Hvad kan vi hjælpe med?

Par fra Ishøj vinder kommunens Klima- og Miljøpris 2017

Fra venstre er det vinderne af Ishøj Kommunes Klima- og Miljøpris, Vibeke og Kim Didriksen, sammen med Ishøjs borgmester Ole Bjørstorp.

I familien Didriksen har de passet på miljøet i flere generationer. Nu har anden generation, Vibeke og Kim Didriksen, vundet Ishøj Kommunes Klima- og Miljøpris 2017

”Luk for vandet. Sluk lyset. Lad være med at smide affald på gaden.”

Vibeke Didriksen husker stadig tydeligt formaningerne fra sin far i barndomsårene. Den store bevidsthed om at passe godt på vores miljø er gået i arv først til Vibeke selv og nu også til Vibeke og Kim Didriksens fire børn og snart også deres fem børnebørn.

Torsdag den 26. oktober blev Ishøj-parret hyldet som vindere af Ishøj Kommunes Klima- og Miljøpris 2017 på Ishøj Rådhus. 

”Vi fik det først at vide for cirka fjorten dage siden, så det er stadig lidt af en overraskelse, men vi er glade og stolte. Der er gået sport i det for os, for vi kan jo også spare nogle penge. Det er sjovt at se, når året er omme, hvor meget vi har sparet på energien. Vi skal fx have 2600 kroner tilbage på varmeregningen, og det er jo penge, vi så kan bruge på andre gode ting,” fortæller Vibeke Didriksen. 

Ishøj-ægteparret sparer både på vand, varme og el. De har ikke brugt skyllemiddel i mange år, de har en stor vandtank, hvor de opsamler regnvand til at vande haven med, de bruger aldrig plasticposer, og de undgår så vidt muligt madspild. 

To grønne ildsjæle

I sin tale til prisoverrækkelsen sagde borgmester Ole Bjørstorp om valget af Vibeke og Kim Didriksen som prisvindere.

”De er to grønne ildsjæle, som lever på en gennemført miljøbevidst måde. Og så har deres miljørigtige handlinger været til stor inspiration for andre til gavn for vores klima og miljø,” sagde borgmesteren, inden han overrakte et diplom og et gavekort på 5000 kroner til vinderne. Pengene har Vibeke og Kim Didriksen valgt at bruge på opsætning af et dobbelt affaldsrum til Strandgårdsparken, hvor de bor. 

Til prisoverrækkelsen fortalte formand for Klima- og Miljøudvalget, Bayram Yüksel, om arbejdet med miljøindsatsen i kommunen.

”I Klima- og Miljøudvalget vil vi gerne inddrage alle borgere og organisationer i arbejdet med at forbedre miljøet. Derfor har vi givet Grønt Forum opgaven med at finde egnede kandidater til prisen. I Grønt Forum sidder der forskellige repræsentanter fra foreninger i kommunen sammen med Klima- og Miljøudvalget. I år har temaet for prisen været en ’Grøn ildsjæl’,” sagde Bayram Yüksel.

Formanden for Grønt Forum, Erik de Place Bjørn, glædede sig i sin tale over de mange kandidater til årets pris. Der var syv i alt, hvilket er mere end dobbelt så mange som sidste år.

”Jeg vil gerne sige tak for den interesse, vi har oplevet for prisen og for interessen for et godt klima og miljø. Og jeg vil gerne takke for den venlige modtagelse, vi har fået, når vi har besøgt kandidaterne i deres private hjem i vores søgen efter den bedste kandidat til prisen,” sagde Erik de Place Bjørn. 

Læs om de syv kandidater til Ishøj Kommunes Klima- og Miljøpris 2017

  • Strandgårdskolen gør meget stort arbejde for at lære børnene om økologi og bæredygtighed. For syv år siden fik skolens kantine Det økologiske Guldmærke. Her lærer børnene at bruge karklude af bomuld, som de selv strikker.  
  • Grundejerforeningen Strandgårdsparken har en stor velfungerende genbrugsplads, der får ros af Vestforbrænding for en høj grad af rigtig sortering. Genbrugspladsen ligger, så alle grundejere, også dem uden egen bil, kan komme af med deres storskrald. 
  • Rita Skytte køber aldrig indkøbsposer af plastik, men genbruger altid den stofpose, hun har, når hun skal ud at handle. 
  • Bahram Eshterhardi har udviklet en metode til at rense fliser, som ikke belaster miljøet.  På grund af sit arbejde med fliserne, blev han opmærksom på, hvordan man kan passe på miljøet. Nu lever familien så vidt muligt økologisk og bæredygtigt, og Bahram Eshterhardi fortæller gerne om sin måde at leve på til både kolleger og andre familiemedlemmer. 
  • Helle Olander Würtz har omhyggeligt sorteret alt sit affald, længe før det blev et krav. Hun samler også skrald op, når hun går tur. Skrald, som hun tager med hjem og sorterer. Familien har også installeret både jordvarme og et solcelleanlæg.  
  • Martin Patrong Haspang og hans familie tænker miljøet ind i både den måde, de vælger at transportere sig rundt på og i de valg, de træffer, når de skal reparere og lave forbedringer på deres hus. De overvejer også, hvordan de i fremtiden kan få varme via miljørigtige varmekilder som drivhusvarme og jordvarme. 
  • Vibeke og Kim Didriksen (vinderne) lever på en gennemført miljøbevidst måde, som har været til inspiration for andre til gavn for miljøet. Familien Didriksen har passet på miljøet i flere generationer. Vibekes far lærte sine børnebørn at spare på vandet, og Vibeke og Kim Didriksen har påvirket deres fire børn til altid at tænke over, hvordan de kan leve på en bæredygtig måde. Dette har deres voksne børn ført videre til deres egne børn.

    Vibeke og Kim Didriksen har været miljøbevidste, inden det blev rigtig moderne. De har fx ikke brugt skyllemiddel i mange år, og de har en stor vandtank i deres lille have til brug for havevanding. De bruger aldrig plasticposer, de sparer på strømmen og undgår så vidt muligt madspild. 

Kontakt

Ishøj Kommune

Ishøj Store Torv 20
2635 Ishøj

ishojkommune@ishoj.dk

Tlf. 43577575Skriv via Digital Post (e-Boks), hvis du sender os personlige oplysninger eller dokumenter.

Skriv til Ishøj Kommunes hovedadresse via Digital Post (e-Boks)

Telefontider

Ishøj Rådhus

Mandag-onsdag kl. 9-15
Torsdag kl. 12-17
Fredag kl. 9-13

Hovednummer: 43 57 75 75

Borgerservice

Mandag-onsdag kl. 9-15
Torsdag kl. 12-17
Fredag kl. 9-13

Tlf. 43 57 75 75

Åbningstider

​Ishøj Rådhus

Mandag-onsdag kl. 10-14
Torsdag kl. 9-17
Fredag kl. 10-13

Ishøj Rådhus
Store Torv 20
2635 Ishøj

Borgerservice

Mandag-onsdag kl. 10-14
Torsdag kl. 10-14 og kl.15.00-17.30
Fredag kl. 10-13.

Borgerservice
Nørregade 7
2635 Ishøj

Senest opdateret 27. oktober 2017