Referat
Børne- og Undervisningsudvalget torsdag den 22. juni 2023 kl. 16.30

Mødelokale Tårnbjerget

Sagsfremstilling

  • Drøftelse af temaer til mødet i Ishøj Skoleforum den 28. september 2023.
  • Notat om prioriteringer af Børne- og Undervisningsudvalgets politiske pejlemærker er vedhæftet dagsordenen.
  • Årshjul for Børne- og Undervisningsudvalget er vedhæftet dagsordenen.
  • Nyt fra skole- og dagtilbudsbestyrelser.

Indstilling

at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning

Taget til efterretning.

Beslutningskompetence

Børne- og Undervisningsudvalget.

Bilag

Sagsfremstilling

Det er stadigvæk for tidligt at vurdere den økonomiske situation for 2024, da størrelsen af service- og anlægsrammen først forventes kendt ultimo juni 2023. Men vi er dog kommet tættere på i forhold til marts måned, hvor vi gik i gang med at drøfte forslag til rådighedskataloget. Byrådets beslutning om, at der skal udarbejdes et rådighedskatalog på 20,5 mio. kr. med følgende fordeling på udvalgsniveau, gælder stadigvæk:

Udvalg

Andel af rådighedskatalog

Social- og Sundhedsudvalget

6 mio. kr.

Børne- og Undervisningsudvalget

6 mio. kr.

Teknik- og Bygningsudvalget

2 mio. kr.

Klima- og Miljøudvalget

0 mio. kr.

Kultur- og Fritidsudvalget

3 mio. kr.

Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget

0,5 mio. kr.

Økonomi- og Planudvalget

3 mio. kr.

Samlet

20,5 mio. kr.

I den politiske tidsplan er det aftalt, at fagudvalgene drøfter budgettet inden for fagudvalgets område for at afsøge områder, hvor økonomien kan tilpasses, samt i hvilken retning reduktionsforslagene kan formuleres.

På udvalgsmøderne i marts er der taget en indledende drøftelse af, i hvilken retning administrationen skal arbejde i forbindelse med forberedelsen af rådighedskataloget.

På udvalgsmøderne i april og maj konkretiseredes retningen og dermed, hvilke områder fagudvalget ønsker, at administrationen udarbejder konkrete besparelsesforslag på.

På udvalgsmøderne i juni træffes endelig beslutning om, hvilke besparelsesforslag fagudvalget ønsker at sende videre til de politiske forhandlinger.

Proces- og tidsplan for det fremadrettede arbejde med rådighedskataloget for budget 2024:

  • 23. juni: Deadline for aflevering af politiske drifts- og anlægsønsker og ikke udvalgsbehandlede besparelsesforslag vedr. service- og anlægsramme.
  • 23. juni: Deadline (administrativ) for indmeldelse af rådighedsforslag (overskrifter og beløb, så der kan dannes et samlet overblik).
  • 26. juni: Temamøde for Byråd og HovedMED vedr. økonomiaftalen for 2024.
  • 28. juni: Administrativ frist for fremsendelse af udfyldte skemaer med rådighedsforslag til økonomiafdelingen er senest den 28. juni.
  • 28. juni - 4. aug.: Hen over sommeren vil administrationen kvalitetssikre forslag og beregninger. De endelige skemaer til rådighedskataloget skal være færdige den 4. august.
  • Uge 32: Direktionen gennemgår det samlede rådighedskatalog.
  • 16. aug. - 5. sep.: Budgetmaterialet sendes i høring til den 5. september i råd, brugerbestyrelser og MED-udvalg.

Indkomne høringssvar udsendes til Byrådet, når de er samlet i slutningen af uge 36.

Indstilling

at der træffes beslutning om, hvilke besparelsesforslag, udvalget ønsker at sende videre til de politiske forhandlinger.

Beslutning

Børne- og Undervisningsudvalget tiltræder forslag til besparelser samt udvidelsesforslag og videresender forslagene til de politiske forhandlinger.

Beslutningskompetence

Børne- og Undervisningsudvalget.

Beslutningstema

Økonomi- og Planudvalget har på mødet den 27. februar 2023 besluttet, at der i forbindelse med budget 2024 udarbejdes et rådighedskatalog på 20,5 mio. kr. for at have prioriteringsmuligheder i 2024.

