrainere som forsørger et barn i Danmark uden at have forsørgerpligt over barnet (typisk er det et familiemedlem). Vi kan fremover udbetale et beløb på 1.548 kr. pr. måned. Det er en betingelse at barnet opholder sig på samme adresse som ydelsesmodtageren. Ydelsen er skattefri og betales forud hver måned. Staten refunderer ydelsen til os med 100 %.
  • Ukrainere som er enlige forsørgere vil få mulighed for at modtage fuld børnefamilieydelse (normalt skal man optjene denne ret).

I kan læse lovforslaget her: Lovforslag nr. L 98, Folketinget 2023-24, Forslag til Lov om ændring af lov om midlertidig opholdstilladelse til personer, der er fordrevet fra Ukraine og lov om Udbetaling Danmark (Tilskud til forsørgelse af børn, der forsørges af andre end forældrene og sidestilling af gifte praktisk set enlige forsørgere med reelt enlige i forhold til forsørgelsesydelse m.v.)

Loven træder i kraft den 31. marts 2024 og forventes først vedtaget kort forinden.


Beslutning

Til efterretning.

Beslutningskompetence

Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget.

Sagsfremstilling

Ved at godkende dette ene punkt tilkendegives det, at godkendelse/underskrift gælder alle dagsordenspunkterne. Det vil derfor ikke være nødvendigt at trykke godkend ud for hvert enkelt dagsordenspunkt, så længe dette ene punkt godkendes.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget.