Hvad kan vi hjælpe med?

Sikre adgangskoder

Her kan du læse om sikre adgangskoder, og hvordan du bruger dem

Læs om sikre adgangskoder

Hvad er adgangskoder?

Adgangskoder er en metode til at beskytte indhold og udstyr. Du kan beskytte oplysninger, som du ikke ønsker at andre skal få adgang til, og du kan beskytte din computer, mobil-/smarttelefon, tavlepc m.m. Gode adgangskoder kan forhindre andre i at bruge dit udstyr.

Du skal typisk også bruge koder for at få adgang til forskellige tjenester på internettet. Ofte skal du bruge adgangskode i kombination med et brugernavn eller e-mailadresse.

Hvorfor skal jeg bruge adgangskoder?

Du skal bruge adgangskoder, hvis du ønsker at beskytte dit udstyr (computer, mobiltelefon, smartphone, tavlepc, iPod m.m.). Hvis du får stjålet dit udstyr, kan en adgangskode beskytte mod misbrug. En god adgangskode kan også være med til at forhindre andre i at udnytte din computers kapacitet til kriminelle forhold.

Du skal også bruge adgangskoder for at logge ind på tjenester på internettet. En tjeneste kan være et program som fx Gmail, Hotmail m.m., netbanken, forældreintra til skolen, sociale netværkstjenester som Facebook eller diskussionsfora, idrætsklubben eller lign. Adgangen skal beskyttes, for at du kan sikre dig mod misbrug, eller at andre får adgang til programmerne eller oplysningerne i dem.

Ofte udgør kombinationen af et brugernavn og en adgangskode den eneste beskyttelse af informationerne. Derfor er det vigtigt at vælge sikre adgangskoder og at passe godt på dem.

Hvad er en god adgangskode?

En god adgangskode opfylder fire krav:

  • den er lang og indeholder mindst otte tegn
  • den indeholder både store og små bogstaver
  • den indeholder et eller flere tal
  • den indeholder specialtegn (såsom #, ¤, % og {).

Adgangskoder (passwords) er den mest almindelige metode til at beskytte udstyret eller tjenester på internettet.

Hvad er en dårlig adgangskode?

En dårlig adgangskode er en, som er nem at gennemskue eller bruges til flere tjenester.

Når en hacker forsøger at gætte adgangskoder, lader han eller hun en computer gøre arbejdet for sig. Computeren forsynes med en liste af ord, som den afprøver et for et, indtil den har fundet det rigtige. Ordlisten indeholder nogle af de koder, som folk ofte vælger som adgangskode: "topsecret", "hemmelig", "xxx", "1234". Derudover kan ordlisten indeholde almindelige danske og engelske ord. Så heller ikke en adgangskode som "jordbærgrød" eller "company" er sikker.

Mange vælger også at bruge navnet på børnene kombineret med fødselsdatoen, men det er også nemt at gennemskue for hackere.

Derfor skal du hverken bruge ord eller navne som adgangskode. I stedet skal du konstruere en adgangskode med både små og store bogstaver, tal og specialtegn.

Hvorfor skal jeg bruge forskellige koder?

Da adgangskoder kan være svære at huske, vælger mange at bruge den samme kode alle steder. Problemet er, hvis uvedkommende får fingrene i koden. Så vil han eller hun have adgang til alt det, du ønsker at beskytte. Det svarer til, at du har samme nøgle til både hjemmet, cyklen, arbejdspladsen, bilen, sommerhuset og diverse hængelåse, fordi du ikke ønsker at gå rundt med flere nøgler.

I stedet skal du bruge med flere forskellige koder: Adgangen til din NemID og tjenester som Facebook, e-postprogrammer, computeren skal gå via separate og avancerede koder, der ikke bruges til andet. Tjenester med mindre vigtige oplysninger kan have samme kode.

Hvordan laver jeg en god adgangskode, som jeg kan huske?

Her er et eksempel på, hvordan en god adgangskode kan se ud: "1befiB,10gsJ". Den vil være svær at gætte. Desværre er den også svær at huske. Men du kan gøre det lettere at huske dine koder ved at konstruere dem ud fra en huskeregel.

Adgangskoden ovenfor er sat op ud fra forbogstaverne i linjerne "Et barn er født i Betlehem, thi glæder sig Jerusalem". I stedet for ordene "et" og "thi" bruges tallene 1 og 10. Koden indeholder også store bogstaver og et specialtegn, nemlig et komma.

Hvis du konstruerer dine forskellige adgangskoder ud fra din egen regel, kan det være nemmere at huske dem.

Er jeg så interessant, at hackere vil have adgang til mine data?

Selv om du synes, at dine oplysninger ikke kan være særligt interessante for andre, så skal du alligevel beskytte dem. Tyveri af data via internettet er et stor forretning for hackere og organiserede kriminelle miljøer, der bruger mange ressourcer på at bryde kodeord til private computere og oplysninger på nettet.

Oplysningerne kan bruges til identitetstyveri, få adgang til dine bankkonti, Facebook-profil og e-mailkonto, sende spam eller udnytte din computers kapacitet til at sende spam og angribe andre tjenester.

Hvordan kan få hjælp til at huske mine adgangskoder?

De fleste af os har efterhånden en hel del adgangskoder, vi skal huske. Som regel er det en dårlig ide at skrive dem ned. Der findes særlige programmer til at huske adgangskoderne. I sådan et program opbevares adgangskoderne beskyttet med kryptering, så uvedkommende ikke kan læse dem, selv om de får adgang til programmet.

Selve adgangen til programmet skal naturligvis også være beskyttet af en adgangskode. Der findes flere programmer på markedet. Et af dem er det gratis Password Safe.

Kontakt

Ishøj Kommune

Ishøj Store Torv 20
2635 Ishøj

ishojkommune@ishoj.dk

Tlf. 43577575Skriv via Digital Post (e-Boks), hvis du sender os personlige oplysninger eller dokumenter.

Skriv til Ishøj Kommunes hovedadresse via Digital Post (e-Boks)

Telefontider

Ishøj Rådhus

Mandag-onsdag kl. 9.00-15.30
Torsdag kl. 9-17
Fredag kl. 9.00-13.30.

Hovednummer: 43 57 75 75

Borgerservice

Mandag-tirsdag kl. 9 -15
Onsdag kl. 12-15
Torsdag kl. 9-17
Fredag kl. 9.00-13.30.

Tlf. 43 57 75 75

Åbningstider

​Ishøj Rådhus

Mandag-onsdag kl. 10-14
Torsdag kl. 10-14 og kl. 15.00-16.30
Fredag kl. 10-13

Ishøj Rådhus
Store Torv 20
2635 Ishøj

Borgerservice

Mandag-tirsdag kl. 10-14
Onsdag (kun hjælp til selvbetjening) kl. 10-14
Torsdag kl. 10-14 og kl.15.00-17.30
Fredag kl. 10-13.

Borgerservice
Nørregade 13
2635 Ishøj

Senest opdateret 8. marts 2016