Arbejdet blev igangsat på udvalgsmøderne i marts og fortsætter på udvalgsmøderne i april, maj og juni. På udvalgsmøderne i marts, april og maj er budget 2024 drøftet med henblik på, at administrationen kan udarbejde rådighedskatalog, der skal indgå i de politiske forhandlinger efter sommerferien. På møderne i maj har flere udvalg besluttet, hvilke forslag, der skal videre til de politiske forhandlinger. Andre udvalg bruger også møderne i juni til at afslutte processen vedr. forslag til rådighedskataloget.

Sagsfremstilling

Indførelsen af minimumsnormeringer betyder, at den eksisterende ressourcetildelingsmodel for daginstitutioner i Ishøj Kommune fra 2024 ikke længere kan anvendes, da den ikke tager højde for, at der skal være minimum ét pædagogisk personale til tre vuggestuebørn og minimum ét pædagogisk personale til seks børnehavebørn. I den nuværende model tildeles midler særskilt til fast løn, tid til andet arbejde, bedre normeringer samt mere pædagogisk personale, hvor børnehavebørn får en højere tildeling end 1:2. Tildelingen sker efter princippet om, at pengene følger barnet. Det foreslås, at der fremadrettet indføres en ressourcetildelingsmodel, som sikrer, at dagtilbuddene kan leve op til minimumsnormeringerne. Det vil sige, hvor dagtilbuddene tildeles ét samlet beløb pr. vuggestuebarn og ét samlet beløb pr. børnehavebarn efter princippet om, at pengene følger barnet. Hertil kommer midler til vikar og et ekstra beløb til fortsat at sikre god kvalitet i forhold til bl.a. sprogstimulering og deltagelsesmuligheder. Ishøj Kommune ligger således i dag ressourcemæssigt over minimumsnormeringerne. I den foreslåede ressourcetildeling forudsættes, at det nuværende service- og kvalitetsniveau fastholdes med henblik på at sikre fortsat god kvalitet i daginstitutionerne i forholdet 1:2. Den ekstra tildeling svarer anslået til 2.919 kr. pr. vuggestuebarn, 1.459 kr. pr. børnehavebarn og 6.422 kr. pr. specialgruppebarn pr. år.

Den nye ressourcetildeling tager højde for, at de forskellige personalegrupper i daginstitutionerne vægtes forskelligt i minimumsnormeringerne. Pædagoger, pædagogiske assistenter, pædagogmedhjælpere, sprogpædagoger og faglig pædagogiske ledere/afdelingsledere vægtes med 1. Det samme gælder ressourcepædagoger, ansat i Center for Børn og Forebyggelse, som varetager socialpædagogisk arbejde med børnene i dagtilbuddene. Det er således medarbejdernes fulde ansættelse/arbejdstid, der tæller med i normeringen, selvom medarbejderne også udfører andre opgaver, hvor de ikke er sammen med børnene, som fx møder, uddannelse, forberedelse, efterbehandling mv.

Dagtilbudsledere vægtes med 0,85, pædagogstuderende vægtes med 0,43, og pædagogiske assistentelever vægtes med 0,24. Vægtfordelingen tager dermed højde for, at f.eks. pædagogstuderende og pædagogiske assistentelever bruger en stor del af deres tid på uddannelsesstedet.

En stilling tæller kun med én gang, det vil sige, at en medarbejder på barsel ikke tæller med, mens barselsvikaren tæller med.

For at sikre, at børn som rykker fra vuggestue til børnehave, før de er fyldt tre år, har den samme normering som vuggestuebørn, vægtes børnene med to indtil den 1. i måneden, efter de er fyldt tre år – dette uanset om de er tilmeldt en vuggestue- eller børnehaveplads.

Personale ansat for statslige puljemidler må ikke tælles med i minimumsnormeringerne.

Administrationen bemærker, at der vil være mulighed for at tilpasse budgettet for dagtilbuddene, således at de er tilpasset niveauet for minimumsnormeringer. Dette vil i så fald skulle indgå i de politiske budgetforhandlinger.

Lovgrundlag

 Lov om ændring af dagtilbudsloven (Minimumsnormeringer i daginstitutioner og styrket tilsyn med dagtilbud m.v.).

Økonomi

Med den nye ressourcetildelingsmodel sikres, at institutionerne kan leve op til minimumsnormeringerne. Vedtages modellen vil fremtidige reguleringer af daginstitutionernes budgetter indgå i de tekniske korrektioner.

