Hvad kan vi hjælpe med?

I 2019 går forarbejdet til letbanen i gang

Sådan kommer letbanestoppet til at se ud på Ishøj Station.

Før byggeriet af Hovedstadens Letbane kan gå i gang i Ishøj, skal der omlægges el-, gas- og vandledninger. Det kommer til at ske i 2019. Det bliver en lokal entreprenør, der skal bygge letbanen i Ishøj

Hovedstadens Letbane har nu afsluttet udbudsprocessen for anlægsarbejdet. Vinderne af de i alt otte kontrakter på Hovedstadens Letbane er udpeget, og indstillingen af vinderne skal nu behandles af ejerkredsen bag Hovedstadens Letbane, som er Ishøj og ti andre kommuner, Region Hovedstaden og Staten. Økonomien for anlægsarbejdet er blevet gransket en ekstra gang og konklusionen er, at der fortsat er tilstrækkeligt med penge til uforudsete udgifter. 

Det bliver entreprenørfirmaet M.J. Eriksson A/S, der skal bygge den del af letbanen, som kommer til at gå igennem Ishøj. Vestegnsfirmaet har hovedkontor i Brøndby Strand og har tidligere løst opgaver i Ishøj. Senest har firmaet bygget banedæmningen og enkelte broer i forbindelse med Banedanmarks anlæggelse af højhastighedsbanen København-Ringsted. 

Før anlægsarbejdet af letbanen kan gå i gang, skal der omlægges el-, gas- og vandledninger i undergrunden på letbanens strækning fra Ishøj Strandvej, via Ishøj Stationsvej til Ishøj Station. Arbejdet går i gang i 2019. Den præcise tidsplan for ledningsomlægningerne bliver offentliggjort, når ejerkredsen bag Hovedstadens Letbane har godkendt indstillingen af de otte kontrakter for anlægsarbejdet. 

Herefter skal kontrakterne underskrives, og så går der cirka tre måneder, før tidsplanen for selve byggeriet af letbanen ligger klar. Letbanen forventes at åbne i 2024. 

Følg arbejdet med letbanen i Ishøj på ishoj.dk/letbanen

Letbanen gør det attraktivt at bygge nyt 

Hovedstadens Letbane får to stop i Ishøj – Et på Ishøj Strandvej ved Strandparkstien, som kommer til at hedde ’Ishøj Strand - ARKEN’ og et på Ishøj Station. Fra Ishøj i syd til Lyngby i nord vil den 28 kilometer lange letbane gøre det markant nemmere at komme rundt i Storkøbenhavn. Letbanen binder fem S-togslinjer og regionaltogstrafikken sammen på tværs.

De studerende på NEXT København i Ishøj og de mange studerende på erhvervsuddannelserne i Glostrup og Albertslund og på DTU i Lyngby vil få nemmere og hurtigere adgang til studiet. Patienter, pårørende og ansatte vil blive bragt til døren på hospitalerne i Glostrup og Herlev.

Ishøj forventes at nyde godt af investeringer på ejendomsområdet på grund af letbanen, viser en analyse udarbejdet af Incentive. Det glæder borgmesteren:

”Vi har i byrådet et mål om at nå 25.000 borgere i 2023. Med letbanen vil det blive endnu mere attraktivt at bo og investere i nybyggeri i Ishøj. Letbanen vil kæde Ishøj bedre sammen med resten af hovedstadsområdet. Vi får en direkte kollektiv forbindelse til de nordlige kommuner, og på den måde vil letbanen binde mennesker, arbejdspladser, kultur- og naturoplevelser sammen på en hurtig, effektiv og miljørigtig måde,” siger Ole Bjørstorp. 

Siden letbane-ejerne gav hinanden håndslag på at bygge en letbane, har der været ejendomsinvesteringer i Ishøj svarende til 19.548 etagemeter i byområdet tæt på letbanens kommende stoppested på Ishøj Station. Forventningen er yderligere 35.000 flere etagemeter, inden letbanen står færdig i 2024. 

Analysen viser også, at Ishøj er den kommune, hvor boligefterspørgslen frem til 2040 forventes at stige næstmest af samtlige 11 letbanekommuner. Beregningen viser en vækst i boligefterspørgslen på 39 procent i Ishøj – kun overgået af Vallensbæk. Den gennemsnitlige vækst for alle letbane-kommuner forventes at blive 24 procent frem til 2040.

