Hvad kan vi hjælpe med?

Staten vil fratage Ishøj op til 54 millioner kroner i tilskud

Ishøj Kommune står til at miste mellem 28 og 54 millioner kroner i ny kommunal udligningsordning

Regeringen er gået i gang med forhandlingerne om en reform af den udligningsordning, som fordeler tilskud mellem kommunerne. Der er fem modeller i spil, hvor Ishøj Kommune i alle fem står til at miste et tocifret millionbeløb i tilskud.

De penge skal i stedet sendes fra øst til vest til kommunerne uden for hovedstadsområdet.

Ishøjs borgmester er uforstående overfor, at Ishøj som en af landets fattigste kommuner står til at blive ramt så markant på pengepungen. Uanset hvilke model, regeringen vælger, vil det enten betyde store forringelser på velfærden eller en stor skattestigning.

”Ingen af delene er til at leve med for os. Vi vil gøre alt, hvad der står i vores magt for at påvirke forhandlingerne om den nye udligningsordning, så vi ikke ender som sorteper. Det er fuldstændigt uacceptabelt for os, som det ser ud nu. 54 millioner kroner svarer til at spare fx 130 lærere eller 152 pædagoger væk i det kommunale budget. Hvis vi skal undgå at spare, er en skattestigning den eneste mulighed. Skatten skal to procent op, hvis den skal kunne dække et underskud på 54 millioner årligt, og det kan vi simpelthen ikke byde vores borgere. Det er pest eller kolera for os,” siger Ishøjs borgmester Ole Bjørstorp.

Ishøj bliver glemt

I sidste uge fremlagde regeringens finansieringsudvalg fem modeller for en fremtidig udligningsordning for kommunerne. Det er de fem modeller, som danner grundlag for regeringens forhandlinger om den nye ordning.

I den første model står Ishøj til at miste 28 mio. kr., i den anden 48, den tredje 54, den fjerde 48 og i den femte model 48 mio. kr.

Som udgangspunkt anbefaler finansieringsudvalget den tredje model – altså de 54 mio. kr.

Ishøjs borgmester mener, at regeringens strategi med at sende flere og flere penge fra øst mod vest er gået over gevind. I 2018 sender hovedstadskommunerne 13,3 milliarder kroner til kommunerne i resten af landet. Det er en stigning på 90 procent siden 2007.

”Det er som om, regeringen har glemt, at der også findes fattige kommuner i hovedstadsområdet. Ishøj har den laveste skatteindtægt i hele landet målt pr. indbygger. Formålet med udligningen er at mindske gabet mellem det serviceniveau, som fattige og rige kommuner kan levere. Og det formål kommer den nye udligning ikke til at leve op til for Ishøjs vedkommende – ikke med det to-cifrede millionbeløb, vi står til at miste,” siger Ishøjs borgmester.

Om den kommunale udligningsordning

  • Den kommunale udligning er det system, som fordeler penge mellem kommunerne ud fra befolkningens sammensætning og skattegrundlag.
  • Den kommunale udligning skal udligne forskelle i udgiftsbehov og beskatningsgrundlag mellem kommunerne. Det skal sikre et mere ensartet forhold mellem skatteniveau og serviceniveau.
  • Ishøj modtager i dag 252 millioner kroner om året fra den såkaldte landsudligning, som regeringen lige nu forhandler om.

Kontakt

Ishøj Kommune

Ishøj Store Torv 20
2635 Ishøj

ishojkommune@ishoj.dk

Tlf. 43577575Skriv via Digital Post (e-Boks), hvis du sender os personlige oplysninger eller dokumenter.

Skriv til Ishøj Kommunes hovedadresse via Digital Post (e-Boks)

Telefontider

Ishøj Rådhus

Mandag-onsdag kl. 9-15
Torsdag kl. 12-17
Fredag kl. 9-13

Hovednummer: 43 57 75 75

Borgerservice

Mandag-onsdag kl. 9-15
Torsdag kl. 12-17
Fredag kl. 9-13

Tlf. 43 57 75 75

Åbningstider

​Ishøj Rådhus

Mandag-onsdag kl. 10-14
Torsdag kl. 10-14 og kl. 15.00-16.30
Fredag kl. 10-13

Ishøj Rådhus
Store Torv 20
2635 Ishøj

Borgerservice

Mandag-onsdag kl. 10-14
Torsdag kl. 10-14 og kl.15.00-17.30
Fredag kl. 10-13.

Borgerservice
Nørregade 7
2635 Ishøj

Senest opdateret 1. marts 2018