Indstilling

at forslaget til principper for ny ressourcetildelingsmodel godkendes.

Beslutning

Børne- og Undervisningsudvalget godkender den ny ressourcetildelingsmodel. Udvalget forudsætter, at eventuelle reduktioner i budgetterne som led i implementering af ny ressourcetildelingsmodel for dagtilbud bliver en del af budgetforhandlingerne for 2024.

Beslutningskompetence

Børne- og Undervisningsudvalget.

Beslutningstema

Den 1. januar 2024 træder det nye lovkrav om minimumsnormeringer i kraft. Det skal sikre, at der er minimum ét pædagogisk personale til tre vuggestuebørn og minimum ét pædagogisk personale til seks børnehavebørn (dvs. forholdet 1:2). I sagen fremlægger administrationen forslag til ny ressourcetildeling til daginstitutionerne som følge af minimumsnormeringer.

Sagsfremstilling

I forbindelse med klinikudvidelse ansøger Ishøj Kommune om anlægsmidler til:

  • Etablering af lokaler, der påkrævet i forbindelse med udvidelsen af børne- og ungdomstandplejen.
  • Udstyr/apparatur, der påkrævet i forbindelse med udvidelsen af børne- og ungdomstandplejen.


Projektperioden er fra den 15. januar 2024 til den 18. marts 2024. Yderligere information om puljen kan ses via dette link: Pulje til udvidelse af kapaciteten i den kommunale børne- og ungdomstandpleje | Indenrigs- og Sundhedsministeriet (sum.dk)


Det bemærkes, at det i puljevejledningen fremgår, at finansieringsbehovet skal være mindst 2,5 millioner kroner. Ansøgninger om færre midler kan komme i betragtning, hvor særlige forhold gør sig gældende i den pågældende kommune. Det forventes, at der kommer svar på ansøgningen i slutningen af 2023.


Uanset om ansøgningen imødekommes i Indenrigs- og Sundhedsministeriet eller ej, vil en tilpasning af tandplejen være en belastning på anlægsrammen. Udgifterne har dog en størrelsesorden, så det forventes, at det bliver muligt at håndtere indenfor anlægsrammen.

Såfremt der gives afslag på ansøgningen, vil de lokalemæssige ændringer og indkøb af udstyr stadig være nødvendige for at kunne imødekomme behovet for vederlagsfri tandpleje til fire ekstra årgange i lokalerne ved Strandgårdskolen. Såfremt dette bliver tilfældet, vil der blive udarbejdet et alternativt forslag til finansiering af ordningen i forbindelse med budgetopfølgning i starten af 2024. Det er vurderingen, at det bliver nødvendigt med tilpasningen af tandplejen senest i 2024 for at kunne imødekomme behovet for tandpleje hos de 18- og 19årige.

Lovgrundlag

Lov om ændring af sundhedsloven LOV nr. 911 af 21/06/2022 om vederlagsfri tandpleje for 18 - 21årige.

Økonomi

Der søges om i alt: kr. 1.375.145,69 ex. moms.

Eventuel egenfinansiering: Ingen.

Eventuel anden finansiering/støtte: Ingen.

Indstilling

at ansøgningen til Indenrigs- og Sundhedsministeriets pulje til klinikudvidelser i den kommunale børne- og ungdomstandpleje godkendes.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Børne- og Undervisningsudvalget.

Beslutningstema

Ansøgning til Indenrigs- og Sundhedsministeriets pulje til klinikudvidelser i den kommunale børne- og ungdomstandpleje fremlægges til godkendelse. Puljen var også åben i 2022 og er netop blev genåbnet for 2023. Ansøgningsfristen er den 29. september 2023. Det er påkrævet, at der er en politisk godkendelse i kommunen, inden puljen søges.

Bilag

Sagsfremstilling

Etableringen af dialogforum på dagtilbudsområdet skal bl.a. ses som en kvalificering af den nuværende praksis vedr. dialogmøder mellem forældrebestyrelser i dagtilbud og Børne- og Undervisningsudvalget i Ishøj Kommune.

Det foreslås, at dialogforum etableres pr. 2. november 2023 og erstatter de hidtidige dialogmøder mellem Børne- og Undervisningsudvalget og forældrebestyrelserne på dagtilbudsområdet.