Hovedstadens Letbane ventes også at være med til at skabe op mod 36.500 nye arbejdspladser og tiltrække 32.000 nye indbyggere langs Ring 3 frem mod 2032. 

Her er letbanens stoppesteder

Klik på billedet for at se det i en større udgave: 

Fakta om Hovedstadens Letbane

 • Hovedstadens Letbane bliver 28 km lang, får 29 stationer og kører fra Ishøj i syd, langs Ring 3, til Lyngby og DTU i nord.
 • På størstedelen af strækningen kommer den til at køre i eget spor, afskærmet fra den øvrige trafik – i siden eller midten af vejen. Enkelte steder, fx i kryds, vil den køre sammen med anden trafik.

  Her kan du se, hvor letbanen (L) vil køre i krydset Ishøj Strandvej - Ishøj Stationsvej:
  (Klik på billedet for at se det i en større udgave)

 • Letbanen vil køre hvert 5. minut i dagtimerne og hvert 10. minut om aftenen og i weekenden.
 • Letbanen er hurtig, støjsvag og miljøvenlig. Den har indgang i gadehøjde og er derfor nemt tilgængelig for gangbesværede, kørestolsbrugere, barnevogne, og cykler.
 • Ifølge busselskabet Movia vil en buslinje ikke kunne håndtere den mængde passagerer, som der er
 • behov for på strækningen, når letbanen er bygget færdig i 2024. Et enkelt af letbanens togsæt får plads til 200-230 passagerer. Det svarer til cirka fire bybusser.
 • Letbanen kommer til at koste i alt 6,2 milliarder kroner. Staten betaler 40 pct. af byggeriet, Region Hovedstaden 26 pct. og de 11 ejerkommuner 34 pct. Ejerkommunerne er Lyngby-Taarbæk, Gladsaxe, Herlev, Rødovre, Glostrup, Vallensbæk, Albertslund, Brøndby, Hvidovre, Høje-Taastrup og Ishøj.
   

Tre danske selskaber skal stå for anlægsarbejdet

Det bliver tre danske selskaber, som kommer til at stå for anlægsarbejdet – M.J. Eriksson A/S skal som det eneste af de tre selskaber kun stå for anlægsarbejdet i én kommune, Ishøj.

 • Anlægsarbejde i Ishøj Kommune:
  M.J. Eriksson A/S 
 • Anlægsarbejde i Vallensbæk, Brøndby og Glostrup Kommuner:
  Per Aarsleff A/S 
 • Anlægsarbejde i Rødovre og Herlev Kommuner:
  CG Jensen A/S 
 • Anlægsarbejde i Gladsaxe Kommune:
  CG Jensen A/S 
 • Anlægsarbejde i Lyngby-Taarbæk Kommune:
  Per Aarsleff A/S 
 • Kontrol- og vedligeholdelsescenter:
  CG Jensen A/S 
 • Transportsystem (tog og jernbaneinfrastruktur):
  Konsortium med Siemens A.G, Siemens A/S og Aarsleff Rail A/S 
 • Drift og vedligeholdelse i 15 år:
  Metro Service A/S 

Kontakt

Ishøj Kommune

Ishøj Store Torv 20
2635 Ishøj

ishojkommune@ishoj.dk

Tlf. 43577575Skriv via Digital Post (e-Boks), hvis du sender os personlige oplysninger eller dokumenter.

Skriv til Ishøj Kommunes hovedadresse via Digital Post (e-Boks)

Telefontider

Ishøj Rådhus

Mandag-onsdag kl. 9-15
Torsdag kl. 12-17
Fredag kl. 9-13

Hovednummer: 43 57 75 75

Borgerservice

Mandag-onsdag kl. 9-15
Torsdag kl. 12-17
Fredag kl. 9-13

Tlf. 43 57 75 75

Åbningstider

​Ishøj Rådhus

Mandag-onsdag kl. 10-14
Torsdag kl. 10-14 og kl. 15.00-16.30
Fredag kl. 10-13

Ishøj Rådhus
Store Torv 20
2635 Ishøj

Borgerservice

Mandag-onsdag kl. 10-14
Torsdag kl. 10-14 og kl.15.00-17.30
Fredag kl. 10-13.

Borgerservice
Nørregade 7
2635 Ishøj

Senest opdateret 17. januar 2018