Hvad kan vi hjælpe med?

”Jeg vil vinde metal for Danmark”

Til daglig giver Jonas Larsen den gas i Ishøj Svømmehals 50 meter bassin. Til sommer skal han kæmpe for de rød-hvide farver ved de Paralympiske Lege i Rio de Janeiro

Egentlig var det ikke oplagt, at 24-årige Jonas Larsen skulle svømme. Han er nemlig diagnosticeret med PFFD, som er den latinske forkortelse for underudviklede arme, hænder og lårbensknogler.

Alligevel startede han med at svømme som ganske lille for at lære det, stoppede da de basale færdigheder var på plads og begyndte til spejder. Men som 10-11-årig hoppede han igen i vandet.

”Pludselig gik der konkurrence i den. Jeg blev grebet af det, rykkede op på førsteholdet, blev rykket op på et talenthold under landsholdet, røg på landsholdet, og så tog det fart med internationale stævner og tider, der fløj i den rigtige retning,” siger Jonas Larsen.

Brasiliansk sommer

I dag er han mødte op i Ishøj Svømmehal, som han plejer. Forude ligger endnu en omgang træning. Alligevel er dagen noget ganske særligt. Jonas Larsen må nemlig for første gang fortælle offentligt, at han skal deltage i de Paralympiske Lege til sommer i Brasilien.

”Nu kan jeg holde fokus på det og ikke andet. Jeg skal ikke længere ud og kæmpe for at komme afsted,” siger den tydeligt stolte svømmer, som allerede har prøvet det Paralympiske festfyrværkeri en gang tidligere.

Underdog med dannebrog

I sommeren 2012 var Ishøj Svømmehal skiftet ud med det olympiske bassin til de Paralympiske Lege i London, og svømmehallens sædvanlige gæster var byttet ud med 17.500 tilskuere.

”Det var helt vildt at gå ind til. Det er lige meget, om man har musik i ørerne eller ej. Man kan alligevel ikke høre musikken. Man kan bare høre publikum. I London heppede alle på alle. Der var mange briter med, men de hujede ikke bare af deres egne. Jeg følte, jeg havde alle med mig, så det var rigtig fedt,” siger Jonas Larsen, som fik det ærefulde hverv at bære dannebrog til afslutningsceremonien.

”Det var et kæmpe skulderklap og et bevis på, at det var skidegodt arbejde, jeg leverede i London. Jeg var den sidst udtagne og kom med som lidt af en underdog, så det at få lov at bære dannebrog ind til sidst var megafedt, for der var ekstra fokus på, at jeg repræsenterede mit land, og det var en stor ære.”

Intet aha-chok i år

I løbet af det næste halve år kan du fra tid til anden løbe ind i Jonas Larsen, når han svømmer derudaf i Ishøj Svømmehal, som har én særlig fordel.

”Det er superfedt, vi har en 50 meter bane. Mange danske klubber træner kun på kortbane, og så får man et chok, når man kommer ud til store stævner. Alle mesterskaber er på langbane, så for os elitesvømmere er det en fordel at træne på langbane, fordi jeg kan sammenligne mine tider direkte.”

Når Jonas Larsen om et lille halvt år skifter Ishøj Svømmehal og cand.merc.aud.-uddannelsen på CBS midlertidigt ud med en tur i den brasilianske balje for at svømme favoritdisciplinen 150 meter medley, så er ambitionerne skruet op. Han er ikke længere underdog.

”Jeg regner med at tage metal med hjem. Det vil jeg i hvert fald kæmpe for – for Danmark. De to øverste trin på skamlen er nok booket af en kineser og en new zealænder. Nu ved jeg nogenlunde, hvordan det kommer til at blive, og jeg får ikke helt aha-chokket over, hvor stort det egentlig er. Målet er europarekorden, hvis jeg ikke har slået den inden, og en bronzemedalje i 150 meter medley, som vi er et par stykker, der kommer til at kæmpe om. Det bliver ikke nemt, men heller ikke umuligt.”

Kontakt

Center for Dagtilbud og Uddannelse

Ishøj Store Torv 20, 5.
2635 Ishøj

cdu@ishoj.dk

Tlf. 43577575Telefontider:

Mandag-onsdag kl. 9-15
Torsdag kl. 12-17
Fredag kl. 9-13

Senest opdateret 18. marts 2016