Det foreslås, at dialogforum mødes to gange årligt med nedenstående formål:

  • At drøfte udvikling af dagtilbud og dagtilbudspolitik i Ishøj Kommune
  • At understøtte udviklingen af Ishøj Kommunes dagtilbudsområde i et samarbejde præget af tillid og ejerskab på alle niveauer
  • At sætte en fælles retning og bidrage til en varig positiv udvikling gennem dialog og samarbejde.

Ved temaer af fælles relevans for dagtilbud og skoler kan Skoleforum og Dialogforum på dagtilbudsområdet afholde fælles møder.

Dialogforum på dagtilbudsområdet består af en bred repræsentation af aktører forankret på dagtilbudsområdet, og der kan inviteres øvrige aktører, når det findes relevant for de emner, som drøftes.

Dialogforum ledes af Børne- og Undervisningsudvalgets formand, og der udarbejdes dagsorden i samarbejde med velfærdsdirektøren og centerchefen for Dagtilbud og Uddannelse.

Børne- og Undervisningsudvalget har drøftet etablering af Dialogforum på dagtilbudsområdet med forældrebestyrelserne i dagtilbud på dialogmødet den 27. april 2023, hvor deltagerkredsen tog godt imod kommissoriet. Deltagerkredsen finder det relevant, at der er en bredere forældrerepræsentation udover formanden for dagtilbudsbestyrelsen, derfor foreslås det, at der også er repræsentation fra et valgt bestyrelsesmedlem, samt suppleanter for formand og bestyrelsesmedlem. Bilag 2.

Fælles-MED for Børn og Uddannelse har drøftet kommissoriet og bemærker, at der ønskes mulighed for suppleanter og deltagelse fra Ledelsestillidsrepræsentant. Bilag 3.


Administrationen indstiller, at ovenstående forslag fra dialogmødet og Fælles-MED bliver godkendt.

Lovgrundlag

Etableringen af dialogforum på dagtilbudsområdet har ikke et ophæng i lovgivningen, men skriver sig ind i Ishøj Kommunes beslutning om at kvalificere samarbejdet mellem dagtilbudsbestyrelser og politikere i Ishøj Kommune.

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.

Indstilling

at etablering af dialogforum for dagtilbud i Ishøj Kommune godkendes med de indskrevne ændringer i kommissoriet med henblik på etablering pr. 2. november 2023.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Børne- og Undervisningsudvalget.

Beslutningstema

Børne- og Undervisningsudvalget drøftede den 15. december 2022 etablering af dialogforum på dagtilbudsområdet, hvor relevante aktører i dagtilbud drøfter dagtilbudsområdets udfordringer og sammen bidrager til mulige løsninger. Udvalget besluttede, at administrationen skulle udarbejde forslag til etablering af dialogforum på dagtilbudsområdet samt kommissorium for dialogforum.

Kommissoriet blev fremlagt på Børne-og Undervisningsudvalgets møde i februar 2023 og har efterfølgende været drøftet med deltagerkredsen på dialogmøde med forældrebestyrelserne og i Fælles-MED for Børn og Uddannelse. Kommissorium for Dialogforum på dagtilbudsområdet fremlægges til endelig godkendelse. Bilag 1.

Bilag

Sagsfremstilling

Med udgangspunkt i antallet af kendte skolestartere til skoleåret 2024/2025, samt de vedtagne kriterier for fleksible skoledistrikter, har administrationen udarbejdet bilagte notat (bilag 1), hvor behovet for regulering af skoledistrikterne til skoleåret 2024/2025 er analyseret.

Analysen af behovet for distriktsregulering for skoleåret 2024/2025 er udarbejdet med udgangspunkt i styrelsesvedtægten, antallet af kendte skolestartere til skoleåret 2024/2025 (294 elever), samt de vedtagne kriterier og forudsætninger, som fremgår af vedhæftede notat om kriterier og forudsætninger for fleksible skoledistrikter (bilag 2).

Administrationen fremlægger to modeller for skoledistrikter i skoleåret 2024/2025. De to modeller tager udgangspunkt i, at der oprettes 10 børnehaveklasser. I model 1 har administrationen foreslået distriktsændring mellem Vejlebroskolen og Strandgårdskolen. I model 2 har administrationen foreslået distriktsændring mellem Vejlebroskolen og Gildbroskolen, samt en tilføjelse til Strandgårdskolen fra Vejlebroskolen. De to modeller tager afsæt i de mest naturlige distriktsgrænser og i en så jævn fordeling af klassekvotienten som muligt.

