Hvad kan vi hjælpe med?

10 råd til sikker pc-brug

Her finder du gode råd til sikker brug af din computer

Læs om 10 råd til sikker pc-brug

1. Sørg for, at alle programmer på din pc er opdaterede

Mange programmer kan indstilles til automatisk at opdatere til nye og mere sikre udgaver. Brug eventuelt programmer, der holder øje med, at din maskine hele tiden er opdateret.

Nogle internetudbydere tilbyder gratis tjek af opdateringer.

2. Brug både antivirusprogram og firewall

Læs DK CERT’s vejledninger om firewalls, computervirus og hvordan du beskytter dig, eller spørg hos din internetudbyder.

3. Sørg for, at dit trådløse netværk er krypteret

Se, hvordan du gør i brugsvejledningen til din trådløse router, eller kontakt din internetudbyder.

4. Oplys ikke fortrolige og personlige oplysninger på sociale netsteder, debatsider og chatrum

Overvej om de oplysninger, du lægger online, kan misbruges, fx personlige oplysninger i et elektronisk CV, som du lægger på nettet.

5. Vær tilbageholdende med at videregive fortrolige oplysninger

Banker, kreditkortselskaber og offentlige myndigheder vil som hovedregel aldrig sende dig e-mail med link direkte til en side, hvor du kan logge på med NemID.

De vil heller ikke bede dig sende NemID-adgangskode eller oplyse nøgler fra dit nøglekort via en mail. Vær varsom, hvis du bliver bedt om at gøre den slags – det kan være forsøg på at stjæle dine fortrolige oplysninger. Tag kontakt til afsenderen, hvis du er i tvivl om, hvorvidt e-mailen er ægte.

​Oplys generelt kun fortrolige oplysninger, herunder CPR-nummer, på netsteder, du har tillid til, og som anvender kryptering (se efter en hængelås eller "https").

Læs om phishing:

6. Vær sikker, når du handler på nettet

Når du bruger betalingskort på nettet, skal du kun oplyse kortnummer, udløbsdato og sikkerhedskode. Send aldrig kortoplysninger via e-mail og oplys aldrig pinkoden til dit betalingskort – hverken på nettet eller i telefonen.

Undersøg om forbindelsen på betalingssiden er sikker, før du betaler. Se efter en hængelås eller ”https” i adressefeltet i din browser. Det betyder, at betalingsoplysningerne ikke kan læses af andre.

Videregiv kun personlige oplysninger (fx navn, adresse og telefonnummer), når der er behov for det. Vær særlig kritisk, hvis du bliver bedt om at sende oplysninger, der ikke er behov for at opgive, fx CPR-nummer, når du køber varer på nettet.

E-mærket

​E-mærket er en dansk mærkningsordning for sikker nethandel. Har en netbutik e-mærket, er der sikkerhed for, at butikken lever op til gældende dansk lov og en række særlige forbrugerbeskyttende krav.

På e-mærkets hjemmeside kan du finde en oversigt over butikker, der har e-mærket. Som regel har butikkerne placeret e-mærkets logo på deres hjemmeside.

7. Brug stærke adgangskoder

En stærk adgangskode skal være nem at huske, men svær at gætte for andre. Den skal indeholde mindst 12 tegn, store og små bogstaver, et eller flere tal og specialtegn (såsom #, ¤, ! og %).

Brug ikke et almindeligt dansk eller udenlandsk ord, navne på familiemedlemmer eller fødselsdage som din adgangskode.

Brug to-faktorbekræftelse, hvor du kan.

Brug forskellige adgangskoder: Adgangskoden til dit NemID og tjenester som Facebook og e-mail skal ikke være ens. Du kan til gengæld overveje at have samme kode til tjenester, der er mindre vigtige.

Find din egen metode til at lave stærke adgangskoder

Brug bogstaverne fra en sætning, en linje i en sang eller et udtryk, der kun giver mening for dig og kombinér med tal og specialtegn, fx:

  • Jeg glæder mig sådan! til sommerferien næste år. Som adgangskode bliver det til "J7ms!tsnå" (g er det 7. bogstav i alfabetet).

Du kan finde flere tjenester, der kan teste, hvor stærk din adgangskode er.

8. Sørg for, at dine mobile enheder er sikre

Du bør først og fremmest ikke efterlade dine mobile enheder - smartphone eller tablet - tændte uden opsyn.

De fleste enheder kan indstilles til at låse sig selv med en kode, hvis de ikke bruges i et par minutter. For at kunne bruge den igen skal du angive adgangskoden. På den måde er du beskyttet mod, at uvedkommende bruger den som telefon eller får adgang til dine informationer, billeder eller programmer, hvis du mister den.

