Hvad kan vi hjælpe med?

Børn med angst lærer at ændre bange tanker til beroligende

Susanne Elise Pliniussen (tv) og Ása Egholm

18 børn oplever mindre angst og er blevet bedre til at håndtere den efter, at de har deltaget i behandlingsprogrammet ’Cool Kids’ sammen med deres forældre. Sådan er det også for 11-årige Matthias

For mindre end et år siden vågnede Matthias på 11 år altid om morgenen med ondt i maven og i hovedet. Han havde ikke lyst til at komme i skole. Når han skulle hjem fra skole, turde han ikke gå turen alene, så hver dag hentede han sin lillesøster i sfo’en, så de kunne følges. Han var bange for at gå tur med familiens to hunde, at gå op og handle i det lokale center og sov eller legede meget sjældent hos sine venner.

Matthias havde angst. Han er et af seks børn, der deltog i forløbet ’Cool Kids’ i foråret 2015. Cool Kids er et videnskabeligt afprøvet behandlingsprogram for de 6-12-årige, som Ishøj og Vallensbæk Kommune har tilbudt børn med angstlidelser og deres forældre siden januar 2015. I alt 18 børn har været igennem de tre forløb, der er gennemført indtil videre. Den 25. januar i år startede et fjerde forløb op for de 6-8-årige.

Ifølge en evaluering har Cool Kids-forløbet levet op til børnenes og forældrenes forventninger. Alle forældrene oplever, at børnene er mindre angste, og både forældre og børn har fået redskaber til at håndtere angsten.

Da Matthias startede i ’Cool Kids’ var han på mange måder en ganske almindelig dreng, og familien følte sig som en ganske almindelig familie. Han havde mange venner, klarede sig godt i skolen, hvor han især var god til matematik og til at læse, og en af hans yndlingsbeskæftigelser var at spille computerspil.

I dag har Matthias og hans forældre fået sat ord på de ting, der hele livet har været svære for Matthias. Ting som kan være svære for mange børn, men som var en ekstra stor udfordring for Matthias - for eksempel at blive afleveret i børnehaven og senere at komme i skole.

Nu går Matthias alene hjem fra skole

For Matthias har ’Cool Kids’ gjort en stor forskel. Det fortæller hans mor Lene:
 
”Han har ikke ondt i hovedet eller maven længere. Han går selv hjem fra skole. Faktisk kan han bedst lide at gå alene hjem, for så har han huset for sig selv, mens hans far og jeg er på arbejde og lillesøster i sfo. Han kan i dag sagtens gå tur med hundene, gå op og handle og sove og lege hos vennerne. Han har dog stadig problemer med at falde i søvn alene. Hvis jeg er der, sover han i løbet af fem minutter. Jeg tror ikke, det er fordi han er bange, men det er tankerne om alle de ting, han læser, der holder ham vågen.”
 
Af hensyn til Matthias har hans forældre ønsket, at familien skal være anonyme, når de fortæller deres historie her. Derfor er navnene opdigtede, men redaktionen kender familiens rigtige navne og bopæl.
 
”Matthias har det rigtig svært med, at nogen skal vide, at der er mange ting, han er bange for, og vi er bekymrede for, at nogen skal stemple ham. Vi har kun fortalt det til familien, og de synes, det er super godt, at han har fået hjælp. Vores venner ville heller ikke synes, det er tabu,” fortæller Matthias’ mor.
 
Op mod 15 procent af alle børn har en angstproblematik, som de og deres forældre ofte går alene med. Cool Kids er et behandlingsprogram, der hjælper disse børn med at gøre angsten mere håndterbar, fortæller de to gruppeledere, der har ansvaret for Cool Kids-programmet i Ishøj og Vallensbæk Kommune.
 
”Forskning viser, at voksne med angst ofte har tumlet med det siden barndommen. Derfor skal vi have fat i denne målgruppe af børn. Får de ikke hjælp, er der desværre en forhøjet risiko for at udvikle blandt andet misbrug eller depression i ungdomsårene og som voksen,” fortæller psykolog Ása Egholm. I ’Cool Kids’ får både forældre og børn konkrete værktøjer til at håndtere angsten.
 