Det skal nævnes, at erfaringen viser, at der løbende sker ændringer som følge af bl.a. til- og fraflytninger i perioden fra vedtagelsen af skoledistrikterne til klassedannelsen i februar og igen frem til skolestart i august. Erfaringen viser desuden, at der er en del forældre, som ved skoleindskrivningen i november ønsker en anden skole end distriktsskolen.


Er det ikke muligt at imødekomme alle ønsker fra forældre, som ønsker en anden skole end distriktskolen, vil optagelse i børnehaveklasse ske efter følgende prioriterede kriterier:

  1. de elever, som har søskende på den ønskede skole.
  2. de elever, der bor nærmest den ønskede skole.
  3. de elever, der har gået i dagtilbud i det ønskede skoledistrikt.


Hvis der er flere ansøgere til en skole end der er plads til, oprettes der venteliste på skolen.


Ifølge folkeskolelovens § 40, stk. 2, pkt. 3 skal ændringer af skoledistrikter behandles og vedtages i Byrådet efter at have været i høring i skolebestyrelserne. Dette krav bortfalder, hvis der træffes beslutning om ikke at ændre på skoledistrikterne.

Lovgrundlag

Folkeskoleloven § 40, stk. 2, pkt. 3.

Styrelsesvedtægten for Ishøj Kommunes skolevæsen bilag 5, stk. 5.4 og 5.6.

Økonomi

Der er i budgettet afsat økonomi til 11 børnehaveklasser. De fremlagte modeller indeholder 10 børnehaveklasser.

Indstilling

at de fremlagte modeller for skoledistrikter sendes i høring i skolebestyrelserne.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Børne- og Undervisningsudvalget.

Beslutningstema

Af Styrelsesvedtægt for Ishøj Kommunes skolevæsen om fleksible skoledistrikter fremgår det, at Børne- og Undervisningsudvalget på mødet i juni skal behandle forslag til antal børnehaveklasser og distriktsreguleringer. Administrationen fremlægger to modeller, og indstiller, at de fremlagte modeller for skoledistrikter sendes i høring i skolebestyrelserne.

Bilag

Sagsfremstilling

I skoleåret 2022/2023 har der ikke været oprettet hold i modersmålsundervisning. I år er der indkommet tilmeldinger til tre sprog, der tales uden for EU/EØS. Det drejer sig om to tilmeldinger til urdu, 13 tilmeldinger til tyrkisk, og 32 tilmeldinger til nepalesisk. Én af tilmeldingerne til nepalesisk er til 0. klasse, jf. styrelsesvedtægten for Ishøj Kommunes Skolevæsen tilbydes der imidlertid udelukkende modersmålsundervisning fra 1. - 9. klasse. Tilmeldingernes fordeling på sprog og klassetrin fremgår af bilag til sagen.

I henhold til styrelsesvedtægten bliver der oprettet hold i modersmålsundervisning, hvis der er 20 eller flere tilmeldt det samme sprog. Et hold kan højest omfatte tre klassetrin, der følger efter hinanden, jf. bekendtgørelse om modersmålsundervisning. Dette for at sikre kvalitet i undervisningen. De 32 tilmeldinger til nepalesisk, der ligger inden for 1. - 9. klassetrin dækker over seks klassetrin (1. - 6. klassetrin). Der er 21 tilmeldinger til nepalesisk fordelt over 1. – 3. klasse. På den baggrund er der basis for at oprette et hold i nepalesisk modersmålsundervisning.

Til en orientering er der indkommet tilmeldinger til fire sprog, der tales indenfor EU/EØS. Det drejer sig om, én tilmelding til bulgarsk, én tilmelding til rumænsk, to tilmeldinger til hollandsk og ni tilmeldinger til polsk. For at der kan oprettes et hold, skal der være mindst 12 tilmeldte, fordelt på tre klassetrin.

Skolerne har informeret forældrene om tilmeldingsperiode og procedure via Aula. Forældrene har herefter skulle tilmelde sig modersmålsundervisning digitalt via kommunens hjemmeside. Tilmeldingsperioden har været fra den 29. marts til den 15. maj.

Lovgrundlag

Bekendtgørelse om folkeskolens modersmålsundervisning § 4, stk. 4.

Økonomi

I forbindelse med vedtagelsen af budget 2023 blev det besluttet, at modersmålsundervisningen skulle reorganiseres således, at den hidtidige ordning skulle fortsætte, at budgettet blev nedlagt, samt at midlerne til evt. oprettelse af hold skal findes inden for Byrådets økonomiske ramme.