En smartphone eller en tablet er praktisk talt en computer i lille format og kan derfor få virus. Derfor er det vigtigt, at den altid er opdateret med den nyeste software.

Du skal også være opmærksom, hvis du forbinder din mobile enhed til offentlige trådløse netværk (wi-fi), der ikke er beskyttet med en adgangskode. Det kan udgøre en sikkerhedsrisiko.

De fleste modeller giver også mulighed for at få en "fjernbetjenings-funktion", hvor enheden kan spores, eller indholdet på den kan slettes, hvis den er stjålet.

Flere antivirusprogrammer til mobile enheder giver fx denne mulighed. Det kræver dog, at du har indstillet funktionerne på forhånd.

9. Tag sikkerhedskopier

​En computer er ikke et særligt sikkert sted at opbevare materiale. Den kan gå i stykker, blive stjålet, ryge på gulvet, få kaffe i tastaturet osv. Sker det, risikerer du, at den holder op med at fungere, og indholdet går tabt. Det gælder billeder, breve, regneark, dokumenter og alt muligt andet, der er samlet gennem årene.

Alt er væk, med mindre der er lavet en sikkerheds kopi (eller backup, som det også kaldes).

​Du kan tage en sikkerhedskopi på forskellige medier, fx. en ekstern harddisk, andre computere, USB-stik, brænde cd-rommer eller dvd’er. Det er dog vigtigt at have med i overvejelsen, at nogle medier er mere holdbare end andre.

Der findes også tjenester, der tilbyder at opbevare kopier af materiale på nettet.

Du kan vælge at bruge din computers styresystems indbyggede kopieringsmetode til at tage kopier af dine mapper og filer. Men der findes også særlige programmer til sikkerhedskopiering. De gemmer data i en enkelt fil, der er komprimeret, så data fylder mindst muligt. Jo mere aktuel en sikkerhedskopi er, jo mere er den værd. Derfor er det en god ide at sætte sikkerhedskopieringen til at foregå med jævne mellemrum, fx en gang om ugen.

10. Undgå spam og falske mails

​Spam er uønskede reklamer som sendes via e-post.

Både spam og falske e-mails (phishing e-mails) kommer fra afsendere, der ofte har fået fat på din e-mailadresse på hjemmesider eller i e-maillister. Afsenderne er derfor ofte ude efter at få bevist, at den e-mailadresse, de sender til, faktisk eksisterer. Afsenderen kan se, hvis spammailen bliver åbnet, besvaret eller sendt videre.

  • Slet spam uden at åbne dem.
  • Har du åbnet en spammail fordi du var i tvivl om det var spam, skal du undlade at trykke på links i mailen.
  • Det er heller ikke en god ide at afbestille mails via den særlige afbestillingsfunktion i mailen, medmindre du er sikker på, at den kommer fra en seriøs afsender.

​Spammere indsamler ofte e-mailadresser gennem konkurrencer m.m. Derfor er det en god ide, hvis du har en primær e-mailadresse til al den personlige korrespondance og en sekundær til brug i nyhedsgrupper, chat-rum, konkurrencer m.v.

Den primære e-mailadresser bør du kun give til folk, du ønsker modtage post fra. Post der sendes til den sekundøre e-mailadresse bør du være ekstra påpasselig med at åbne.

Du kan klage over spam til Forbrugerombudsmanden. Du kan finde en vejledning til klageprocessen på Forbrugerombudsmandens hjemmeside:

Se en film om identitetstyveri

Her kan du se en film og blive klogere på, hvad identitetstyveri er:

Kontakt

Ishøj Kommune

Ishøj Store Torv 20
2635 Ishøj

ishojkommune@ishoj.dk

Tlf. 43577575Skriv via Digital Post (e-Boks), hvis du sender os personlige oplysninger eller dokumenter.

Skriv til Ishøj Kommunes hovedadresse via Digital Post (e-Boks)

Telefontider

Ishøj Rådhus

Mandag-onsdag kl. 9-15
Torsdag kl. 12-17
Fredag kl. 9-13

Hovednummer: 43 57 75 75

Borgerservice

Mandag-onsdag kl. 9-15
Torsdag kl. 12-17
Fredag kl. 9-13

Tlf. 43 57 75 75

Åbningstider

​Ishøj Rådhus

Mandag-onsdag kl. 10-14
Torsdag kl. 10-14 og kl. 15.00-16.30
Fredag kl. 10-13

Ishøj Rådhus
Store Torv 20
2635 Ishøj

Borgerservice

Mandag-onsdag kl. 10-14
Torsdag kl. 10-14 og kl.15.00-17.30
Fredag kl. 10-13.

Borgerservice
Nørregade 7
2635 Ishøj

Senest opdateret 18. november 2016