”Vi bruger kognitiv adfærdsterapi, som tager udgangspunkt i nuet, i det konkrete og kigger fremad. Vi ser på sammenhængen mellem tanker, krop, følelser og adfærd. Vi går ind og tager fat i de dumme tanker, der gør barnet angst og prøver at erstatte dem med gode og mere hjælpsomme tanker. Når du arbejder med at ændre dine tanker, vil det med tiden påvirke dine følelser og din adfærd, så angsten aftager. Adfærdsterapien hjælper børnene til at gøre noget andet end det, de plejer, når de bliver angste, og derfor egner det sig godt til børnene, for de gør jo bare tingene,” siger psykoterapeut Susanne Elise Pliniussen.

Små skridt frem mod målet

Det mest konkrete værktøj, som deltagerne får, hedder trappestigen. Øverst på trappen er det, som barnet er mest bange for. Det er målet. Trinene er de skridt, der skal til for at nå målet, så det bliver overskueligt for barnet. For hvert trin giver forældrene barnet en eller anden form for belønning. I Matthias’ tilfælde arbejdede han og moren blandt andet med hans angst for at tage ud og handle.

”Målet var, at han skulle kunne gå op til det lokale center selv og handle i brugsen. Første gang gik vi sammen og fandt tingene. Anden gang gik jeg ti skridt bag ved ham, mens han selv gik og fandt tingene. Tredje gang skulle han selv finde tingene og betale, mens jeg stod udenfor og ventede. Den sidste gang cyklede han derop, handlede selv og cyklede hjem igen. Han var vildt glad, da han nåede målet. Han kan dog stadig nogle gange synes, at det er farligt at komme derop, og så skal han have et ekstra skub,” fortæller Lene.

Et andet værktøj er, at børnene lærer at være detektiv på deres egne tanker. Det handler om at gå på opdagelse i de negative tanker og vende dem til noget, der ikke gør børnene bange.

’Cool Kids’-forløbet foregår i grupper. Det giver et rigtig godt resultat for børnene, der møder andre med de samme problemer, som de kan spejle sig i. Mellem de i alt ti møder får familierne opgaver med hjem, som de arbejder videre med til næste gang. De to gruppeledere fortæller, at det er vigtigt, at begge forældre er med, fordi de kan have meget forskellige tilgange til deres barn. For eksempel kan den ene forælder være mere beskyttende, fordi de selv kender til angsten. Her tilskynder de to gruppeledere til, at forælderen får arbejdet med sin egen angst og samtidig, at forældrene står sammen og møder deres barn med både støtte og krav samt en tro på, at barnet godt kan.

Matthias ville slet ikke med i starten

I Matthias tilfælde var det dog ikke muligt, at hans far kunne være med til møderne, der varede fra klokken 14-17. 

”Han kunne ikke være så fleksibel, fordi han er privatansat,” forklarer Lene, der var nær ved at måtte tage alene af sted i starten – i hvert fald hvis det var op til Matthias.
 
”Han ville slet ikke med. Det var jo noget, vi havde bestemt. Hvis det stod til ham, skulle han bare mures inde på sit værelse, når han kom hjem, så han kunne sidde og spille. Han var dog glad og lettet, da han kom hjem efter den første gang. Der var andre, der havde det lige som ham, og man kunne gøre noget ved det. Og sådan var det alle ti gange, at han ikke var glad for at skulle af sted, men glad for det, når han kom hjem.”
 
Efter Matthias og hans forældre afsluttede ’Cool Kids’-forløbet var de i september 2015 til opfølgningsmøde med de andre børn og forældre, og de skal mødes igen i år.

Du kan læse mere om Cool Kids her.

Kontakt

Ishøj Kommune

Ishøj Store Torv 20
2635 Ishøj

ishojkommune@ishoj.dk

Tlf. 43577575Skriv via Digital Post (e-Boks), hvis du sender os personlige oplysninger eller dokumenter.

Skriv til Ishøj Kommunes hovedadresse via Digital Post (e-Boks)

Telefontider

Ishøj Rådhus

Mandag-onsdag kl. 9-15
Torsdag kl. 12-17
Fredag kl. 9-13

Hovednummer: 43 57 75 75

Borgerservice

Mandag-onsdag kl. 9-15
Torsdag kl. 12-17
Fredag kl. 9-13

Tlf. 43 57 75 75

Åbningstider

​Ishøj Rådhus

Mandag-onsdag kl. 10-14
Torsdag kl. 10-14 og kl. 15.00-16.30
Fredag kl. 10-13

Ishøj Rådhus
Store Torv 20
2635 Ishøj

Borgerservice

Mandag-onsdag kl. 10-14
Torsdag kl. 10-14 og kl.15.00-17.30
Fredag kl. 10-13.

Borgerservice
Nørregade 7
2635 Ishøj

Senest opdateret 29. januar 2016