Hvad kan vi hjælpe med?

Skolebørn arbejder med skrald i Ishøj

Ingen vil indrømme, de smider affald i naturen – men hvor kommer affaldet så fra? Det skal 500 unge affaldsdetektiver fra Ishøj undersøge

Det undersøger de i forbindelse med Skraldiaden, som er en affaldskampagne for børn i indskolingen, og den er en stor succes i Ishøj. Lærerne har nemlig været så vilde med idéen om Skraldiaden, at mere end 500 elever fra 0. – 3. klasse fra 25 skoleklasser i Ishøj deltager.

”Det er fedt og fantastisk med så stor opbakning. Vi har altid haft opbakning til skoleprojekter, men det er noget større denne gang. Jeg tror, det skyldes, at børnene skal være affaldsdetektiver i en historie med helten Reno, der møder affaldsskurke på sin vej. Men børnene møder også hverdagens helte. For nyligt var en del af dem på genbrugsstationen, hvor de arbejdede sammen med vores renovationsmedarbejdere,” siger Merete Ancher van Leeuwen, som er Ishøj Kommunes projektleder på Skraldiaden.

Pas på pindsvinet

Børnene hjælper i Skraldiaden Reno med at opklare, hvor affaldet kommer fra. For når man spørger folk, så er der jo ingen, der smider affald i naturen. 

”Hele projektet er bygget op om leg, men vi håber, at børnene lærer at sætte pris på, at der er pænt og rent omkring dem, og at de har det sjovt, mens de lærer, at affald faktisk er en ressource, hvis det bare bliver smidt i den rigtige skraldspand. Børn er fremtidens forbrugere, og de går op i det her med liv og sjæl. Der er flere eksempler på, at budskabet spreder sig som ringe i vandet, og at børnene begynder at opdrage på deres forældre og ældre søskende. Fx ved at fortælle, at det kan være farligt for pindsvin og andre dyr, hvis man smider affald i naturen,” siger Merete Ancher van Leeuwen.

Det store Skraldiade-show

Når børnene har arbejdet med skrald i nogle uger, munder det hele ud i et stort Skraldiade-show, som finder sted den 6. oktober i Ishøj Kultur Café. Her vil børnene, der har lavet kostumer, musikinstrumenter og andre sjove ting af affald, møde alle de andre affaldsdetektiver.

Hvis børnene efter musicalen rydder pænt op efter sig selv, modtager de et affaldsdetektivbevis. Målet er, at børnene skal tænke ’En gang affaldsdetektiv – altid affaldsdetektiv’.

Kontakt

Center for Dagtilbud og Uddannelse

Ishøj Store Torv 20, 5.
2635 Ishøj

cdu@ishoj.dk

Tlf. 43577575Telefontider:

Mandag-onsdag kl. 9-15
Torsdag kl. 12-17
Fredag kl. 9-13

Senest opdateret 29. september 2015