Modersmålsundervisningen er delvist brugerbetalt. Taksten for det kommende skoleår er på 282 kr. Der gives søskenderabatten på 56 kr. Forældrene er blevet oplyst om taksten i forbindelse med tilmeldingen.

Indstilling

  • at der oprettes et hold i nepalesisk modersmålsundervisning i skoleåret 2023/2024.
  • at finansieringen i 2023 afholdes i budgettet i Center for Dagtilbud og Uddannelse
  • at det indstilles til Byrådet, at finansieringen i 2024 indarbejdes i budgettet for 2024.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Byrådet.

Beslutningstema

Af Styrelsesvedtægt for Ishøj Kommunes skolevæsen fremgår det, at ”der oprettes hold i modersmålsundervisning med brugerbetaling i sprog, der tales i lande udenfor EU/EØS, og hvortil der er 20 eller flere tilmeldte. Der tilbydes modersmålsundervisning fra 1. – 9. klasse”. Der er til skoleåret 2023/2024 modtaget 23 tilmeldinger til nepalesisk fordelt fra 1. - 3. klasse.

Bilag

Sagsfremstilling

For SFO’erne gælder det, at SFO1 har lukket tre uger i skolernes sommerferie, og SFO2 har lukket i fire uger. Én SFO i kommunen holder åbent i lukkeugerne og tilbyder pasning til de børn, som har behov. Hidtil har det været praksis, at SFO1 holder lukket i uge 28, 29 og 30, og at SFO2 holder sommerferielukket i uge 28, 29, 30 og 31. Administrationen anbefaler, at Børne- og Undervisningsudvalget beslutter at disse lukkeuger også gælder fremadrettet.

Det har tidligere været besluttet, at den alternative pasning skulle placeres på Gildbroskolen, da Gildbroskolens SFO er indrettet med handicapvenlige tiltag. Administrationen anbefaler, at den alternative pasning fortsætter i Gildbroskolens SFO.

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.

Indstilling

  • SFO1 fremadrettet holder lukkeuger i uge 28, 29 og 30, og at SFO2 holder lukkeuger i uge 28, 29, 30 og 31
  • den alternative pasning i lukkeugerne bliver i Gildbroskolens SFO.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Børne- og Undervisningsudvalget.

Beslutningstema

Børne- og Undervisningsudvalget besluttede på mødet den 11. februar 2020, at SFO1 afholder lukkeuger i uge 28, 29 og 30, og at SFO2 afholder lukkeuger i uge 28, 29, 30 og 31 i sommerferien fra 2020 til og med sommerferien 2023. det blev ligeledes besluttet, at den alternative pasning i lukkeugerne afholdes i Gildbroskolens SFO.

Af hensyn til forældrenes planlægning, og planlægningen af SFO-personalets ferier, anbefaler administrationen, at Børne- og Undervisningsudvalget fremadrettet beslutter placeringen af lukkeuger i sommerferien i SFO’erne og træffer beslutning om, hvilken SFO, der tilbyder alternativ pasning i lukkeugerne.

Sagsfremstilling

Folketinget har 28. februar 2023 vedtaget en lov, der afskaffer Store Bededag som en helligdag fra 2024. Sagen vedrører alene antallet af skoledage for eleverne, da Store Bededag bliver en almindelig arbejdsdag for ansatte. Det skal dermed stadig være muligt at få passet sine børn, når Store Bededag afskaffes og bliver en almindelig hverdag.

Lovændringen har ikke indvirkning på antallet af skoledage for skolebørn, og der lægges dermed ikke op til at skolebørn skal have flere skoletimer.

Afsættet for elevernes skolekalender har hidtil været et skoleår på 200 skoledage. Administrationen foreslår, at der også fremover skal være 200 skoledage, og at Store Bededag dermed erstattes af en alternativ fridag for eleverne. Efter drøftelse med skolelederne anbefaler administrationen, at den alternative fridag lægges i forlængelse af den hidtil besluttede juleferie.

De nye feriedage er markeret med grønt i de bilagte kalendere. Det skal bemærkes, at Store Bededag i skoleåret 2025/2026 ville være placeres den 1. maj, hvor elevernes allerede har en fridag. Derfor er der ikke foreslået en alternativ feriedag i dette skoleår.

