Hvad kan vi hjælpe med?

Nøffe spreder madglæde i Ishøj

12 personer med psykiske udfordringer eller misbrugsproblematikker har i løbet af foråret lært at lave nem, sund og lækker mad

Der er i løbet af fem forårs-tirsdage blevet kogt, stegt og skraldgrinet, når ti deltagere og Nøffe er mødt ind til Nøffes Gadekøkken. Nøffe – med det borgerlige navn Jens Appelquist – har delt ud af tips og tricks til nem, sund og billig madlavning.

”For det første så håber jeg, de finder ud af, at når man vælger at tage skridtet ud over dørtrinnet, så bliver det som regel meget sjovt. For det andet håber jeg, de finder ud af, at madlavning ikke behøver at være en sur tjans. Det kan rent faktisk være sjovt, når man er fælles om det,” lyder det fra Nøffe, som henover foråret har oplevet en stor udvikling hos de ti deltagere, hvoraf flere kommer fra behandlingstilbuddet Pitstop.

Deltagerne kan spejle sig i Nøffe, som selv er tidligere narkoman og har haft et hårdt liv. I dag har han været clean i 19 år, men kæmper fortsat med PTSD (posttraumatisk stressforstyrelse) og de udfordringer, der følger med.

Han fandt tilbage på livets rette spor gennem blandt andet terapi og fællesskaber, og glæden ved at lave mad, spise mad med andre og undervise i madlavning, har været med til at give Nøffe det overskud, som han også kan se er blomstret frem hos deltagerne i hans køkkenskole i løbet af deres fælles madlavningstirsdage.

”De har fået mere selvtillid. Da jeg var ude at holde oplæg om det, før vi startede madlavningen, havde jeg ikke regnet med så stor tilslutning. Men det er fantastisk, at de rent faktisk kommer.”

Rykket grænser

En af deltagerne i Nøffes Gadekøkken er Kathrine Louise Husted, som tidligere har kæmpet med et hashmisbrug.

”På det personlige plan har jeg lært at være sammen med nye mennesker og prøve nye grænser af, for når jeg møder nye mennesker, er jeg ikke så god til at snakke og virker måske ikke så imødekommende. Det er jeg nødt til at være her, så det har jeg lært. Det er nogle personlige grænser, jeg får rykket,” siger Kathrine Louise Husted.

”Jeg har tit stået med et eller andet og tænkt, ’det kan jeg ikke finde ud af’. Så har Nøffe sagt, ’det kan du godt, hvis du giver dig tid’. Så madlavningen har givet mig mere tro på mig selv. Når der er noget, jeg ikke kan finde ud af, så stresser jeg hurtigt over det. Her har jeg lært, at enhver kan lave mad, og at det kan være rigtig hyggeligt.”

Fællesskab fremover

For Nøffe er håbet, at deltagerne holder sammen, selvom om gadekøkkenet er lukket ned for denne omgang.

”De fleste af deltagerne har ikke særligt mange penge, men hvis man går sammen om madlavning, så kan man sagtens få en god middag for 50 kroner per person. Så jeg håber, de også fremover vil mødes med hinanden og lave mad,” siger Nøffe

Kontakt

Pitstop

Tranegilde Strandvej 7
2635 Ishøj

Pitstop@ishoj.dk

Tlf. 20692833Senest opdateret 16. juni 2016