Sagen har været i høring i skolebestyrelserne. Høringssvarene er bilagt dagsordenen. Skolebestyrelserne har følgende ændringsforslag:

Ishøj Skole og Strandgårdskolen:

Skoleåret 2024/2025: Fridagen flyttes fra torsdag den 2. januar til fredag den 6. juni. Den 3. januar bliver med det udsendte forslag en indeklemt fridag. Med de to skolebestyrelsers forslag lukkes en indeklemt fridag efter Grundlovsdag.

Gildbroskolen:

  • Skoleåret 2024/2025: Fredag den 3. januar, fredag den 2. maj og fredag den 6. juni konverteres til fridage, og undervisningstimetallet fordeles på de resterende 196 skoledage.
  • Skoleåret 2025/2026: Skoledagen mandag den 22. december konverteres til fridag, og undervisningstimetallet fordeles på de resterende 199 skoledage.


Skolebestyrelserne på Vejlebroskolen, Vibeholmskolen og Skolen på Ishøjgård tager administrationens forslag til efterretning.

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.

Indstilling

at den alternative fridag lægges i forlængelse af den hidtil besluttede juleferie.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Børne- og Undervisningsudvalget.

Beslutningstema

Børne- og Undervisningsudvalget besluttede på mødet den 14. oktober 2022 elevernes skoleferier og fridage i skoleårene 2023/2024 - 2025/2026. Efter Folketingets beslutning om afskaffelse af Store Bededag som en feriedag, foreslår administrationen, at Store Bededag gøres til en skoledag, som erstattes af en alternativ feriedag. Sagen har været i høring i skolebestyrelserne.

Bilag

Sagsfremstilling

Thorshøjgård har fremsendt en ansøgning om, at Ishøj Kommune giver et tilskud på 20.000 kr. til afvikling af arrangementet. Thorshøjgård beskriver i indledning til ansøgningen: "Unge mennesker med særlige forudsætninger har både ret og ikke mindst lyst til og behov for at få de samme muligheder, som alle andre unge. Men nogle gange kræver det, at der tages særlige hensyn. Det ønsker vi hos Thorshøjgård at understøtte, og vi afholder derfor sammen med 8 andre lokale institutioner Special Skills, så vi sammen kan give eleverne i specialundervisningen i vores nærområde en oplevelses- og læringsrig dag proppet med inspiration til, hvad der findes efter grundskolen."

Thorshøjgård er en foreningsejet institution under landsforeningen LIVSVÆRK, som er til for børn og unge, der i en periode af deres liv har brug for særlig støtte og omsorg.

Ifølge oplysninger fra Thorshøjgård var der to specialklasser fra Gildbroskolen og seks gruppeordninger fra Strandgårdskolen med personale og uddannelsesvejledere, der deltog i arrangementet i 2022.

Ishøj Kommune gav i 2022 et tilsvarende tilskud på 20.000 kr., hvilket blev betalt i Center for Børn og Forebyggelse. Grundet den vanskelige situation med forventet merforbrug i centret, er det ikke muligt administrativt at bevillige tilskuddet, selvom vurderingen er, at arrangementet er formålstjenstligt for elever med særlige behov.

Thorshøjgård har også søgt midler til "Special Skills" via Hans Lars Andersens Fond. Det er besluttet, at nedlægge Hans Lars Andersens Fond, men de resterende midler i fonden bliver fordelt den 26. juni 2023.

Økonomi

Der ansøges om 20.000 kr. i tilskud. Hvis ansøgningen imødekommes, vil udgiften bliver betalt af de administrative budgetter i Center for Børn og Forebyggelse.

Indstilling

at ansøgningen ikke imødekommes.

Beslutning

Børne- og Undervisningsudvalget tiltræder administrationens indstilling om, at ansøgningen ikke imødekommes.

Beslutningskompetence

Børne- og Undervisningsudvalget.

Beslutningstema

Institutionen Thorshøjgård har ansøgt Ishøj Kommune om et tilskud på 20.000 kr. til at finansiere arrangementet "Special Skills", som i 2023 afvikles d. 6. september på Thorshøjgård i Ishøj. "Special Skills"-arrangementet er en inspirationsdag for børn og unge i grundskolen, som får brug for hjælp og støtte, når de afslutter folkeskolen. Tilbuddet er især rettet mod elever i specialklasser, gruppeordninger, specialskoler og andre elever med vidtgående vanskeligheder.

Bilag

Sagsfremstilling

Sundhedsplejen i Ishøj Kommune tilbyder en udskolingsundersøgelse til alle elever i 9. klasse ved kommunens sundhedsplejersker. Forud for undersøgelsen bliver eleverne bedt om at udfylde et elektronisk spørgeskema, som belyser elevernes trivsel samt sundheds- og risikoadfærd. Resultaterne af denne spørgeskemaundersøgelse opsummeres i en Sundhedsprofil. Rapporten for Sundhedsprofilundersøgelsen sætter særligt fokus på sundhedsfaglige temaer.

Blandt eleverne i 7. og 8. klasse gennemføres ligeledes en spørgeskemaundersøgelse hvert år - Ungeprofilundersøgelsen. Denne undersøgelse belyser elevernes trivsel og risikoadfærd. Resultaterne opsummeres i en Ungeprofil. Rapporten for Ungeprofilundersøgelsen sætter særligt fokus på SSP-relevante temaer.

Det fremgår af de to notater, at elever i 7. og 8. klasse grundlæggende trives godt både i hjemmet, i fritiden og i skolen. Dog trives eleverne i 9. klasse ringere i forhold til elever i 7. og 8. klasse, hvilket særligt kommer til udtryk via mistrivsel i skolen. Der er kun få elever, der er involveret i forskellige former for risikoadfærd. Dog oplever en andel af eleverne fra Ishøj fortsat problemer i det sociale miljø i skolen. Problemerne varierer fra skole til skole og fra klasse til klasse.

Ungeprofilundersøgelsen viser desuden, at de fleste elever i 7. og 8. klasse har et godt ungdomsliv. Samtidig er tendensen, at svarene fra eleverne i Ishøj på langt de fleste parametre ligner de svar, som man finder i resten af Danmark.

Begge rapporter peger på, at der fortsat er behov for målrettede forebyggende indsatser fra skolesundhedsplejen og SSP i samarbejde med de enkelte skoler. Et andet resultat i begge undersøgelser er, at en langt større andel elever i Ishøj, end på landsplan, aldrig har prøvet at drikke alkohol.

Sundhedsprofilen viser til gengæld en problematisk tendens, hvad angår elever med overvægt og svær overvægt sammenlignet med elever på landsplan. Dog er der sket et fald fra foregående år til sidste skoleår i andelen af elever i 9. klasse i Ishøj med overvægtsproblematikker. Ishøj Kommune har igennem mange år placeret sig over landsgennemsnittet, hvad angår andelen af elever med overvægt og svær overvægt.

Økonomi

Ingen

Indstilling

at sagen tages til efterretning.

Beslutning

Taget til efterretning.

Beslutningskompetence

Børne- og Undervisningsudvalget

Beslutningstema

Sundhedsprofilen for 9. klasse og Ungeprofilen for 7. og 8. klasse i skoleåret 2022/2023 belyser trivsel, helbred, livsstil og risikoadfærd hos elever på henholdsvis 9. klassetrin og på 7. og 8. klassetrin i Ishøj Kommune. Rapporterne er udarbejdet på baggrund af to spørgeskemaundersøgelser blandt eleverne. Resultaterne viser udfordringer i forhold til trivsel, overvægt og oplevelser af konflikt og mobning i skolemiljøet.

Bilag

Sagsfremstilling

  • Status på dannelse af børnehaveklasser til skoleåret 2023/2024 er vedhæftet dagsordenen til orientering.
  • Elevstatistik pr. 1. juni 2023 er vedhæftet dagsordenen til orientering.
  • På mødet gives en status på udarbejdelse af strategier på Børne- og Undervisningsudvalgets område.

Indstilling

at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning

Taget til efterretning.

Beslutningskompetence

Børne- og Undervisningsudvalget.

Bilag

Sagsfremstilling

Med henblik på at lette proceduren med godkendelse/underskrift af protokol/referat i First Agenda, oprettes et ekstra punkt - Godkendelse af protokol/referat.

Ved at godkende dette ene punkt tilkendegives det, at godkendelse/underskrift gælder alle dagsordenpunkterne. Det vil derfor ikke være nødvendigt at trykke godkend ud for hvert enkelt dagsordenpunkt, så længe dette ene punkt godkendes.

Indstilling

at referatet godkendes.

Beslutning

Tiltrådt.

Beslutningskompetence

Børne- og Undervisningsudvalget.